E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAk Parti'den 4'lü ittifak için tepkiler gelmeye başladı---

Ak Parti'den 4'lü ittifak için tepkiler gelmeye başladı

Ak Parti'den 4'lü ittifak için tepkiler gelmeye başladı
02 Mayıs 2018 - 10:41 borsagundem.com

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, 4 partinin ittifak kararına ilişkin sert açıklamalarda bulundu

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 4 partinin ittifak kararına ilişkin, "'Cumhurbaşkanı seçiminde artık netice alamayacağımız anlaşıldı, bari parlamentoda hatırı sayılır bir çoğunluk elde edelim de cumhurbaşkanının yukarıda elini ayağını bağlı tutalım' diye Türkiye'nin önünü kesme ittifakı bu noktada. Onun için bunların Cumhurbaşkanımıza karşı olan nefretleri, kinleri akıllarını başından almış, ne yaptıklarını pek bilmiyorlar" dedi.

Bozdağ'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Bu ittifak benim gördüğüm esasında dört benzemezlerin bir ittifakı. Hani zoraki nikah derler ya zoraki nikah gibi zoraki bir ittifak görüyoruz.

Bunları motive eden, bir araya getiren şey esasında Türkiye'nin çıkarları, geleceği, yapılacak işler falan değil, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığıdır. Buna esasında şöyle demek lazım, 'Recep Tayyip Erdoğan karşıtları ittifakı, öfkeliler ittifakı.' Cumhurbaşkanımıza karşı öfkesi olanlar bir araya geldiler.

Eminim ki bu ittifak merhum Necmettin Erbakan Hoca'nın kemiklerini sızlatmıştır. Çünkü Erbakan Hoca'nın temsil ettiği bütün değerlerin düşmanıdır CHP.

'Cumhurbaşkanı seçiminde artık netice alamayacağımız anlaşıldı, bari parlamentoda hatırı sayılır bir çoğunluk elde edelim de cumhurbaşkanının yukarıda elini ayağını bağlı tutalım' diye Türkiye'nin önünü kesme ittifakı bu noktada. Onun için bunların Cumhurbaşkanımıza karşı olan nefretleri, kinleri akıllarını başından almış, ne yaptıklarını pek bilmiyorlar.

(11. Cumhurbaşkanı Gül'ün açıklamaları) Benim hissiyatım, fevkalade büyük bir yanlış yapmıştır. Siyaseten belki bir siyasinin yapabileceği en büyük hataları hem de itiraflarıyla beraber perçinlemiştir.

BAKAN EROĞLU: 'KURDUKLARI İTTİFAK DA ÇÖKECEKTİR'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "İstedikleri kadar cephe kursunlar, çatı kursunlar, çatı zaten her seferinde çöküyor. Kurdukları ittifak da çökecektir." dedi.

Bakan Eroğlu, Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Abant Tabiat Parkı'ndaki bir otelde düzenlenen, "Tabiatın Kalbi Bolu Çalıştayı" öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı.     

Bir gazetecinin "CHP'nin cumhurbaşkanı adayı ile CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti ve Saadet Partisi'nin seçim ittifakında anlaşmaları konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Eroğlu, CHP'nin adayını belirleyemediğini ancak cuma günü belirleyeceğinin söylendiğini belirtti.     

"CHP NE YAPACAĞINI BİLMİYOR"     

Aday konusunda CHP'nin hala düşündüğünü dile getiren Eroğlu, "Herhalde düşünüyorlar, bulamadılar daha. Buluncaya kadar seçimler biter herhalde." dedi.     

"Gerçekten CHP ne yapacağını bilmiyor." diyen Bakan Eroğlu, "Neticede biz onların ne yaptıklarına bakmıyoruz, yolumuza devam ediyoruz. Biz şu anda gümbür gümbür çalışıyoruz. Hayırlı olsun. İstedikleri kadar cephe kursunlar, çatı kursunlar, çatı zaten her seferinde çöküyor. Kurdukları ittifak da çökecektir." diye konuştu. 

HAYATİ YAZICI'DAN MUHALEFET İTTİFAKINA YORUM

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, NTV’den Funda Görey'in sorularını yanıtladı.

Seçim için geri sayım sürüyor. Muhalefet partileri CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti ve Saadet Partisi ittifak kuruyor. Bu yeni gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? 

"Hayırlı olsun, zorlandılar ama sonuçta bir araya geldiler. ‘Zor ittifak’ demek gerekir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, oluşturduğu kurgu itibarıyla siyasetin de şekillenmesini zorunlu hale getiren bir model. Çıta yükseldi, yürütme görevi için 50+1 oy gerekiyor ve bunun için birbirine yakın kümeler, birbirine yakın siyaset izleyenler birleşecek. Ama saydığınız muhalefet, geçmişten kavgalı... Zor ittrifak."

"Seçmende AK Parti - Erdoğan ayrımı olabilir" şeklide bir riskten söz ediliyor. Cumhurbaşkanı seçimi kadar güçlü meclis de önemli, burada bir risk var mı?

"Sanmıyorum. Milletimiz çok gerçekçidir, sezgi ve öngörüleri güçlüdür. Eleştirir ama sandıkta daha gerçekçi hareket eder. Toptan reddetmez. Diyelim bazı uygulamalarımızdan rahatsız olmuştur, bunu eleştirir ama büyük fotoğrafa bakarak tercihini yapar. Hem meclis çoğunluğunu hem de cumhurbaşkanımızı yeniden seçmek suretiyle bu kadroların yürüyüşünü sürdürecek diye düşünüyorum."

Uyum yasaları için yetki kararnamesi çıkarılması öngörülüyordu, kesin karar verildi mi Çerçevesi nasıl olacak, hangi düzenlemeler bu KHK ile yapılacak?

"Seçimlerin öne alınması dolayısıyla yetki kararnamesinden söz ediyor değiliz, seçimler öne alınmamış olsa bile, bu alandaki düzenlemelerin böyle yapılmasının daha rasyonel olduğunu değerlendiriyoruduk.

Anayada iki tür kararnameden söz edilir. Olağanüstü hal çerçevesinde çıkarırsınız ve bunun pratiğini şu an yapıyoruz, bu ayrı bir durum.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin gerekli kıldığı pekçok kanunda düzenleme yapma ihtiyacı var. Yeni hükümet sisteminde, anayasanın 104 ve 106. maddeleri, cumhurbaşkanına pekçok yetki veriyor... Belli alanlarda, kullanma süresi belirlenmiş, kaç defa çıkacağını da belirlemek üzere meclisten bir yetki kanununu çıkartılmasını hedefliyoruz. Bunun süresi 24 Haziran'a kadar geçerli olacak. Bu tarihten sonra anayasanın değiştirdiğimiz hükümleri devreye girecek ve meclisin yetki kanunu çıkartma yetkisi yok. Bu alan temizliğini yapmak üzere bir yetki kanunu çıkartmayı hedefliyoruz, dün bir toplantı yapmıştık ve bugün de yapacağız..."

Büyük Birlik Partisi ittifakta nasıl yer alacak, kaç milletvekili teklif edildi, ne zaman sonuçlanır?

"Bizim bu seçimde ittifakımız MHP ve BBP ile oluyor. MHP ile AK Parti'nin ittifakı oy pusulasında da görünür halde olacak. Ama BBP ile yapacağımız ittifak, mutabık kalınacak yerde ve sayıda gerçekleşecek; henüz netleşmiş değil. Genel başkanımız belirleyecek ve karşı tarafın da kabulu önemli. Parti listelerinden yer vermek suretiyle ittifakı gerçekleştirmiş olacağız. Sayı verirsem tahmini bir şey olur, netleşince sizlerle paylaşırız."

Devlet Bahçeli’nin dün ‘hazır’ dediği AK Parti ile MHP'nin protokolü ne zaman verilecek ve içinde ne var?

"Onun da verileceği son gün 5'i ya da 6'sı sanırım. Bu çok teknik bir konu, yapılan ittifaka ilişkin... İttifakın ismi gibi... Dar, sınırları belli; her şeyi kuşatıcı değil. Sadece ittifak alanına ilişkin iradenin resmi belgeye dönüştürülüp seçim kuruluna sunulması şeklinde olacak."

Süreç AK Parti açısından nasıl işliyor? Seçim manifestosu, adayların tanıtımı ve yarın kapalı grup toplantısı var. Orada sanırım Cumhurbaşkanı’nın adaylığı ile ilgili bir karar olacak...

"Biz çok deneyimliyiz. Kurumsal yapımız güçlü, hemen hemen her seçimde uyguladığımız prosedürler var ve bunları zenginleştirerek süreçleri yönetiyoruz. Bu akşam saat 19.00’da partimizden aday olmak isteyenlerin başvuruları sona erecek. 14 tane komisyon kuruldu, 4 kişilik. Aday adaylığı için başvurmuş kişilerin mülakatlarını yapacak bu komisyonlar.  Kaç gün çalışacakları planlı. Bu bittikten sonra 4 genel başkan yardımcısının başkanlığında bir eleme yapılacak. Bu elemeler genel başkanımız başkanlığındaki üst kurula sunulacak. Adaylarımız böylece netleşecek. Dün akşam itibarıyla 6647 başvuru var Türkiye genelinde. Genel merkeze 2068, geriye kalanlar taşrada.

Başvuru süresini uzatmamızla ilgili spekülasyonlar yapıldı. Son gün pazar günüydü ama bankaya para yatırtılacak. Vatandaşlarımız özellikle son 2 gün tatile rastlayınca zorluk yaşadı ve süreyi uzattık. Takvimizi de buna göre revize ttik."

Bakanlar başvurdu mu, 3 dönem kurulu nasıl uygulanacak? 

"Başvuru yapanlardan bazıları açıkladı, hepsi başvurdu herhalde. Bu sistemde bakanlar parlamento üyeleri arasından değil dışarıdan olacak. Parlamentodan yapılırsa istifa etmesi gerekir ki böyle bir lüksümüz yok. 'Ben başvurayım mı?' soruları geliyor. 'Başvurma' desen, 'bakan mı olacak, 'başvur' desen 'bakan olmayacak mı' deniyor. Bu tür yorumlara alan bırakmamak amacıyla isteyen herkes başvurusunu yapsın. Adayları belirlerken bunlar gözetilir, dikkate alınır ve yürüyüşümüzü sürdürürüz. Tüm vekiller ve bakanlar aday olmak istiyorlarsa başvursunlar.

3 dönem kuralına takılan 22 arkadaşımız var. Bu kural geçerli, askıya alınmış değil. Ama siyaset gerçeklik gözetilerek icra edilir. Olaki bu arkadaşlardan daha fazla verim alabileceğimiz bir pozisyon var, o zaman değerlendiririz. Bu arkadaşlarımız da aday adaylığı için başvuranlar arasındalar."

AK Parti'nin 24 Haziran seçim kampanyasının üzerine oturtacağı başlık nedir? Daha fazla özgürlük daha fazla demokrasi mi?

"Siyasete girdiğimiz günden bu yana adalete, temel hak ve özgürlüklere, demokrasiye vurgu yapıyoruz. Adalet, kalkınma ve demokratikleşme önde. Bu alanda büyük kazanımlar oldu, sorunlar da yaşıyoruz... Terör ve FETÖ mücadeleri sürüyor, haksız eleştirilere de maruz kalıyoruz. Adaleti bir yana bıraktık diyemeyiz. Bunun vurgusunu yapıp, kamuoyuyla paylaşacağız. İnanç değerlerimizde de bu hassasiyetlerimiz öne çıkıyor. Muhafazakar ve demokrat bir partiyiz."

CHP adayını cuma günü açıklayacağını duyurdu, bir tahmininiz var mı?

"Aday tahminim yok ama CHP ana muhalefet partisi. Kim olur dendiğinde en yakışan genel başkanıdır. Ama 'yerim dar' diyerek bir türlü alana gelmiyor. Niye böyle? Bana göre ümidi yok. Tek başına ya da birlikte, bir aday çıkarıp başarılı olacakları konusunda ümitsizler.

Cuımhurbaşkanı adayının aynı zamanda milletvekili adayı olabilmesine ilişkin düzenleme olsaydı, CHP'nin adayı Sayın Kılıçdaroğlu olurdu büyük ihtimalle. Hem cumhurbaşkanlığını kazanamamayacak hem de aday olduğu için milletvekilliğinden olacak. Bir fedaraklık yapacak birisni arıyor." 

(24 Haziran'da biter mi seçim?) "Kesinlikle biter. Millet Türkiye için önemli bir işi tehir etmez. 24 Haziran akşamı hem yürütmenin başı belli olacak hem de parlameto. Türkiye'nin büyük seçimi 24 Haziran akşamı netleşmiş olacak, ülkemiz ve milletimiz için inşallah hayırlı işlere vesile olur." 

Bahçeli'den 4 partinin ittifak kararına yorum

CHP, İYİ Parti, SP ve DP ittifakta anlaştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mustafa torun02 Mayıs 2018 21:57

    Erbakan vefatından önce hastalıktan uzun süre hastahanede kaldı,onun isminden medet umanların hangisi sağlığında ziyaret etti.bunun adı nedir.

  • kenan02 Mayıs 2018 19:34

    takke düştü kel göründü. bakın görün nerede anket haberi var. eskiden sabah akşam anket açıklarlardı. oynarı 40% altında kaldı sesleri çıkmıyor.

  • ramo02 Mayıs 2018 19:32

    Allahım bizi kimler yönetiyor inanamıyorum. hadi bir kere iki kere oy verdiniz başa getirdiniz görmüyor musunuz ülkeyi katmer katmer sattılar oyunları bozulmasın diyerek koltuğa yapışıp kaldılar. bir buçuk yıl daha koltukta yerleri sağlamken neden erken seçim kararı aldılar siz onun hesabını yapın. ölü kokmaya başladı.

  • baturayersin02 Mayıs 2018 14:51

    yasayı çıkaran kim

  • zoruna mı gitti02 Mayıs 2018 14:23

    ittifak sizde yapın diyen siz degilmiydinizki .hem sizene herkes yapar bunun önünü siz acmadinizmi...hani kualisyon dönemi bitecek diyenler şimdi adını ittifak demek olmus

  • Trol02 Mayıs 2018 14:09

    Trollük fetöcülüğün uyguladığı bir yöntemdir.

  • KILIÇ02 Mayıs 2018 13:14

    BU İTTİFAK TIRI VIRI REİS BU MİLLETİN CANI KANI DIR.TOPU DA GELESE BU MİLLET KİME OY VERECEGİNİ BİLİR.

  • Katil balina02 Mayıs 2018 19:03

    Herkes ulkesinin, ekmeğinin peşinde sen rantın, cukkanın peşindesin

  • Bika02 Mayıs 2018 13:11

    İttifak yapmanın yolunu açarsan başka partilerde yapar ve de hakkıdır. İttifak yapmazsan daha fazla oy oranın olsa bile ittifak yapanlardan daha az milletvekili çıkarırsın. Cumhur ittifakının hesabı İYİ partiyi seçime sokmayıp, CHP'yi HDP'yle ittifaka sokmaktı. Hesabı şaşanlar sabırsız ve kızgın.

  • Süleyman Sadalı02 Mayıs 2018 12:28

    Yolcudur Abbas bağlasan durmaz. S&P de not indirince döviz gene aldı başını gitti. Bakalım seçim sonrası kaybettiklerinde, Akp lilerin Feto'yu öven konuşmaları nolacak :)Hepsi kayıtlı medyada. İşleri çok zooor. :)

  • Selim02 Mayıs 2018 12:24

    İttifakı dışardan destekleyenler kimler?

  • Abbarro 02 Mayıs 2018 11:57

    Abbas yolcu

  • Tam komedi02 Mayıs 2018 11:49

    Meclise gidip sorsan sözde bütün vekiller ülke menfaatine çalışıyor doğru TEK dir aklın yoluda TEK o zaman halkın yararına olan bir kanuna kim hayır der ? Grup kararı almak halkın iradesine baskı kurmaktır !!! Milletvekili bağımsız ise halk yararına partili olan parti yararına hizmet eder. 24 hazirandan sonra 80 milyonun hesabını ( bütçe ) bir kişi yapacak aldanan , kaldırılan hataya düşen biri . dolar 8 tl euro 9.5 benzin 10 tl.

  • emekli02 Mayıs 2018 11:43

    Tepkiler neden kendileri yapınca meşru bırakın bu ağizları maymun gözünü açtı ufak bahçecı ile devam edin kendi aynaniza bakın

  • ABBAS02 Mayıs 2018 11:22

    YOLCU BUNLAR YOLCU

  • Emekli02 Mayıs 2018 11:09

    Ne diye kızıyorsunuz

  • Emekli vatansever02 Mayıs 2018 11:07

    Bence bu ittifak tek adam politikasına karşı olan bir ittifaktır. Parlamenter demokrasiye inanan partilerin ittifakıdır. Ekonomiyi felç eden Akp iktidarıa nkarşı olan ittifaktır. Ülkenin selameti için aklın ve mantığın biraraya geldiği bir ittifaktır.

  • RAFUELL02 Mayıs 2018 11:00

    MUHALEFFETTE İTTİFAK YAPSIN DİYE BASKI YAPIYORDUNUZ NE OLDU YAPTILAR İŞTE :)))

  • iso02 Mayıs 2018 10:54

    İktidar korkusu sarınca sen yıllarca küfürleştiğin MHP ile ittifak yaparken iyi diğer partiler yapınca auuwwwww