E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBOTAŞ'tan LNG fiyatlarında indirim---

BOTAŞ'tan LNG fiyatlarında indirim

BOTAŞ'tan LNG fiyatlarında indirim
06 Nisan 2015 - 04:39 borsagundem.com

​BOTAŞ, sıvılaştırılmış doğalgaz satışlarında % 10 indirim yaptı. LNG sektörü temsilcileri, bunun sanayiciye yansıtılacağını bildirdi

BOTAŞ, bu ay sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) toptan satış fiyatında yüzde 10 indirim yaptı. Böylece bin metreküpü yaklaşık 1150 TL olan LNG’nin fiyatı, indirim sonucunda 1035 liraya düştü. LNG toptan satış şirketleri, çoğunlukla boru hattının gitmediği yörelerdeki tüketicilere sıvı doğalgazı götürüyor ve LNG satış fiyatları da konut ve sanayiye satış fiyatından bağımsız olarak belirleniyor. Merve Erdil'in Hürriyet'tek ihaberine göre, bir sektör temsilcisi, LNG’nin ağırlıkla ücra noktalardaki sanayi tesisleri tarafından kullanıldığına dikkat çekerek, “Toptan satış şirketlerine yapılan bu indirim, nihai tüketici dediğimiz işletmelere de belli oranda yansıyacaktır. LNG fiyatının bir miktar da olsa geriye gelmiş olması, bu sanayi tesislerinin maliyetleri açısından da pozitif bir değer oluşturacak” diyor.

LNG’DE NİSAN İNDİRİMİ

BOTAŞ’ın, bu ay LNG toptan satış fiyatlarında indirime gittiği öğrenildi. Bu indirimin, sanayi tesisi ve oteller gibi son tüketicilere de yansıtılması bekleniyor. Yüzde 10’luk indirim ile bin metreküp LNG’nin fiyatı bin 35 liraya düşüyor. Sanayicilerin boru hattından aldıkları gazın fiyatı ise 782 lira. LNG sektörü temsilcileri, “Boru hattı doğalgazının ulaşmadığı noktalardaki sanayici ve işletmeler, alternatif enerji kaynağı kullanmak zorunda. Ücra köşede bir otel düşünün. Boru hattını götüremediğiniz zaman, alternatif enerji kaynağı kullanmak zorunda. Bu durumda akaryakıt ürünleri, gazın LNG ve CNG (sıkıştırılmış doğalgaz) hali veya LPG kullanabilir. LPG ÖTV’si yüksek bir yakıt, sanayici ekonomik nedenlerle pek tercih etmiyor. Sanayiciler daha çok doğalgazın diğer formlarını tercih ediyor. LNG bugün yaklaşık 2 bin 500 sanayi kuruluşuna götürülüyor. Türkiye’de yıllık 600 milyon metreküp LNG, 100 milyon metreküp CNG tüketimi söz konusu. 50 milyar metreküplük doğalgaz pazarı içinde oldukça küçük bir operasyon” yorumunu yapıyor.

TANKERLERLE TAŞINIYOR

LNG’nin Türkiye’deki iki terminalden temin edilerek, gerek gazlaştırıp boru hattından verilebildiğini, gerekse tankerlerle taşındığını ifade eden sektör temsilcileri, “Şu anda dokuz adet LNG toptan satışı yapan firma var, yaklaşık 300 tanker LNG taşıyor. Türkiye’nin hemen hemen her yerine gidiyor” diyor.  Boru hattının ulaştırılmadığı bölgelerdeki küçük sanayi tesislerinin LPG yerine daha çok LNG kullanmayı tercih ettiğini dile getiren bir başka sektör temsilcisi de “LPG ve LNG fiyatı arasında üçte bir oranında fark var. Üçte bir fiyat farkı nedeniyle LPG kullanmak yerine tankerlerle taşınan LNG kullanmayı tercih ediyorlar. Ancak son dönemde doğalgaz çok yaygınlaştı. Küçük yerleşim birimlerinde bile doğalgaz kullanılmaya başlandığından dolayı bu tür alternatif yatkılara ihtiyaç duyan sanayi tesislerinin sayısı da azalmaya başladı. Ulaşım açısından da bayağı uzak yerlerdeki tesisler haline dönüşmeye başladı” diyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri ise LNG satış fiyatlarının, abone ve sanayiye doğalgaz satış fiyatından bağımsız olarak belirlendiğine dikkat çekerek, “Biz nisan ayında LNG toptan satış fiyatlarında indirim yaptık. BOTAŞ abonelere bin metreküp başına 848 TL, sanayi müşterilerine 782 TL, LNG toptan satış şirketlerine ise indirimle birlikte bin 35 liradan gaz satıyor” bilgisini paylaşıyor.

Sanayiciye hangi oranda yansıyacak?

DOĞALGAZ sektöründen bir yetkili, “İndirim 50 milyar metreküp doğalgaz tüketilen bir ülkede, 500-600 milyon metreküplük bir tüketimi kapsıyor. Bu indirimi yapmak BOTAŞ’ı bilanço açısından sıkıntıya sokacak bir konu değil. İndirimin küçük sanayiciye yansıması olacaktır. Ancak toptan LNG satışı yapan şirketlerin indirimi son tüketiciye yansıtıp yansıtmaması veya hangi oranda yansıtacağı kendi aralarındaki sözleşmelere bağlı” şeklinde konuşuyor.

İndirim ÖTV’siz alım fiyatında

BİR LNG sektörü temsilcisi ise BOTAŞ’ın hem petrol fiyatlarındaki indirim, hem uluslararası piyasalarda spot LNG fiyatlarındaki düşüşü yansıttığını kaydederek, “BOTAŞ toptan satış şirketlerine LNG satıyor. Yapılan yüzde 10’luk indirim ÖTV’siz alım fiyatı için geçerli. Toptan satış şirketleri bunun üzerine nakliye gibi giderleri koyarak, kendi sözleşmelerine bağlı olarak sanayiciye belli oranda yansıtacaktır” diyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)