E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaya 9 ayda 1.172 milyon dolar yabancı girişi---

Borsaya 9 ayda 1.172 milyon dolar yabancı girişi

Borsaya 9 ayda 1.172 milyon dolar yabancı girişi
14 Ekim 2014 - 11:58 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da ilk 9 ayda toplam 1.172 milyon ABD dolar net yabancı girişi gerçekleşti

TÜYİD ve MKK tarafından hazırlanan Borsa Trendleri Raporu’nun onuncu sayısına göre Yabancı işlemleri açısından 3. çeyrek özelinde bir miktar net çıkış yaşanmış olsa da 2014’ün ilk 9 ayında 1.172 milyon ABD dolar net yabancı girişi oldu. 3. çeyrek, halka arz açısından sakin geçerken, 2014 yılı başından bu yana İkincil Ulusal Pazar, Kurumsal Ürünler Pazarı ve Gelişen İşletmeler piyasasında toplamda 130 milyon TL tutarında hasılat gerçekleşti.

Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK)  tarafından, MKK’nın verileri kullanılarak hazırlanan “Borsa Trendleri” raporunun 2014 yılı Ocak – Eylül değerlendirmesine göre Borsa İstanbul’da likidite anlamında diğer piyasalardan daha önde olmasına rağmen yaz aylarının etkisiyle yılın 3. çeyreğinde önceki çeyreğe göre işlem hacminde bir miktar azalış gösterdi. Yabancı işlemleri açısından 3. çeyrek özelinde bir miktar net çıkış yaşanmış olsa da yılın ilk 9 ayında 1.172 milyon ABD doları net yabancı girişi oldu. 

Rapora göre, 3. çeyrek içerisinde yeni bir halka arzın gerçekleşmediği görüldü. 2014 yılı başından bu yana toplam 130 milyon TL tutarında hasılat ile ikincil Ulusal Pazar ve Kurumsal Ürünler Pazarı’nda 5 şirketin, Gelişen İşletmeler Piyasası’nda ise 4 şirketin halka arzı gerçekleşti.

BİST TÜM halka açıklık ve fiili dolaşım oranlarında geçen yılın aynı dönemine göre sırasıyla 140 ve 80 baz puan artış yaşandı

Genel halka açıklık oranına en büyük katkıyı 267 baz puanlık artış ile Ticaret endeksi yaparken fiili dolaşıma ise en büyük olumlu katkıyı 255 baz puan ile Sınai endeks yaptı. BIST Banka ve BIST Holding ve Yatırım endekslerinin fiili dolaşım oranlarında ise 93 ve 66 baz puanlık düşüşler yaşandı.

İşlem hacimlerinde bir önceki çeyreğe göre TL bazında %2’lik azalış oldu

Şubat 2014 itibariyle Dünya Borsalar Federasyonu’na üye borsalar arasında 2. sırada yer alan Borsa İstanbul, dünyanın en likit borsaları arasında yer almasına rağmen, yaz aylarının etkisiyle yılın 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre işlem hacminde TL bazında %2’lik azalış gösterdi. BİST Hizmetler 7 milyon TL ile düşüşten en fazla etkilenen endeks oldu. TL bazında en yüksek artışı ise çeyreksel bazda %8 ve 3 milyon TL ile BİST Sınai endeksi gerçekleştirdi.

2013 yılının ilk 9 aylık döneminde net 297 milyon ABD doları yabancı çıkışı yaşanan Borsa İstanbul’da 2014’ün ilk 9 ayında 1.172 milyon ABD doları net yabancı girişi oldu. 3. çeyrek özelinde bir miktar net çıkış yaşanmış olsa da, bu rakam sadece 26 milyon ABD doları ile sınırlı kaldığı görüldü. Üçüncü çeyrekte en yüksek net çıkış ise 131 milyon ABD doları ile Banka endeksinde yaşandı. Sınai, Holding ve Yatırım ve Teknoloji endekslerinde ise net yabancı giriş oldu.

İlk 9 ayda net yabancı alımı 1,2 milyar ABD doları

2014 yılının ilk 9 ayında Borsa İstanbul’da işlem hacminin %79’u yerli yatırımcılar tarafından gerçekleşti. İlk çeyrekte 395 milyon ABD doları, ikinci çeyrekte ise 802 milyon ABD doları net alım yapan yabancı yatırımcılar, yılın 3. çeyreğinde 26 milyon ABD doları net satış gerçekleştirdi. Böylece, ilk 9 ayın sonunda net yabancı alımı 1,2 milyar ABD doları oldu. Yabancıların en yüksek işlem hacmi %27 ile Holding ve Yatırım endeksinde görülürken en düşük işlem hacmi ise %7 ile Teknoloji endeksinde oldu.

Toplam yatırımcıların %99’u bireysel

2014 Eylül ayı itibarıyla Borsa İstanbul’daki toplam yatırımcı sayısı 1 milyon 79 bin 614 adet oldu. Bu rakamın %99’nu yerli, %1’ni ise yabancı yatırımcılar oluşturdu. Adet bazında %1’in altında olan yabancı yatırımcıların işlem hacmindeki payı %21, piyasa değerindeki payı ise %63 olduğu gözlendi. Yabancı yatırımcılar içinde kurumsal yatırımcıların payı %37 ile yerli yatırımcılara oranla oldukça yüksektir. 

Risk İştah Endeksinde ise, yerli yatırımcıların risk iştahının yabancıların iştahından biraz daha yüksek olduğu gözlemleniyor. RISE bu senenin en düşüğü olan 18 seviyelerinden başladı ancak daha sonra 50 ve üzeri seviyelerde uzun süre tutunamayarak ilk 9 ayı 38 seviyelerinde kapattı. İlk üç çeyreğin RISE serilerinin karakteristikleri incelendiğinde, 1. ve 3. çeyreklerde serilerin ortalamaları düşük ama oynaklıkları yüksekken, 2. çeyrek için tam tersinin geçerli olduğu görülmektedir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ARİF TARİF14 Ekim 2014 14:55

    AH BU YABANCI BAŞINIZI YESİN,BORSAYA YABANCI GİRDİ YABANCI ÇIKTI,SANKİ BİR MEZİYET GİBİ,BORSAYA YABANCI GİRDİ ÇIKTI HABERLERİNE SİNİR OLUYORUM,AMACINIZ NE SİZİN,YABACI GELİNCE ARTACAK,ÇIKINCA DÜŞECEKMİ,YANLIŞ,FİRMALAR KAZANIRSA SENETLERİ ARTAR BATARSA DÜŞER,ARTMAZSA YERİNDE SAYAR,AMA BİZDE BATAN ŞİRKETLER YÜKSELİYOR,YANİ SPEK OYUNU OLAN BORSAYA KİM GELİR

  • NİHAT14 Ekim 2014 12:14

    aldıkları temettüleri koysalar zaten o kadardan fazla eder.reel bakmak lazım.