E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaya ilgi neden artıyor?---

Borsaya ilgi neden artıyor?

Borsaya ilgi neden artıyor?
27 Eylül 2020 - 08:51 borsagundem.com

Pandemi döneminde borsanın getirisi altın ve dövizin çok altında gerçekleşmesine rağmen, yatırımcı rekoru kırıldı. Milliyet Ekonomi yazarı Zeynep Aktaş faizi ve piyasaların seyrini yazdı.

TCMB’nin faiz artırımı sonrası piyasalar açısından önemli bir belirsizlik kalkmış oldu. Artık yeni fiyatlamalar bu kararın olası etkileri üzerinden yapılacak. Diğer taraftan bu hafta açıklanacak yeni ekonomi programı beklentileri ayakta tutan bir diğer gelişme. Açıklanacak program ve hedefler, piyasalarda öngörülebilirliği artırdığı ölçüde yatırımcı yaklaşımı da daha net gözlenebilecek. Zira pandemi beklenmeyen bir süreçti ve etkileri hala devam ediyor. Küresel bazda tüm devletler gibi Türkiye’de de ekonomiyi desteklemeye yönelik tedbirler alındı. TCMB’nin geçtiğimiz hafta aldığı faiz kararının açıklamasında da enflasyonist baskıların giderilmesine yönelik olduğu belirtildi. Uzun süredir gündemde bulunan enflasyonla mücadelede tek haneli rakamlara inmede zorlanılıyor. Enflasyonun yüksek seyri döviz bazlı enstrümanlara yönelimi artırıyor ve sarmal bir şekilde kur artarken bunun getirdiği enflasyon etkisi ile yatırımcıların TL enstrümanlara yöneliminde arzu edilen gerçekleşemiyor.

Altı aylık süreç

2020 yılında ilk koronavirüs vakasının tespit edildiği 11 Mart’tan bu yana yabancı sermaye akışının dışa dönük ivmesinde artış dikkat çekiyor. Borsada halka açık kısmın yüzde 60’ı yabancı saklamasında bulunurken oran şimdilerde yüzde 49 seviyesinde bulunuyor. Aynı süre içinde bireysel yatırımcının artan ilgisi ile borsa 1.009 seviyesinden 1.129’a çıkarken artış yüzde 11 oldu. Aynı dönemde dolar 6.19 seviyesinden 7.68’e çıkarak yüzde 24 değer kazandı. Euro ise 6.98 TL’den yüzde 27 artarak 8.92’ye yükseldi. Gram altındaki değer artışı yüzde 38’i bulurken 331 TL’den 457’ye yükseldi. Bu süreçte enflasyon 11.86’dan 11.77’ye geriledi. Politika faizi ise 9.75’ten 10.25’e çıktı.

En önemli gösterge

Tüm yukarıdaki değişimler bir tarafa birikim sahibi için asıl önemli olan gösterge ise enflasyondur. Paranın alım gücü toplumun tamamını doğrudan ilgilendirmesi açısından yakından takip edilir. Enflasyonda istenen düşüşün sağlanamaması alternatif seçenekleri öne çıkardı. Bir TL varlığı niteliğinde bulunan borsaya gelen birikimlerin ise daha ziyade spekülatif hisselere yönelmesi getiriyi artırma arayışının bir başka tezahürü olarak görülebilir. Bugüne kadar getirilen önlemler ve teşviklere rağmen döviz mevduat hesaplarında istenen çözülme yaşanmadı. Öte yandan birikim sahiplerinin yastık altı olarak tabir edilen ekonominin dışındaki altının da ekonomiye girişinde istenenin sağlandığı söylenemez. Şimdilerde TCMB’nin vurgu yaptığı enflasyon konusunda ekonomi programında alınacak tedbirler bekleniyor.

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası ilk piyasa tepkileri ise olumlu. Dolar kuru 7.49’a kadar geriledi. Ancak sonrasında 7.66’ya yükseldi. Euro 8.75’e kadar geriledikten sonra 8.91’e yükseldi. BIST 100, 1.123 ile 1.135 aralığında dalgalandı. TL’de kalıcı olarak bir reel getiri oluşacağına dair kanaatin oluşması tabloyu TL varlıklar lehine destekleyecektir.

Borsaya ilgi neden artıyor?

Pandemi döneminde borsanın getirisi altın ve dövizin çok altında gerçekleşerek yüzde 11 olmasına rağmen, yatırımcı rekoru kırıldı. Döviz ve altından çok yatırımcı borsayı izledi. Bunun nedeni borsadaki küçük ve spekülatif hisseler. Bu hisseler pandemi döneminde yüzde 96.27 oranında arttı. Yatırımcı sayısı ilk defa 1 milyon 693 bini gördü. Üstelik yabancının sekiz ayda 5.9 milyar dolarlık satış gerçekleştirdiği ortamda bu gelişmenin olması önemli. Getirinin olduğu yerde yatırımcı sayısının ve ilgisinin arttığı görülmekle birlikte yatırımcının spekülatif hisselerden ziyade uzun vadede büyüyen şirketleri keşfetmesi daha da önemli.

Dört sektör

Pandemi sürecinde dört sektör izleniyor: Sağlık, gıda, teknoloji ve perakende ticaret. Koronavirüs nedeniyle ölüm oranlarında yeniden ivmelenme var ve önümüz kış. Bu nedenle sektörel bazda pandemi döneminin gözde sektörlerine ilginin devam etmesi beklenmeli.

KOBİ’ler gözde oldu

Pandemi sürecinin yıldızı KOBİ’ler oldu. BIST KOBİ Sanayi sektöründe 41 hisse bulunuyor. Bunların 33 tanesi yüzde 100’ün üzerinde prim yaptı. Taze Kuru Gıda yüzde 12.927, RTA Laboratuvarları yüzde 2.052 yükseldi. Mega Polietilen’in prim oranı ise yüzde 981 oldu. Merko Gıda yüzde 951 kazandırdı. Taze Kuru Gıda 11 Mart’ta 5.97’den işlem görürken 25 Eylül itibari ile fiyatı 777 TL. RTA Laboratuvarları 11 Mart’ta 2.3 seviyesinde işlem görürken 25 Eylül itibari ile 49.5 seviyesinde. Bu kadar yüksek getirilerin olduğu bir ortam ister istemez birikim sahiplerinin ilgisini çekiyor. Ancak borsada yaşanan spesifik çıkışlardan ziyade ortalamalara bakmak daha doğru bir sonuç olacaktır. Borsanın genelindeki getirilerin özellikle yabancı çıkışı varken yüzde 11’le sınırlı kaldığı unutulmamalı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (51)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nurettin arslan29 Eylül 2020 01:30

    ASELSAN aldım.seneden seneye benim tavuğun kaç yumurta vereceğini biliyorum..büyük karını son çeyrek bilancosunda açıklıyor..batmaz kaçmaz ülkelerle anlaşma imzalayıp teslimatı yapınca parası kasaya giriyor..anlaşma yaptığı ülkeler batacakki parasını alamasin...onlar beni biliyor ben onları  stress yok düşmüş sabırla bekliyorum.

  • Selim canlar29 Eylül 2020 01:23

    Ozsermaye karlılığı yüzde 20 nin üzerinde olan firmalar iyidir...FD si 5-6 ysa süper hisse gerisi hikaye...kimsenin tuyosuna inanmayın..aracı kurumlardaki çalışanlardan destek isteyin..firmanın yatırımlarına bakın ..yatırım demek gelecekte daha fazla para kazanması demek..kar eden firmalar birgun gelecek mutlaka yukselecektir.temettü veya bedelsiz yapacak..ama bazı şirketler bunu yapmamak için uğraşıyor.ahhh devlet ahhh gör şunu şirketlere baskı yapinki karları yatirimcisina dağıtsin....paranizi sokağa atmayın arkadaşlar yazık olur kendinize ve ailenize zarar verirsiniz.

  • Bayram BARLAK28 Eylül 2020 09:10

    PANDEMI dönemi, SAĞLIK, gıda neyse de bazı hisseler uzaya çıkıyor, uzaydan KY eline veriyor, sürüñdürüyor.

  • Selim canlar28 Eylül 2020 04:27

    Bu iş pazardan sebze meyve almaya benziyor..kimi elma kimi armut kimiside muz ..sebzeyede girersek ooo neler neler var..sakın prasa ve patlıcan almayın ..ıspanak gibi yeşillik alinki ..sermayede yeşil olsun 

  • düzeni üzen28 Eylül 2020 01:13

    bankaların aktif rasyosu için dagıttı kredilerin akıbeti merak konusu normalleştigimizde bunu anlıcaz kamu bankalarına likidite enjekte edilmek zorunda kalındıgınıda unutmayalım birde tabi yabancı çıkışı izleyip gorucez

  • Onur27 Eylül 2020 23:53

    Çünkü wc kağıdından ucuz banka hisseleri var.

  • R. Özer27 Eylül 2020 23:52

    Borsada yabancı çıkışı varken yerli girişinde yüzde 11 artış ilerisi için umutlandırıcı. Spekülatif hisseler kumar aracı gibi, yüksek kazanç ve kayıp ihtimali taşıyor. Faiz artırımı akabinde doların 7.49' a geriledikten sonra 7.66'ya çıkması nedendir? Anlaşılır değil.

  • Yesil sermaye27 Eylül 2020 22:48

    Beyler sise ve oyak grubu gibi yeni bir birlesmeden soz ediliyor sabanci cimento akcansa cimsa afyon birlesmesi kanal istanbul projesi icin cimento alaninda sabanci sirketlerini birlestirilebilecegi soyleniyor piyasada hatta bazi grup ve unlu öncu simsarlar pozisyon almaya baslamis diyolar ne kadar dogrudur bilemem ama boyle bir soylenti var ayrica bu haftasonu bazi hustadlarin haftalik tavan tarama listelerinde verdiler kagidi ihsan yaman falan

  • Çetin27 Eylül 2020 22:02

    Çünkü enflasyon dolar faiz altın karşısında borsa rezalet durumda.

  • Ömer27 Eylül 2020 21:39

    Çünkü her gelen kaybediyor borsadan çıkamıyor.

  • Topoş musun28 Eylül 2020 06:01

    Vb dene zevat biri bir kayacak sana kendine gelecen. O senin dilini var ya..... Ne diye herkese hakaret ediyorsun ..... veledi

  • Vb27 Eylül 2020 23:50

    ezber klişe...defol git o zaman ne işin var bu sitede , kendim kazanmasam inanacam ha .... mazoşist fakir edebiyatı ezikler....

  • Nurettin arslan27 Eylül 2020 21:38

    Cimentoyu alda..kalıba beton dönersin..kış geliyor kış demiride yanına köy inşaata basla..kanalda boğulma..parayı bulsunlar kanala başladılar millet lağım kanalında betona gomulmesin

  • Ferdi27 Eylül 2020 21:38

    Sıra banka rallisinde. Garan akbank isctr vakıfbank ralli

  • Broker27 Eylül 2020 21:18

    Yumurta hesap yatırımcılarının sayısı gerçekten çok arttı :)

  • ercan arabacı27 Eylül 2020 20:24

    bist  30   veya  100  çok zarar  ettirdi.   zayıf  hisseler   30 kat  arttı      maalesef   müdahale  edilmedi

  • KASIM YANTIR27 Eylül 2020 21:13

    ne o kat kardeş 65 kat artanlar var.RTABL hisse senedi mesala.

  • Serin Hisse 27 Eylül 2020 20:24

    Sebebi çok basit geçen sezon ligler tatil olunca iddacılar ın hepsi borsaya geldi, beş bini kapan soluğu borsada aldı, adıda yatırımcı sayısı arttı oldu, peh peh peh... Şunun başlığını borsada iddacı kumarbaz sayısı arttı olarak değiştirmek lazım... Hepsi vur kaçcı..

  • Ahmet cantekin27 Eylül 2020 20:22

    Sene 17agustos 1999 marmaradepremi 20 yasindayim golcuk yerlebir yalova yerlebir borsa acildi butun hisseler taban butun cimentolar tavan serisi yapti suan yerin alti kayniyo marmarada ya borsadan cikin ama kesin olmadigindan oda olmuyo ozaman bisure sadece cimento alin satin yakalanirsaniz orda yakalanin konya nuh cok pahali ve sig oyak haraket etmez bati grubu batak afyon en mantiklisi hem hacim hem haraket hem saglam sabanci grubunun akcansa ve cimsayla birlesme beklentiside var

  • Musa erdil27 Eylül 2020 21:28

    Golcuk depreminde sadece afyon aslan tavan tavan gitmisti o zamanikiside 1milyon tl civari idi fiyatlari beraber haraket ediyorlardi

  • EKRİST27 Eylül 2020 21:14

    o zaman tüm paranı ve hatta gayrimenkullerini varsa arabanıda sat çimento al.senin kadar milletin yabancıların kafası çalışmıyormu.

  • Nurettin arslan27 Eylül 2020 20:17

    Tlman den bahsetmemissiniz..yükselmeye başladığı zaman hemen durdurdular...sonra ky den mali korkutarak alıp.tekrar yükseltmeye başladılar..ne olduda durdurdular niye yükseltmeye başladılar..onuda araştırıp yazarsanız iyi olur..saygılar hırsızlarına yazinki millet bilsin

  • Uyan27 Eylül 2020 19:57

    Yükseldiğinde satmaya düştüğünde almaya cesaretin varsa gel ...püf noktası bu gerisi hikayee

  • Orhun beytn27 Eylül 2020 19:46

    Baş aşağı çaklan borsa ucuz kredi ala. Arabacılar ancak yatırım yspar

  • Ali27 Eylül 2020 19:17

    Ben 5 yıllık borsacıyım martta endeks 85 bin iken akbank aldım Borsaya yeni giren eniştem ayen enerji aldı O parasını 4 e katladı Ben ana paramdan yüzde20 kaybettim Ben böyle borsanın Benim hissem rekor kar açıklıyor sağlam kağıt Onun hissesi gırtlağa kadar borca batmış zarar içinde Canın cehenneme bist30 hisseleri

  • EKRİST27 Eylül 2020 21:15

    enişteni kutlarız.güle güle harcasın.bu dönemde banka ve çimento hisse senetlerinden uzak durmak lazım.

  • Hüseyin27 Eylül 2020 20:26

    Bankalar bu kadar kar ediyorda neden temettü dağitmiyor nerde bu paralar Akbank bu kadar kar ediyorsa nerde bu paralar bunu kendine sorupta keşke öyle yatırım yapsaydiniz

  • Kerim27 Eylül 2020 15:53

    Yıllardır borsadayım.Kimler geldi kimler gitti.borsada al sat yapmak insanı maddi ve manevi tüketir.sonunda tukenirsin.ardindan varant foreks, en sonunda at yarışı ve idaaya düşersin. size büyük oyun oynanıyor.....BIST 30 da kazanamayan spek hisseleri alıyor...orda darbeyi tam yiyor...şu fiyattan koç THY Tekfen tav banka hissesi Tüpraş al ve unut... kazanırsınız...o spekülatif kağıtları alırsınız bitersiniz..size büyük tavsiyesi...

  • Sevim 27 Eylül 2020 20:15

    Kamu bankası alalım mı Kerim abi Dolar bazında onda bir fiyatında

  • Deneyimli Yatırımcı27 Eylül 2020 20:08

    Aynen katılıyorum. Hatta o hisselerden Tavhl, koç holding, Akbank ve Halkbank hisseleri elimde duruyor. Akbank haricinde diger hisselerde maaliyetim çok düşük. Eninde sonunda çok güzel kârda yapacağım. Bu kadar eminim.

  • erdinç27 Eylül 2020 15:47

    Borsada kazanmak isteyen,tekniği çok iyi bilmeli,,haberler takip edilmelidir.

  • ZEYREK ZEMHERİ27 Eylül 2020 15:46

    BAKIYORUM DA İKİ GÜN ENDEKS İYİ GİDİNCE HERKES PROFESÖR OLMUŞ AHKAM KESİLİYORLAR.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU27 Eylül 2020 15:44

    şuanda borsada bist 30 da bazı hisse senetleri hariç alım yapılmaz.

  • Koş koş27 Eylül 2020 15:43

    Artsın artsın yabancılar seviniyorlar gelenler zaten mallandı sııra yeni geleceklere :))))

  • Coskun27 Eylül 2020 15:25

    Yeni gelenler bu işi bilmiyorsaniz hemen geri gidin yoksa ağlarsınız.bu işin mazereti yok.Burda para kazanan çok az kaybeden çok ytd

  • şerafettin ergül 27 Eylül 2020 15:17

    Yatırım yapacak argüman kalmadı, elinde nakit olan ve bunu değerlendirmek isteyen çok yatırımcı mevcut,bu anlamda daha borsanın gideceği yolu var. Ama bir tek uyarı yapamak gerek; borsada rüzgara göre sörf yapılmaz,yaparsanız riskleri göze almanız gerekir. #okuyankazanır

  • Semiramis Seven27 Eylül 2020 15:11

    Afyon cimento aylikta ve haftalikta primsiz kalmis cimentas cimbeton konya nuh yuzde 50 civari yaptilar hicbir beklentileri olmamasina ragmen afyonda kanal istanbul yuklenici firmalarindan olmasi projenin yakinda baslayacak olmasi ve grup birlesmesi beklentileri varken birde buyuk istanbul depremi kapidayken

  • Borsa27 Eylül 2020 13:17

    Borsadaki insanlar aptalmı : gözaltı pazarındaki hisselerin coğunun bilancoları bozuk, sermayesi tükenmiş olduğu halde neden tavan, tavan giderler. Burdaki hisseler mükafatlandırılıyormu, anlamak mümkün degil. Hisse 30 ve 100 ler bu kadar degersizmi ki. Brüt, internet yasagi sürekli bunlara geliyor. Hersene temettü veren her devre kar acıklayan şirketler neden cezalandırılıyor. Spek bunda da var onda da var. Ama cezayı alan iyi olan taraf cekiyor.o zaman bizler hangi hisseleri alalım. Batan ve sürekli yükselenemi, yoksa temettü veren kar acıklayan yükselen degerli hisseleremi...

  • Mikro27 Eylül 2020 12:39

    Bu yalanlara inanmayın.yabanci satıyor diyorlar yalan.kuliyen yalan.satan yabancı maskesi takmış yerli büyük oyuncular.sirket sahibi ve yakınları.

  • Ben 27 Eylül 2020 12:29

    Borsaya kaçış ilgisi artıyor doğru medya tamamen spek gibi yıllardır zararını çıkartmayı bekleyen binlerce borsa zede var birinizde allah icin su türk yatırımcı icin bir kaç yalandanda olsa bir şeyler yapin

  • HÜLYA KOBALT27 Eylül 2020 12:17

    ekim ayında bist 1400-1500 olur yılsonu 5-9.75 dahi olabilir.çünkü güçlü bir alım var.

  • Sallama27 Eylül 2020 15:44

    Ne dedinde oldu ki bu olsun ?

  • Adalet27 Eylül 2020 11:51

    Twitter'da Facebook'ta yorumcu olması güzel borsa girmesi daha kolay

  • VS27 Eylül 2020 11:19

    ulan spek şu polho yada bi el at artık. muhterem kişi yaza yaza bıkacak birgün

  • Yolundan adam27 Eylül 2020 10:48

    Külliyen yalan.tecrubeli borsacı BIST 30 da sıkıştı. Maliyet düşüreyim derken tek hisseye gömüldü... tecrübesiz olanı spek hisseleri alıp iki üç taban yedi... korktu sattı...sadece patron kazandı.... bunları yazın.

  • armstor27 Eylül 2020 10:02

    Polho sırada

  • AHMET ÖZBİR27 Eylül 2020 09:56

    TÜRK LİRASI TÜRK'ÜN PARASI, ÖTESİ KARIN AĞRISI. Ben şahsen yatırımımın tamamına yakınını BİST'te değerlendiriyorum. USA'nın KILsasına dönüp bakmıyorum. Türk'e plan yapanların parasına değil yaprağına dahi el sürmem. TL SENİNLEYİM KÖTÜ VE İYİ GÜNDE.

  • Boş27 Eylül 2020 15:45

    Bizene nerdeysen nerdesin sorduk mu sana,

  • AHMET ÖZBİR27 Eylül 2020 15:45

    SENDEN İYİ DENYO OLURMU ADİ VE KAREKTERSİZ VATANDAŞ RUMUZLU PİSLİK.

  • Vatandaş27 Eylül 2020 15:05

    Eğer tl deysen büyük zarardasındır, Beter ol ama milleti battığın kuyuya çekmeye çalışma denyo..Sizin gibiler altını severler altını boş yapma...

  • Borsacasusu27 Eylül 2020 09:49

    Yükselen hisseler kumar hisseleri...tavan tavan giderken alamazsınız..ne zamanki aldınız hisse çöker...tavandan mal dağıtılmıştır... bunlar yeni gelenlerin anasını ağlattı... çok dedik dinlemediler... önceleri biraz koklattılar sonra gömdüler.... bunda YouTube da filanca ay hisseleri video atan şarlatanlarında payı var.saglam hisselerin yanına spek hisselerinden de ekliyorlar... yazıklar olsun onlarada..biri hariç... tunç adam gibi adam