E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların yönünü petrol fiyatları belirliyor---

Borsaların yönünü petrol fiyatları belirliyor

Borsaların yönünü petrol fiyatları belirliyor
18 Mart 2022 - 12:03 borsagundem.com

Ukrayna’daki savaşın ardından yatırımcıların gözü ani değişimler gösteren petrol fiyatlarına çevrildi. Ünlü borsa uzmanı Bob Doll’a göre 100 dolar civarındaki petrol resesyon yaratmayacak olsa da borsaların istikametini belirliyor


BORSAGUNDEM.COM
– DIŞ HABERLRE SERVİSİ

Küresel yatırımcılar Rusya-Ukrayna savaşını ve piyasalara olan etkilerini izlemeye devam ediyor. Bu süreçte petrol fiyatlarındaki değişim piyasalardaki tüm dengelerini değiştirecek nitelikte olabilir.

MarketWatch’un haberine göre, yatırım danışmanlığı şirketi Crossmark Global Investments’ın Baş Yatırım Sorumlusu Bob Doll konuyla ilgili açıklamasında, “Petrol fiyatları bana kalırsa borsaların nereye gittiği, enflasyonun nereye gittiği ve insanların nasıl konumlanması gerektiği ile bağlantılı ve temel gösterge niteliğinde. Asıl sorun bu” ifadelerine yer verdi.

Kariyerinde daha önce Nuveen ve Blackrock gibi firmalarda baş sermaye stratejistliği yapan Doll, ABD borsalarında S&P 500 Endeksi için 4.500 puan hedefini koruyor. 2022’nin başında bu tahminin bazı yatırımcılar için aşırı karamsar göründüğüne dikkat çeken Doll, bu yılki yüksek enflasyon ve faiz artışı beklentileri süresince hisse senedi değerlemelerinin aşırı gerildiği konusunda endişeli olduğunu açıkladı.

Doll, savaşın Ukrayna'da savaşın piyasalara etkilerinin kontrol altında olduğunu ve yükselen petrol fiyatlarını "büyük bir artış" olarak görmediğini belirtti ve ABD borsalarının halen iyi durumda söyledi. Borsa uzmanının görüşüne göre bu yıl “100 dolara ulaşan petrol bir resesyon yaratmayacak.” Ancak Doll ham petrol fiyatlarının ABD’deki stagflasyon ortamının sona erip ermediği konusunda “çok şey söylediğinin” de altını çizdi.

Borsa uzmanı bir süredir yükselişe geçten enerji yatırımlarını yavaşlatırken düşüşte olan finans hisselerindense alımlar gerçekleştiriyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi’ndeki enerji sektörü hisseleri bu yıl %32 civarında yükseliş gösterdi ve diğer piyasa endekslerini geride bıraktı.

Doll, “Zaman zaman kâr satışı yaptığımda müşterilerim bunu seviyor. Enerji hisselerinde tamamen satışa geçmiyorum, sadece pozisyonumu kısıyorum” dedi.

Genellikle değerinin altındaki hisseleri büyüme odaklı yatırımlara tercih eden borsa uzmanı bu yılın başlangıcında değer hisselerindeki yüksek performansının bu tabloyu değiştirdiğini belirtiyor. Doll, “Benim tahminim, değer hisselerinin büyüme hisselerine karşı sahip olduğu avantajın yarısı piyasalardan çıkarıldı” açıklamasında bulundu.

Borsa uzmanı son zamanlarda finans hisselerinin satın alma stratejisinin, "iyi bir ekonomi" ve yükselen faiz ortamında bankaların iyi performans göstermesi gerektiği fikriyle ilişkili olduğunu söyledi. Doll tahvil fiyatlarındaki getirilerin yükselişine dikkat çekerek “Verim eğrisinin bir miktar yükselmesi ancak faiz oranlarının da artması finansallara yardımcı olur” dedi.

ABD Merkez Bankası (FED) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yükselen enflasyonla mücadele etmek için gösterge faiz oranını 25 baz puan yükselttiğini ve bu yıl da kur artışı stratejisine devam edeceğini duyurdu. Borsa uzmanı FED’in bu stratejisinin çok da şahin yönde bir politika olmadığını düşünüyor.

Doll açıklamasında, ABD Merkez Bankası’nın Çarşamba günkü faiz açıklamasını şu ifadelerle yorumladı:

“FED’in borsalara söylediği asıl şey şu: ‘Biz genel göstergelerin gerisinde kaldık ve zaman içerisinde arayı kapatacağız.’”

FED projeksiyonlarına göre ABD Merkez Bankası’nın bu yıl altı kez daha faiz artışına gitmesi ve 2023’te faiz oranlarını %2,8’e yükseltmesi bekleniyor. ABD tüketici fiyat endeksi rakamları ise ABD’de son 40 yılın en yüksek seviyesinde %7,9 oranında enflasyon olduğunu gösteriyor.

Doll'a göre FED piyasalar için büyük bir sürpriz yapmadı, ancak Ukrayna'daki savaşın öngörülemezliği nedeniyle yatırımcılar için kafa karıştırıcı bir piyasa ortamı mevcut. Borsa uzmanı, savaşın ABD'deki enflasyona katkıda bulunduğunu ekonomik büyümeyi de baskıladığını söyledi.

Doll, Rusya’nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle ABD’nin Rus petrolünü yasaklamasına ilişkin yorumlarında aynı hamleyi gerçekleştirmenin Avrupa için daha zor olacağını söyledi. Avrupa’nın Rus enerji kaynaklarına daha bağımlı olduğuna dikkat çeken baş stratejist, Avrupa'nın Rusya'dan petrol ithalatını yasaklaması halinde resesyona girme riskiyle karşı karşıya kalacağını ve bunun "ödenmesi gereken büyük bir bedel" olduğunu söyledi.

Doll'a göre, yatırımcılar Ukrayna'daki savaşı durdurulması yolunda potansiyel ilerleme sağlandığına dair "dedikoduları" satın alıyor ve daha sonrasında satış dalgaları bu temenniler üzerinde soğuk duş etkisi yaratıyor.

Baş stretjist borsalara ilişkin yorumlarında, “Belirsizlik oldukça yüksek. Uzlaşmanın hangi yönde olduğunu bilmek gerçekten zor” ifadelerine yer verdi.

Buffet Göstergesi: Borsalar aşırı değerli

 

Yukarı yönlü hareket ile yurtdışından pozitif ayrıştık

 

Borsa yükselmeye devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)