E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların önündeki iki farklı yol---

Borsaların önündeki iki farklı yol

Borsaların önündeki iki farklı yol
04 Haziran 2020 - 11:50 borsagundem.com

Wall Street’te 23 Mart dip seviyesinden yükseliş devam ederken farklı iyileşme senaryoları ortaya atılıyor. Piyasa uzmanlarının gözündeyse iki senaryo öne çıkıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasaların iyileşme sürecinin nasıl işleyeceğine önceki iki kriz rehber olabilir. Araştırma enstitüsü Economic Cycle Research Institute’un kurucularından Lakshman Achuthan CNBC’ye verdiği röportajda borsalardaki olası iyileşme senaryolarını ikiye indirdi: dot-com balonu ve 2008 Finansal krizi sonrası.

Piyasa analisti, fikirlerini 2009-2010 ve 2001-2003 geri dönüşleri sırasındaki S&P 500 performansı üzerinden oluşturuyor. Achuthan röportajında, "Son iki krizdeki iş döngüsünün toparlanmasına bakarsak, sanırım herkes bu toparlanmanın 2009'dan 2010'a yükseliş gibi bir şey olmasını umuyor" ifadelerini kullandı.

Achuthan 2008 Finansal Krizi sonrasında ekonominin kalıcı bir yara almadığına dikkat çekiyor. Krizinin toparlanma dönemine ilişkin piyasa uzmanı, "Ekonominin büyük bir kısmı toparlanmaya devam etti ve piyasaysa kesinlikle geri döndü" ifadelerini kullandı.

2001 yılında gerçekleşen dot-com balonu ise piyasa uzmanının en çok korktuğu geri dönüş senaryosu. “Bu çok farklı bir hikaye. Döngüsel açıdan olayları özetlemek 11 Eylül saldırılarından birkaç ay sonra resesyon sona erdi” diyen Achuthan, “Piyasalar üç ayda %20 oranda yükselişe geçti. Fakat 2002’nin Ocak ayından itibaren düşüş başladı ve bu düşüş büyümede süregelen yavaşlamayla oldukça tutarlı oldu” ifadelerini kullandı.

İkinci senaryo ise hiç iç açıcı değil

Bu noktada Achuthan ikinci bir korona virüs dalgasından isyanlara kadar birçok başlığın piyasaları ikinci bir dot-com krizi sonrası döneme itebileceği konusunda uyardı. “Bu gibi nedenlerden iyileşme süreci hayal kırıklığıyla sonuçlanabilir” ifadelerine yer veren Achuthan, "Önemli göstergeler bize yolun hangi sapağından gideceğimizi söyleyecek" dedi.

Buna karşı Wall Street şimdiye kadar ilerlemeden memnun görünüyor. 23 Mart tarihindeki dip seviyesinden itibaren S&P 500 endeksi %43 yükseldi. Endeks 19 Şubat tarihli tüm zamanların en yüksek seviyesinin sadece %10 aşağısında.

Piyasalar yeniden yavaşlayabilir

Achuthan piyasalardaki ralliye ilişkin, “Önümüzdeki toparlanma sürecine baktığımızda bu tablonun hızlanmasına güvenebileceğimizi düşünmüyorum” yorumlarında bulundu. Piyasa uzmanı, “Hatta geri dönüş daha belirgin hale geldikten sonra dahi yeni bir yavaşlama görebilirsiniz” dedi.

Piyasaların değerinden fazla yükseldiğini düşünen Achuthan ABD’nin gayrisafi yurtiçi hasıla ve işsizlik verilerini örnek gösteriyor. Achuthan, "Verimlilik artışı büyük değil. Üzerinden biraz daha zaman geçmesiyle piyasalardaki iyileşmenin gücü beni endişelendiriyor" ifadeleriyle sözlerine son verdi.

Nasdaq borsasının rekor kırmasına ramak kaldı

 

Wall Street Avrupa borsalarının gerisinde kalıyor

 

'O hissede bilançoya piyasa olumsuz tepki verebilir'

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)