E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaya yeni girenler için 5 temel tavsiye---

Borsaya yeni girenler için 5 temel tavsiye

Borsaya yeni girenler için 5 temel tavsiye
18 Ağustos 2020 - 16:47 borsagundem.com

Bu beş tavsiyeyle kazananları bulacak, duygularınızı kontrol altına alacak ve karmaşık zamanlarda perspektifinizi koruyacaksınız.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senedi almak zor bir şey değil. Asıl zorlu olan, sürekli piyasaların zirvesinde olan şirketleri seçmek.

Bu birçok insanın yapamadığı bir şey ve siz de bu yüzden hisse senedi tavsiyelerini araştırıyorsunuz. Nerd Wallet’ın derlediği aşağıdaki tavsiyeler, denemiş ve onaylanmış stratejilerden oluşuyor.

Başlamadan önce bir bonus tavsiye: hiçbir zaman portföyünüzün %10’undan fazlasını tek bir hisseye yatırmanızı önermiyoruz. Geri kalanı endeksteki düşük bütçeli yatırım fonlarının bir karması olabilir, ancak çeşitliliği korumak kaydıyla. Önümüzdeki beş yılda ihtiyacınız olan paraysa, herhangi bir hisseye yatırılmamalı.

5 hisse senedi piyasası yatırım tüyosu:

  1. - Duygularınızı kenara bırakın
  2. - Kağıt değil, şirket seçin
  3. - Paniğe kapılacağınız zamanlar için hazırlıklı olun
  4. - Hisse pozisyonlarınızı minimum riskle oluşturun
  5. - Hızlı alım-satımdan kaçının


1. Duygularınızı kenara bırakın

“Yatırım yaparken başarı, zekayla doğru orantılı değildir. İhtiyacınız olan şey, diğer insanlarının başını yatırım yaparken derde sokacak olan telaşlılıktan kurtulmak.” Bu cümle Warren Buffet’ın dehasının bir ürünü. Berkshire Hathaway başkanı ve yatırım gurusu Buffet, yatırımcılara duygularını değil akıllarını dinlemeleri gerektiğini söylüyor. Aslında duyguların yönlendirdiği hızlı ve ani alım-satımlar, yatırımcıların portföylerine zarar vermelerinin en temel sebeplerinden.

Yazının devamında gelecek diğer tüm hisse senedi tavsiyeleri, yatırımcıların uzun süreli başarı yakalamak için geliştirmesi gereken mizacı oluşturmalarına yardımcı olacak.

2. Kağıt değil, şirket seçin

Ekonomi ve haber kanallarına her baktığınızda aşağıda, harflerden oluşan bir çorbayı görmemek mümkün değil. Ancak hisse senedi seçmek sizin için soyut bir kavram olmaktan çıkmalı. Unutmayın ki, bir şirketin hissesini almak, sizi o şirketin ortağı yapar.

Kendinize potansiyel iş ortakları ararken kafa karıştırıcı miktarda fazla bilgiyle karşı karşıya geleceksiniz. Ama “satın alım” şapkanızı takarsanız, doğru hisseleri bulmanız kolaylaşacak. Hissesini satın alacağınız şirketin nasıl çalıştığını, piyasadaki ve sektördeki yerini, rakiplerini, uzun vadeli hedeflerini ve fırsatlarını ve sizin portföyünüze ne katabileceğini bilmek isteyeceksiniz.

3. Paniğe kapılacağınız zamanlar için hazırlıklı olun

Tüm yatırımcılar zaman zaman hisselerle ilgili görüşlerini değiştirme eğiliminde olurlar. Ancak anlık kararlar almak klasik yatırım gafı yapmaya neden olur: yüksekten alıp, düşünce satarsınız.

İşte tam da bu noktada günlük tutmak işte yarayabilir. Portföyünüzdeki herbir hissenin neden elde tutmaya değer olduğunu yazın ve zihniniz berraklaştığındaysa, satmanızı haklı çıkaracak sebepleri sıralayın.

Örneğin: Şirketin önemli müşterilerinden birini kaybetmesi, yeni gelen CEO’nun şirketin yönünü değiştirmesi, önemli bir rakibin ortaya çıkması gibi.

4. Hisse pozisyonlarınızı minimum riskle oluşturun

Bir yatırımcının süper gücü zamanlama değil, zamandır. En başarılı yatırımcılar hisse senetlerini yıllar, hatta on yıllar sonra kazanç elde etme amacıyla alırlar. Bu sizin de satın alımlarınızı zamana yayabileceğinizi gösteriyor. İşte fiyat oynaklığına karşı risklerinizi azaltabilecek üç satın alma stratejisi:

Fiyat ortalaması: Bu biraz karmaşık gelebilir, ama değil. Fiyat ortalaması almak, belirli bir miktar parayı düzenli aralıklarla yatırımda kullanmak anlamına geliyor. Örneğin, bir hafta ya da bir ay arayla.

Önceden belirlenmiş olan bu miktarla, hisse fiyatları düştüğünde daha fazla hisse alabilir, yükseldiğindeyse daha az alabilirsiniz ancak genel bir bakışla, bir Hisse için ödediğiniz miktarı eşitler. Bazı online yatırım siteleri, yatırımcıların otomatik bir yatırım takvimi kurmalarına yardımcı oluyor.

Üçte bir payla alın: Tıpkı fiyat ortalamasıyla alım gibi, üçte birle almak da, tek seferlik alımda oluşabilecek moral bozukluğuyla savaşmanıza yardımcı olur. Yatırım yapacağınız para miktarını üçe bölün ve her bir bölümüyle hisse alın. Bunu düzenli aralıklarla (haftalık, aylık vs.) ya da şirket performansına ya da şirket haberlerine bakarak yapabilirsiniz.

‘Sepet’ yapın: Hangi şirketlerin uzun vadede kazandıracağını kestiremediğinizde, hepsini alın. Hisse senetlerinden bir sepet yapmak, “onu” seçme stresinden sizi kurtarır. Birçok hisseniz olduğunda, birinden biri yükseldiğinde ya da düştüğünde büyük kayıplarınız olmayacak. Bu stratejiyle aynı zamanda size en çok kazandıran hisseyi de keşfedip, ileride buna göre pozisyon alabilirsiniz.

5. Hızlı ve ani alım-satımdan kaçının

Hisse senetlerinizi yılın her çeyreğinde kontrol etmeniz yeterli olacaktır. Ancak gözünüzün sürekli borsada olması zor. Bu durum kısa vadeli durumlarda, şirket değerine odaklanmaktansa, ani gelişmelerle hareket etmenize neden olur.

Hisselerinizden biri sert bir fiyat hareketi sergilediğinde, bu duruma neyin sebep olduğunu araştırın. Hisseniz piyasanın ilgisiz bir olaya verdiği tepkiden mi etkileniyor? Şirkette bir şeyler mi değişti? Uzun vadeli öngörünüzü etkileyen bir değişim mi?

Kısa vadeli olaylar çok nadiren uzun vadede etkili olurlar. Ancak bu, elbette hisse senedi satın alırken seçtiğiniz şirketin uzun vadede nasıl performans gösterdiğine bağlıdır. Önemli olan yatırımcıların bu kısa vadeli ve anlık değişimlere nasıl tepki verdiği.

Sonbaharda portföyünüzü canlandıracak 4 alım

 

ABD borsalarında yön yukarı

 

Fiyatı 10 TL’nin altında olup getiri potansiyeli taşıyan 14 hisse

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MELİS MARMARİSLİ19 Ağustos 2020 11:59

    bizde gerek yok ki.sağlam hisse senetleri zarar ettiriyor.çöp hisse senetleri çöp fiyatına gelin alacaksın 1-50 katına rahat satarsın.

  • Muzo19 Ağustos 2020 08:56

    Bist 100 ne yaparsan yap cakallarla dolmus piyasada ky ancak yok olur.nitekimdd yok oluyoruz..adam in okur ya,arligi var ama para sahibi tefeci parasiyla cizilmiz cizelgeyi cop ediyor. Yukselmesi gereken tahta hopp taban neden pRa sahibi oyle istitiyor neden ky gelmis tahtaya vay senmisin gelen elindekini alip gidiyor.topladi kGidihop kagit tavan tavan hop 2.3 gun sonra yukselmis olan kagidi yavas yavad ver ky eline hop ky psikoloji bekle bekle yok birsey hop ver zararina ..yani sistem bu yersen akki olan girmez girende aklini yitirir hoplatiyorlR habire .kolay gelsin ky ti..

  • Cahil herif19 Ağustos 2020 06:19

    Ben onu bunu bilmem kardeşim hisse tavan tavan gidiyorsa satmam.taban taban gidiyorsa da almam.kar gördüğüm zaman da üçe beşe bakmam okuturum.10 yıllık borsadayım zarar nedir bilmem.

  • Özcan İspir19 Ağustos 2020 23:57

    Abi bizede yardımcı olur musunuz

  • fatih18 Ağustos 2020 20:22

    tek temel kural var uzak durun hele ki bu duruma gelmiş bist denen batakhaneden .10 senelik mazim var altında kalsam şimdiye köşe olmuştum.uzak durun arkadaşlar samimiyetle söylüyorum...

  • Bika19 Ağustos 2020 00:26

    BIST'te altın bazında reel kazanç sağlamak için, saman yığını içindeki altını bulmak için harcanan çaba kadar azim gerekiyor. Rulet makinasına paranı koyar gibi hisse alınırsa borsa kumar  olur.

  • &&&& ^^^^ &&&&18 Ağustos 2020 19:59

    yakında borsalarda büyük çöküş olacak sizler borsaya yatırımdan bahis ediyorsunuz.

  • ZELİHA KARAKAŞLI18 Ağustos 2020 19:21

    benim gibi altında kalın başınız ağrımasın. her gün para ya para demeyin.

  • Tiktak18 Ağustos 2020 18:04

    Birinci kural borsaya girmeyin!

  • mucise reis ; )18 Ağustos 2020 17:58

    Ne bu yahu ?  1- abd borsaları ekranda açık olsun ayda vadeliler... 2- faizl ve usd değerlemesi Bist için önemli. DAX öncüdür, aynı zamanda türk tahvilleri + ve - delerleri TL ihtiyacını gösterir önemlidir... Aldığınız firma, borçlar /alacakları usd mi? önemlidir. sektörel olarak firmalar covid geldimi ne yapıyor? covid gittimi ne yapıyor ? tepkileri önemlidir. TL girdi ile USd elde ediyor mu ? önemlidir... USD girdile madde alınca, iç piyasaya satabiliyor mu ? bunlar daha önemli. açık öğretim kitaplarından mı aldınız bu önerilerinizi :D Güldürdünüz ...

  • orhan buffet18 Ağustos 2020 17:49

    ne bu kadar abartılıyor anlamıyorum.Warren Buffet Warren Buffet herseyde şekilciyiz ekonomimiz kalmıştı ondan da sekici olduk.burası arikan borsasına benzemek kuzular..mantık 'alacaksın yükselince hemen sat .düşünce alttan topla 'burası türkiye ole hisse al arkana yaslan hikaye .en ufak sözde hop aşagıda hersey

  • fiko18 Ağustos 2020 17:33

    tabiki:)