E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların yükselmemesinin üç nedeni---

Borsaların yükselmemesinin üç nedeni

Borsaların yükselmemesinin üç nedeni
23 Mart 2023 - 11:27 borsagundem.com

Morgan Stanley, banka kurtarma operasyonlarının ardından hisse senetlerinin yükselemeyeceğinin altını çiziyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed faiz kararını açıkladı ve piyasalar ilk etapta bunu olumsuz karşıladı. Beklentilere uygun şekilde gelen 25 baz puanlık artışın, bankacılık krizinin gölgesinde kalmış olduğu anlaşılıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Morgan Stanley, banka kurtarma operasyonlarının ardından hisse senetlerinin neden yükselmemesi gerektiğinin ve tahvil yatırımcılarının düşüş eğiliminde olmasının üç ana nedenini açıklıyor.

Yatırımcılar fazla iyimser

Insider’dan Marley Jay’in haberine göre, yatırımcıların, hükümetin ve finans sektörünün olası bir bankacılık krizine ilişkin işaretlere verdiği tepkiden cesaret alması şaşırtıcı değil.

Son iki hafta içinde ABD hükümeti, kurumların iflasının ardından Silicon Valley Bank ve Signature Bank'taki mevduatları durdurdu ve bir grup banka First Republic'i desteklemek için 30 milyar dolarlık mevduat sağlamayı kabul ettiİ; UBS de Credit Suisse'i satın almayı kabul etti. Açıkçası, bu gelişmeler, piyasalar tarafından finansal sistemdeki herhangi bir zayıflık belirtisinin ciddiye alındığı şeklinde algılandı.

Yatırımcılar bunu iyi bir haber olarak değerlendirdi ve riske dayalı bir yaklaşım benimsedi. Banka hisseleri hala düşüşteyken, kriz başladığından beri piyasanın geri kalanı topluca yükseldi. Bu, yakın zamanda küresel bir erime olmayacağına dair duyulan güveni de gösterdi.

Getiri eğrisi

Ancak bu doğru olsa bile, Morgan Stanley, yatırımcıların şu anda fazla iyimser olduğunu düşünüyor. Morgan Stanley Baş Yatırım Sorumlusu ve Baş ABD Hisse Senedi Stratejisti Michael Wilson, yakın zamanda yatırımcılarıyla paylaştığı notta tahvil piyasasındaki yatırımcıların çok daha temkinli olduklarına dikkat çekti ve değişen finansal koşullara odaklandıkları için durumu çok daha iyi anladıklarını söyledi.

Ayrıca getiri eğrisi önemli ölçüde dikleşti ve Wilson bunun büyük bir tehlike işareti olduğunun altını çizdi. Üstelik son zamanlarda buna dikkat çeken tek kişi de o değil.

Getiri eğrisi 2022 yılının sonlarından beri tersine döndü, yani kısa vadeli faiz oranları uzun vadeli oranlardan daha yüksek seyrediyor. Bu genellikle yatırımcıların kısa vadeli ekonomik görünüm konusunda gergin olduklarının bir işareti olarak kabul ediliyor. Getiri eğrisinin dikliği son zamanlarda ılımlı hale gelse de, bu sadece beklentilerin düşük bir seviyeye gerilediği anlamına geliyor ve aslında ileride daha fazla sorunun sinyalini verebiliyor.

Wilson, “Eğrinin tersine dönmesi, tipik olarak 12 ay içinde bir durgunluğa işaret eder, ancak asıl risk, eğri yeniden dikleştiğinde başlar” diye yazıyor.

Kredi daralması

Merkez bankaları ve diğer büyük kurumların müdahaleleri açıkça bazı faydalar sağlamış olsa da, Wilson kredi sıkışıklığı riskinin önemli ölçüde arttığını söylüyor. Wilson, bankaların borç verme standartlarını sıkılaştıracağını ve bunun da mevduat maliyetlerini yükselterek banka marjlarını etkileyeceğini ifade ediyor.

Wilson, Fed'in sisteme yalnızca bir miktar kısa vadeli likidite eklediğini ve bunun mali koşulları gevşetmediğini söylüyor. Başka bir deyişle, Fed bankalara onlardan satın almak yerine borç veriyor. Bu, banka kaldıracının azalmadığı, aksine arttığı anlamına geliyor.

Bütün bunlar ise, Fed'in adımlarının, bankaların son haftalarda yaşanan iflaslar ve felakete yakın olaylardan sonra çok daha temkinli davranacakları gerçeğini ortadan kaldırmak için yeterli olmadığı anlamına geliyor. Wilson, “Bankacılık sistemindeki genel para hızının keskin bir şekilde düşeceğine ve bunun, özellikle bu fonların geçici ve acil doğası göz önüne alındığında, rezervlerdeki herhangi bir artışı telafi etmekten daha fazla olacağına inanıyoruz” diye yazıyor.

Güvenli limanlar

Ekonomi, büyük ölçüde Fed'in geçen yıl faiz oranlarındaki keskin artışları sayesinde aylardır yavaşlıyor. Wilson, daha sıkı kredi koşullarının ve temkinli bankaların, bankalar kredilerini kıstıkça ekonomik büyümeyi daha da yavaşlatacağını ve işletmelerin ve bireylerin borç almasını zorlaştıracağını söylüyor.

Wilson'a göre bu bir sorun çünkü yatırımcılar artık ekonomik büyüme üzerine bahis oynuyor. Ancak, daha sıkı kredi koşullarının yatırımcıları durumun gerçekliğine ikna edebileceği ve bunun da hisse senedi fiyatlarını cazip seviyelere indirmesi bakımından bir fırsat sunabileceğini de ifade ediyor.

Wilson, “S&P 500 hisse senedi risk primi (Equity Risk Premium - ERP) şu anda 230 seviyelerinde. Kazanç görünümündeki risk göz önüne alındığında, ABD hisse senetlerindeki risk/ödül oranı, ERP en az 350-400 seviyelerine gelene kadar cazip değil” diye yazıyor.

Kısacası Wilson, şu anda yatırım anlamında hisse senetlerini, özellikle de teknoloji hisse senetlerini olumlu gören yatırımcıların hata yaptığını yazıyor. Wilson, “Defansif, düşük riskli sektörler ve Hisse senetlerinde konumlandırma öneriyoruz” diyor.

Wilson ayrıca yatırımcılara yüksek kaliteli hisse senetlerini, yani istikrarlı kazanç veren ve güçlü finansalları olan hisse senetlerini, piyasa düşük bir noktaya ulaşana kadar satın almalarını tavsiye ediyor.

Morgan Stanley: Fed kolay yolu seçti

 

Fed Başkanı Powell: Enflasyon, hedefimizin çok üzerinde

 

Fed'in faiz kararına piyasalar ne tepki verdi?

 

Fed kritik faiz kararını açıkladı

 

Fed güven tazelemek isteyecek

 

'Sert iniş' ihtimali artıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Znv23 Mart 2023 15:32

    Türkiyede enflasyon çok yüksek, son yıllar borsa şirketlerinin lira bazında cirolar ve karılık miktarı oldukça yükseldi, şirket valıklarının değeri de lira karşısında çok yükeldi (bilançolarda belirtilen gercrkten çok uzak kaldı) ve bı değişime karşı hisseler çok ucuz kalıyor, zamsnla bu fark kapanır. Ayrca Borsa yönetimi borsadaki şirketletin başta maddi duran varlıklar olmak uzere bazı varlıklarını 2023 yılı bilançolarında güncel değeriyle yansıtması yükümlülüğü getirmeli. Bu değerlenme farkı bir defalığına vergiden muhaf olmalı.

  • Ali23 Mart 2023 13:09

    Atagy ihlas brlsm hrsızlar yalamacilar deprem yagmacisindan farkı yok

  • Bekir23 Mart 2023 19:50

    Bunlara sahip çıkanlarında.

  • seçim23 Mart 2023 12:11

    1 tane  neden var  şu an seçim seçim 2.tura kalacak ve bu belirsizlik  hoş değil.Ve muhtemelen cumhurbaşkanı değişecek çünkü ekonomi çok kötü yönetildi fiyatlar müthiş arttı.domates 25-30 tl ise soğan 15-20 tl ise durum kötü aşırı enflasyonist ortam mevcut. fiyatlar hala  artmakta dolar aynı 19 olmasına  rağmen. hep beraber olanları göreceğiz. YTD