E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBosch’un çamaşır kazanına Türk kalıbı---

Bosch’un çamaşır kazanına Türk kalıbı

Bosch’un çamaşır kazanına Türk kalıbı
13 Nisan 2017 - 02:27 borsagundem.com

Genç mühendisleri işe alıp yetiştiren Sema Kalıp, sektördeki Çin malı rüzgarını tersine çevirdi. Bosch’la yeni bir projeye imza atan patron Semih Güçbilmez, "şirketin Çin’deki fabrikasına makine kazanları gönderiyor" dedi

Çerkezköy’deki 20 bin metrerakelik alana kurulu Sema Kalıp fabrikasından Çin’e geçtiğimiz hafta çamaşır makinesi kazanlarının kalıpları gönderildi.

Bu, endüstriyel plastik kalıbın yüzde 80’ini Çin’den alan Türkiye’de “eller gider Mersin’e...” sözünün tam da oturduğu bir durum. Çünkü ithalatla ayakta duran sektörde özgün üretim yapan firma sayısı bir elin parmakları kadar. 20 yıl önce şirketi kuran Sema Kalıp’ın patronu makine mühendisi Semih Güçbilmeze göre Türkiye’den Çin’e kalıp gönderen ilk şirket olmanın arkasında genç mühendislere yapılan yatırım var.

Şirketi heyecanlandıran Çin ihracatının öyküsü iki yıl öncesine dayanıyor. BSH gibi müşterilerin kendilerine geldiklerini ve bir süredir birlikte çalıştıklarını anlatan Güçbilmez, “Çin’le çalışmak zor. Kalite ve termin konusunda aynı dili konuşamamak sıkıntı yaratıyor. Bu nedenle BSH, çamaşır makinelerindeki yıkama kazanlarının kalıplarını üretmemiz için bize geldi. Bir kalıpta 4 bin parça var. Kolay değil. Normalde İtalya ve Almanya’dan başka bir yerden kalıp almıyorlar. Proje üzerinde çalıştık, başarılı olduk. BSH’ın Çin’deki fabrikasına 630 bin euroluk ilk yüklemeyi yaptık. Sırada Hindistan var” dedi.

YILLIK İTHALAT 100 MİLYON EURO

Mucit bir tarafı olduğunu belirten Güçbilmez, sektördeki ithal hakimiyetin nedenini, “Sektörde 6 bin kalıp firması var ama teknolojik ürünler yapanlar az. Bu nedenle müşterileri Çin’e kaptırıyoruz. Bizim kalitemiz ve teslimatımız da hem iç hem de dış pazar açısından avantajlı ancak kapasite sıkıntısı var” diye açıkladı. Sektörün yılda 100 milyon euronun üzerinde kalıp ithalatı yaptığını vurgulayan Güçbilmez, “Yeni mezun bir mühendisi alıp 5 yıl yatırım yapıyoruz. Bana bir mühendis mi yoksa 500 bin liralık bir tezgah mı deseler, elbette mühendisi seçerim” diye konuştu. Şirket bu yaklaşımla iki ayrı Ar-Ge merkezi kurmak üzere başvuruda bulunmuş. İkitelli ve Çerkezköy’de kurulacak merkezlerde cironun yüzde 3’ünden ayrılan bütçeyle yeni ürün geliştirmeyi hedefl iyor.

JAGUAR'A KALIP GÖNDERİYOR

Sema Kalıp’ın öne çıkan sektörlerinden biri de otomotiv. Toyota, Renault, Fiat gibi markalara kalıp ürettiklerini anlatan Güçbilmez, bir süredir Jaguar ve BMW’ye de ürün gönderdiklerini ifade etti. BSH ile çalışmak ise yıllardır Çin’den kalıp alan yerli markaları da harekete geçirmiş. Semih Güçbilmez, yaşanan değişimi “Arçelik yeni ürettiği çift kapılı gardrop tipi buzdolaplarının kalıplarını bize yaptırmaya başladı” sözleriyle anlattı.

AHŞAP GÖRÜNÜMLÜ PLASTİK KARO YAPTI

Şirketin yeni geliştirdiği ve Avrupa’da patent başvurusu yaptığı bir başka ürün de ahşap kompozit karışımı karolar. Uzun ömürlü bir ürün geliştirdiklerini anlatan Semih Güçbilmez, 4 yılda 8 milyon liralık yatırım yaptıklarının altını çizdi. İş Bankası’nın Tuzla’daki genel müdürlük binasına uygulanan karolar için ihracat görüşmelerinin de başladığını bildiren Güçbilmez, “İçinde talaş ve plastik karışımı bir formül var. Mobilya da dahil her sektörde kullanılabilir bir ürün” sözleriyle anlattı ürünü. (Dünya / Yasemin Salih)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)