E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBrent Petrol 70 $ seviyelerini aşabilir mi? ---

Brent Petrol 70 $ seviyelerini aşabilir mi?

Brent Petrol 70 $ seviyelerini aşabilir mi?
21 Mart 2019 - 11:00 borsagundem.com

Alan Yatırım: Petrol fiyatlarını kısa ve orta vadede arz miktarı belirleyecekken, uzun vadede ise fiyatları talep miktarı belirleyecek.

ABD; Rusya ve Suudi Arabistan’ı geride bırakarak dünyanın en büyük petrol üreticisi konumuna yükseldi. ABD’nin petrol üretim hacmindeki genişlemeye bağlı olarak küresel çapta bir arz fazlasının oluşması, fiyatların düşmesine neden oldu. Dünya petrol üretiminde %40 paya sahip OPEC ise üretimi bir miktar kısma kararı alarak karşı hamlede bulundu. Üretim miktarındaki düşüş, petrol fiyatlarının yılbaşından bu yana yaklaşık %30 artmasına neden oldu. Geçtiğimiz günlerde, OPEC’in Nisan ayında yapılması beklenen toplantıyı iptal ettiğini duyurması, piyasa analistleri tarafından üretimdeki kesintilerin ilk toplantı tarihi olan Haziran ayına kadar devam edeceği şeklinde yorumlandı.

ABD ve OPEC hattında durum böyle iken, Kuzey denizinin Brent petrolü enerji piyasası açısından daha da önemli hale geldi. Dünya petrol arzının %66’ının fiyatı belirlenirken Brent petrol referans alınıyor. Brent petrol fiyatının dünya enerji piyasası için oldukça önemli bir gösterge niteliğinde olmasının sebebi; yaklaşık 100 Milyon varile ulaşan günlük petrol üretimi içerisinde diğer petrol türevlerine nazaran üretiminin daha kolay olmasından kaynaklanmaktadır. ABD’de teknoloji ve inovasyona bağlı olarak kaya petrolü üretiminin artması, WTI petrol fiyatlarının düşmesine neden oldu. Kuzey Amerika’daki ‘’kaya petrolü devrimi’’ WTI’ın fiyatını Brent’ten daha ucuz hale getirirken, küresel petrol fiyatlarını da aşağı çekti.

Global yatırım bankalarının piyasa analistleri; ABD ile OPEC üyesi ülkelerin arasında petrol fiyatlarının 60-70 $ seviyesinde dengeye geldiğini, bu bandın dışına taşacak fiyatların iki taraftan birini olumsuz etkileyeceğini öne sürmektedirler. Petrol fiyatlarının 65 $’ın üzerine çıkması, harcanabilir geliri azaltması, dolayısıyla da ABD’nin büyüme ivmesini yavaşlatması beklenilmektedir. Nitekim, Trump da fiyatlar 65 $’ın üzerine çıktığında OPEC’in petrol üretimini kısmasını eleştirdi. Fiyatların 65 $’ın altına gerilediği tam tersi bir senaryoda ise, petrol ihracatçısı ülkelerin neredeyse tek ihraç kalemlerinin petrol olması sebebiyle milli gelirleri bu durumdan olumsuz etkilenecektir. ABD ve Suudi Arabistan arasındaki 350 Milyar USD’ye yakın silah satışı anlaşması ve diğer ticari işbirlikler dikkate alındığında; petrol fiyatlarındaki dengeyi, öngörülemeyen risklerin değiştireceğini söyleyebiliriz. Diğer bütün koşullar sabitken, petrol fiyatlarının yatay bir seyir izleyeceğini öngörüyoruz. Bu süre zarfında, dünya ticaret hacmi ve küresel büyüme rakamları petrol fiyatlarını belirleyecek temel faktörlerden olacaktır. Petrol fiyatlarını kısa ve orta vadede arz miktarı belirleyecekken, uzun vadede ise fiyatları talep miktarı belirleyecek.

Makroekonomik ve politik gelişmelerin Brent petrol fiyatlarını nasıl etkileyeceğine dair hedef fiyat seviyelerini içeren öngörü ve beklentilerimiz için tıklayınız…

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)