E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsanın gündemi bilançolar olacak!---

Borsanın gündemi bilançolar olacak!

Borsanın gündemi bilançolar olacak!
30 Ocak 2022 - 09:04 borsagundem.com

Piyasalar yeni riskleri fiyatlamaya başladı. Özellikle de artan enflasyon karşısında merkez bankalarının fiyat istikrarını sağlayacak adımları atması bekleniyor. Borsa yatırımcıları ise bilançoların açıklanmasını bekliyor.


2021 yılında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen rekor üstüne rekor kıran hisse senedi piyasaları 2022 yılında dalgalı bir seyir izliyor. Artan enflasyon nedeniyle faiz artırımlarının başlaması ekonomilerin soğutulmak istenmesi ve piyasalardan para çekilecek olması borsalar için en önemli riskler arasında gösteriliyor. Ancak önümüzdeki günlerde açıklanacak bilançoların hisse bazında hareketleri artırması bekleniyor. Sanayi şirketleri ve bankaların oldukça yüksek kar açıklaması öngörülüyor. Bu yüzden kısa vadede piyasalarda iyimserliğin sürmesi bekleniyor. Orta ve uzun vadede ise önemli riskler dikkat çekiliyor.

Zeynel Balcı bu haftaki Hürriyet’teki yazısında piyasaların ana gündemi olarak ABD Merkez Bankası’nın (Fed) olmaya devam edeceğini altını çiziyor.

ISINAN EKONOMİLER SOĞUTULACAK

“Geçen haftaki toplantı sonrasında yapılan açıklamalar yatırım araçlarında dalgalanmaya neden oldu. Faiz beklendiği üzere değişmedi. Tahvil alımlarının tamamlanması, mart ayından itibaren faiz artırımlarının başlaması, bilanço küçültme ve beklenenden daha hızlı hareket edilmesi yönünde gelen açıklamalar oldukça ‘şahin’ bulundu. 

ABD’de enflasyon ve büyüme (GSYH) verileri son 40 yılın en yüksek seviyelerinde, Fed bilançosu 9 trilyon dolara dayanmış ve tarihinde olmadığı kadar şişmiş, istihdam oldukça iyi durumda. Isınan ekonominin soğutulması gerekli. Bu şartlarda sürdürülmesinin riskleri fazla. Enflasyonun kontrolden çıkması akla ilk gelen risklerden biri” öngörüsünde bulunan Balcı, ilk tepki olarak başta ABD ve Almanya olmak üzere borsalarda satışların görüldüğünü belirtti. Bu durum Borsa İstanbul’a da kısmen yansıdı. ABD 10 yıllık bono faiz oranı sert yükseldi ve yüzde 1.90 seviyesini test etti, ABD dolarının da değer kazanmasıyla altının ons fiyatı gerileyerek tekrar 1.800 doların altına çekildi. Altın, Rusya-Ukrayna gerginliği ve güvenli liman özelliğinin öne çıkmasıyla kazanımlarını geri verdi.

PİYASALARA YÖN VERECEK GELİŞMELER

Balcı’nın önümüzdeki hafta ile ilgili öngörüleri ise şöyle: “Gelecek hafta, iç ve dış ekonomik gündemde önemli veriler var. İçeride 3 Şubat Perşembe günü TUİK tarafından açıklanacak ocak enflasyonu öne çıkabilir. Aralık ayının son günlerinde kur garantili mevduat paketine bağlı döviz kurlarında gerileme olsa da yapılan kamu (akaryakıt, elektrik, doğal gaz) ve özel sektör zamları nedeniyle bu avantaj önemli ölçüde kayboldu, beklentiler yükseldi. Geçen hafta TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun yaptığı yılın ilk ‘enflasyon raporu’ sunumunda 2022 yılı için enflasyon tahmini yüzde 11.8’den yüzde 23.2 seviyesine yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin beklentisi ise yüzde 30’lar civarında. Enflasyon yüksek kalsa da TCMB’nin faiz kararlarıyla ilgili bağı kalmadığı için piyasalar üzerindeki etkileri oldukça sınırlanmış durumda. Hatta enflasyondan korunmak için yatırımcıların kısmen de olsa borsaya ilgisini arttırdığı yönünde söylem ve gözlemler mevcut. Yine perşembe günü Avrupa Merkez Bankası toplantısı var. Faiz değişimi beklenmiyor. Son Fed açıklamalarının ardından bir söylem değişikliği gelip gelmeyeceği yakından izlenecek.

Son günlerde jeopolitik risk olarak algılanan Rusya-Ukrayna gerilimi karşılıklı açıklamalarla biraz yumuşadı denebilir.

Borsada sert düşüş sonrası tepki çıkışı, ardından tekrar gelen satış denemeleriyle dalgalı seyir devam ediyor. Tepki alımlarının güç kazandığını söylemek zor. Endeks direnç seviyelerini geçmekte zorlanıyor. İlk destekler 1.975-1.950 ve 1.900 seviyelerinde. 1.900 daha önemli görülürken ilk direnç 2.020’de. Bu seviyenin geçilmesi durumunda 2.065-2.100 sonraki ve daha önemli direnç noktaları. Endekste tepki çıkış denemeleri satışla karşılaşabilir.

ABD’de mali yılın ilk çeyrek bilançoları bir süredir yayınlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Apple’ın kâr ve satış rakamları oldukça dikkat çekti. Çip krizi nedeniyle daha düşük beklentiler hakimdi. Ancak Apple, ekim-aralık döneminde gelirlerini yüzde 11 arttırarak 123.9 milyar dolara, net kârını yüzde 20 artışla 28.7 milyar dolardan 34.6 milyar dolara çıkardı. Borsa İstanbul’da ise geçen hafta Arçelik ile 4. çeyrek bilançoları yayınlanmaya başladı. Gelecek hafta bazı önemli sanayi şirketleri ve bankalarla bilanço yayınının devamı bekleniyor. Bilançolar hisse bazlı hareketlenmeleri beraberinde getirebilir.”

Bu dönemde borsada kazanmanın formülü!

 

Borsa için fırsat dönemi!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 👍🏻30 Ocak 2022 22:49

    Bankalar için ne diyorlar şimdi bilançolar uçacak kar devasa yazacak evet haklı olabilirler ama ne olacak ? Tabi ki her zaman yaptıkları cihette zorunlu karşılık ayıracaklar göstermelikde bir kaç kuruş temettü öderler hepsi bu asla karlarını devasa olarak görmeyeceğiz,banka hissesi 10 senedir taşıyan bırak para kazanmayı parası çöp oldu borsanın gerçek batağı bankalardır.

  • burhan can30 Ocak 2022 20:25

    arcelik bilançoyu açıkladı da ne oldu..yerinden bile kıpırdamadı.Acaba neden..Bu hisse bu bilanco ile kıpırdamıyorsa biz hangi hisseye yatırım yapacağız..Demem o ki piyasalar böyle iken bilançoların hiçbirseye faydası olmayacak..Keza Akfen milyar kâr açıklayacakmış.hisse 8 taban yedi..ne oldu,borsanın devine..basgz,,13 taban yedi, ne oldu..hangisine yatırım yapalım..Dolar bazlı şirketlerin hepsi pirimlendi zaten yeteri kadar,,ne yapacaz,,????????????

  • Vasat30 Ocak 2022 22:46

    Kardeş emin ol şirket geri alım yapmasa bırak kımıldamayı tepe üstü giderdi ne var ki bilançosunda aracı kurumlar ve bir kaç videocu verdi gazı verdi gazı şöyle beğeniyoruz böyle iteliyoruza döndü,doğru olduğunu idda edemem ama froto sasa gibi bir kaç şirket hariç 50 liranın üstüne çıkanlara çok sıcak bakmam şöyle düşün 100 lraya gelse bile 1x yapmış olacak ki ne zaman gelir bilemem,bu enflasyon ortamında yüzde 20-30 ne işe yarar gider ev alırım arsa alırım daha iyi bu yönden bakarsan arçeliğin düşmediğine dua et.

  • Yorum30 Ocak 2022 21:33

    Enflasyon %23 diyorlar gerçek enflasyon 55 60 larda bu ortamda arçelik %18 lik Bi öz sermaye karlılığı açıklamış bu enflasyonda bu karlılıkla hiç bir yere gitmez hatta geriye gelir böyle enflasyonist ortamlarda enflasyonun altında kar açıklayan şirket hissesi alınmaz en az enflasyonun bir kaç puan üstünde öz sarmaye karlılık yüzdesi olan şirketi alın özellikle böyle şirket bulursanız son iki yılda en az pirim yapanı esas faaliyet karı yüksek olanı kasada döviz fazlası olanı faliyetiyle kasaya döviz istifleyeni seçin gerisi tekniğin çizmesine kalır o tekniğide illaki biri çıkar çizer

  • Ersan30 Ocak 2022 19:27

    Uşak bilanço karlarını gene vakıflaramı verecek acaba

  • sony30 Ocak 2022 18:41

    kurt borsacı gecınenler yakında bırbırlerının elıne verecekler....

  • Mert30 Ocak 2022 17:51

    Pandemide ky den malı kapıp 1 liradan 100 liraya çıkan hisselerin patronları elinize vermeyi bekliyor. Hisse almadan önce iyi bakın. İş bankası ve vakıfbank alınır. Koç hisseleri alınır.

  • kurt borsacı30 Ocak 2022 17:33

    küçük yatırımcıların eline vermek bizim işimiz.bu yurttaşlar bizim velinimetimizdir.heheheee

  • Yorum30 Ocak 2022 16:06

    Bu bilançodaf/k sı üçün altında pd/dd si 1 in altında fd/favök 10 un altında olan şirketleri alın ve bekleyin yok ben daldan dala uçarım diyorsanız istediğiniz hisseyi alın

  • ALİ KODUŞ30 Ocak 2022 11:52

    Borsada kapının önünde bekleme zamanı geldi.Daha hisseler nasıl yükselecek hepsinin içinde fiyatlar 4-10 kat girmiş durumdalar.şimdi ele verme zamanıdır.

  • Palyaço30 Ocak 2022 11:15

    Bırak gelecek bilançoyu bazıları 2022 senesini bile fiyatladı ve muhtemelen bilanço geldiğinde bir iki gün yukarı giderken ele vermece başlayacak hatta gitmeyecek bile ismide beklenti bitti,bahane bitmez borsada