E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizBorsa'nın hafif alıcılı başlaması bekleniyor---

Borsa'nın hafif alıcılı başlaması bekleniyor

Borsa'nın hafif alıcılı başlaması bekleniyor
18 Ocak 2017 - 09:29 borsagundem.com

TCMB’nin swap aracını TL likiditesini sıkılaştırmaya yönelik çalışmalarda tamamlayıcı amaçla kullanmayı planlıyor

DÜN NE OLDU? 

EURO’DA GÜÇLENME İLE BİST YÜKSELDİ… 

BIST 100 Endeksi dün Türkiye ekonomisi açısından kısmen pozitif olan Euro’nun global piyasalarda güçlenmesine bağlı olarak %0,8 yükselişle günü 82,363 seviyesinden tamamladı. Ek olarak gelecek hafta TCMB’nin faiz toplantısı öncesinde TL’de değer kaybının durması BIST’i pozitif olarak desteklemekte. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

TCMB DÖVİZ SWAPLARINI KULLANMAYA HAZIRLANIYOR… 

Kaynaklara göre TCMB döviz swaplarını kullanmaya hazırlanıyor. Sözkonusu çalışma TCMB’nin FX rezervlerini kullanmadan piyasalara döviz swaplarıyla müdahale etme amacını taşıyor. TCMB’nin swap aracını TL likiditesini sıkılaştırmaya yönelik çalışmalarda tamamlayıcı amaçla kullanmayı planlıyor. Bu paralelde TL’de 24 Ocak Salı TCMB Faiz toplantısı öncesinde TL’de nötr seyir beklemekteyiz. Bugün dış piyasalarda ise veri olarak Euro bölgesi ve ABD’de TÜFE enflasyon değişimleri beklenmekte.  Sabah itibariyle Asya piyasaları ABD Doları’nın tekrar değerlenmesi ile birlikte pozitif tepki vermekte. BIST 100 Endeksi’nin global hisse piyasalarındaki pozitif eğilim nedeniyle güne hafif yükselişle başlamasını beklemekteyiz. 

ŞİRKET HABERLERİ 

BAGFS…Sınırlı Pozitif… Şirket, çeşitli Avrupa ülkelerine ihraç edilmek üzere Dreymoor ve Keytrade firmalarından sırasıyla 4,000 ton NP 20.20 Kompoze, 8,000 ton CAN ve 4,000 ton DAP gübre siparişi alındığı bildirdi. Ayrıca, siparişlerin toplam tutarının 3.7 milyon USD olduğu ve sevkiyatların Şubat ayında tamamlanmasının planlandığı belirtildi. (KAP) 

ANACM…Sınırlı Pozitif… Şirketin, modernizasyon yatırımı kapsamında 93.8 milyon TL değerinde yatırım teşviki aldığı bildirdi. (Resmi Gazete) 

TUPRS…Sınırlı Pozitif… Şirketin, modernizasyon yatırımı kapsamında 63.8 milyon TL değerinde yatırım teşviki aldığı bildirdi. (Resmi Gazete) 

AFYON…Sınırlı Pozitif… Şirket, Afyonkarahisar’daki çimento fabrikasının, modern teknolojilerle donatılmış olarak şehir dışında yeniden kurulması için, yapılan yatırım çalışmalarında üretim birimleri yatırımlarının  tamamlandığını, üretim birimlerinde deneme üretimleri başarıyla gerçekleşmiş olduğunu ve tüm birimlerin birlikte çalıştırılacağı üretim test aşamasına geçildiğini bildirdi. (KAP) 

SISE/SODA…Pozitif…  Şirket, otomotiv ve teknik tekstil başta olmak üzere lokomotif sektörlerinin temel girdisi olan cam elyafı alanında, yaklaşık 400 milyon TL'lik bir yatırım ile yıllık 70 bin ton kapasiteli bir cam elyaf tesisi kurmak amacıyla gerekli çalışmaların topluluk bünyesinde yapılmasına karar verildiğini ve 2018 yılının ikinci yarısında devreye girmesinin öngörüldüğünü açıkladı. Bu yatırım, şirketin bağlı ortaklıklarından Soda Sanayii A.Ş. tarafından gerçekleştirileceği belirtildi. (KAP)

 

BIST 30 Kontratı 

Şubat vadeli kontrat, BIST 30 Endeksi’ne paralel olarak günü %0,6 yükselişle 101,400 seviyesinden tamamladı.

Şubat vadeli kontratın iç ve dış gündemde önemli bir gelişme olmaması nedeniyle dünkü gibi 101,0-102,0 bandında yatay hareket etmesini beklemekteyiz. 

USDTRY Kontratı 

Dün doların dünya genelinde değer kaybetme eğilimi paralelinde gelişmekte olan ülke para birimlerinin tümünde yükseliş hakimdi. Türk Lirası da söz konusu kitlesel harekete iştirak ederken dolar karşısında günlük %1,13 değer kazancı ile günü tamamladı. Gün sonunda görülen tabloda dolar karşısında değer kazanan gelişmekte olan ülke para birimleri arasında ilk sıralarda yer alıyordu. USDTRY kontratı günü %0,6 değer kaybı ile 3,7750 seviyesinden tamamladı. 

Bugün USDTRY kontratının güne sınırlı yükseliş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

ALTIN/USD Kontratı 

Dün küresel piyasalarda etkisini sürdüren zayıf dolar eğilimi altın tarafından yükseliş fırsatı olarak kullanıldı. Geçtiğimiz haftadan bu yana yükselişini devam ettiren altın cephesinde yükselişler 1218 seviyesinde hız kesti. Yeni günde dolar cephesinde görülen tepki alımları sonrası altın son bir haftada ilk kez değer kaybederek güne başladı.  Altın kontratı ise dünü %1,20 değer kazancı ile 1218 seviyesinde tamamladı. 

Bugün Altın kontratının güne sınırlı düşüş ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

EURUSD Kontratı 

Dün küresel piyasalarda doların değer kaybetmesi ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecine ilişkin ılımlı söylemler euronun yükselişine destek oldu. Doların dünya genelinde zayıf seyir izlemesinin etkisiyle tüm gelişmiş ülke para birimleri dolar karşısında değer kazandı. EURUSD paritesi gün içerisinde 1,0720 seviyesine kadar yükseliş kaydederken, euro dolar karşısında günlük % 1,06 değer kazancı ile günü tamamladı. EURUSD kontratı ise dünü %1,0 değer kazancı ile 1,0713 seviyesinde tamamladı. 

EURUSD yakın vadeli kontratın güne sınırlı düşüş ile başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

DÜN NE OLDU? 

Dün küresel piyasalarda dolar,  ABD'nin seçilmiş Başkanı Donald Trump'ın ABD dolarının güçlü olduğuna ilişkin söylemlerinin etkisiyle değer kaybetti. Hafta başında görülen kazançlarının bir kısmını geri veren dolar paralelinde, dolar endeksi dün 100,27 seviyesine kadar geriledi. Dolar endeksine ilişkin olarak söz konusu zayıf seyirde İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit planına dair ılımlı söylemleri de etkili oldu. 

İngiltere Başbakanı Theresa May dün gerçekleştirdiği konuşmasında Brexit sürecine ilişkin ılımlı ifadeler kullanırken, May'in İngiltere Parlamentosu'nun nihai Brexit kararını oylayacağını onaylamasıyla sterlin dolar karşısındaki yükselişi hız kazandı. Gün sonunda sterlin dolar karşısında %3,05 değer kazancı ile günü tamamladı. 

Yurt içinde ise dün de TCMB miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Bununla birlikte Türk Lirası’nı desteklemeye yönelik çalışmaları devam eden Merkez Bankası dün akşam saatlerinde; Türk lirası ve döviz likiditesi yönetimindeki esnekliğin ve araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla Türk lirası depoları karşılığı döviz depoları piyasasının açılmasına karar verdi. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

Bugün dünya genelinde makro gündem yoğun olup, Avrupa’da Almanya’nın ve bölgenin Aralık ayına ilişkin enflasyon verileri takip edilecek. Bununla birlikte ABD’de Aralık ayı enflasyonu izlenilecek olup, akşam saatlerinde Fed Başkanı Janet Yellen’ın konuşması gündeme konu olacak. 

Sabah saatleri itibariyle Asya seansında görüldüğü üzere, dolar cephesinde sınırlı tepki alımları görülürken Altın ve Japon yeni, son bir haftada ilk kez değer kaybetme eğilimi sergilemekte. 

USDTRY 

Dün doların dünya genelinde değer kaybetme eğilimi paralelinde gelişmekte olan ülke para birimlerinin tümünde yükseliş hakimdi. Türk Lirası da söz konusu kitlesel harekete iştirak ederken dolar karşısında günlük %1,13 değer kazancı ile günü tamamladı. Gün sonunda görülen tabloda dolar karşısında değer kazanan gelişmekte olan ülke para birimleri arasında ilk sıralarda yer alıyordu. 

Bugün TCMB cephesinden gelecek haber akışı ve ABD’de gündeme konu olan veri takvimi USDTRY paritesinde hareketlilik yaratabilir. 

Teknik olarak bakıldığında, USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin görülebilmesi için 3,7500 seviyesi üzerinde kalıcılık önemi korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin görülmesi halinde 3,8000 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede 3,7500 seviyesi aşağısında kalıcılık sağlanması halinde zayıf seyir görülebilecek olup 3,7200 ve 3,7000 destek seviyeleri izlenebilir.

EURUSD 

Dün küresel piyasalarda doların değer kaybetmesi ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecine ilişkin ılımlı söylemler euronun yükselişine destek oldu. Doların dünya genelinde zayıf seyir izlemesinin etkisiyle tüm gelişmiş ülke para birimleri dolar karşısında değer kazandı. EURUSD paritesi gün içerisinde 1,0720 seviyesine kadar yükseliş kaydederken, euro dolar karşısında günlük % 1,06 değer kazancı ile günü tamamladı. 

Bugün Avrupa ve ABD’de gündeme konu olan yoğun veri akışı paritenin seyri için önem arz etmekte. 

Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 1,0650 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, yükselişlerde 1,0720 ve 1,0765 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek gevşemelerde 1,0600 ve 1,0520 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

ALTIN 

Dün küresel piyasalarda etkisini sürdüren zayıf dolar eğilimi altın tarafından yükseliş fırsatı olarak kullanıldı. Geçtiğimiz haftadan bu yana yükselişini devam ettiren altın cephesinde yükselişler 1218 seviyesinde hız kesti. Yeni günde dolar cephesinde görülen tepki alımları sonrası altın son bir haftada ilk kez değer kaybederek güne başladı. Bugün ABD’de gündeme konu olan yoğun veri akışı altının seyri için önem arz etmekte. 

Altında toparlanma eğiliminin devam edebilmesi için, 1215 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1224 ve 1234 seviyeleri hedeflenebilir. Altında satış baskısının görülmesi halinde ise sırasıyla 1208 ve 1192 destek seviyeleri izlenebilir. 

USDJPY 

Yeni haftada Brexit sürecine ilişkin endişeler nedeniyle Japon Yeninin güvenli liman niteliği kaynaklı yükselişi sürerken dün Japon Yeni dolar karşısında %1,40 değer kazancı ile günü tamamladı. Yeni günde dolar cephesinde görülen tepki alımları sonrası Japoan Yeni son bir haftada ilk kez değer kaybederek güne başladı. Bugün ABD’de gündeme konu olan yoğun veri akışı paritenin seyri için önem arz etmekte. 

Dolar cephesinde görülen seyir paritede teknik görünümü de zayıflatmıştır. Teknik olarak bakıldığında, USDJPY paritesinde zayıf seyrin devam etmesi durumunda 113,00 ve 112,40 destek seviyeleri takip edilebilir. USDJPY paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 115,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup paritede yükselişlerde sırasıyla 116,80 ve 117,20 seviyeleri hedeflenebilir

GBPUSD 

Dün sterlin İngiltere Başbakanı Theresa May’in yaptığı açıklamalar paralelinde hafta başında görülen değer kayıplarını telafi etti. Söz konusu konuşmada Brexit sürecine ilişkin ılımlı ifadeler kullanırken, May'in İngiltere Parlamentosu'nun nihai Brexit kararını oylayacağını onaylamasıyla sterlin dolar karşısındaki yükselişi hız kazandı. Gün sonunda sterlin dolar karşısında %3,05 değer kazancı en fazla değer kazanan para birimi oldu. Bugün İngiltere ve ABD’de gündeme konu olan yoğun veri akışı paritenin seyri için önem arz etmekte. 

Teknik olarak bakıldığında dün sterlin cephesinde görülen hareket sonrası teknik görünüm olumlu bir hal almıştır. GBPUSD paritesinde toparlanma eğiliminin devam edebilmesi için 1,2400 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 1,2440 ve 1,2500 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek kar satışlarında ise 1,2300 ve 1,2230 destek seviyeleri takip edilebilir. 

BRENT 

Üretici ülkelerden gelen açıklamalar petrol fiyatlarında hareketlilik yaratmakta. Hafta başında Suudi Arabistan'ın OPEC ve diğer üreticilerin üretim kısıntıların sonucu piyasanın Haziran ayına kadar dengeye kavuşacağını kaydetmesi sonrası petrol fiyatları söz konusu haber akışından beslenmeye devam ediyor. 

Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde toparlanma  eğiliminin görülebilmesi için 55,20 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 56,40 ve 57,30 seviyeleri hedeflenebilir. Petrolde kar satışlarının görülmesi halinde ise 53,60 ve 52,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)