E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların lideri en riskli fonlar oldu---

Borsaların lideri en riskli fonlar oldu

Borsaların lideri en riskli fonlar oldu
28 Mart 2022 - 11:33 borsagundem.com

Borsalarda son dönemde görülen yüksek volatilite, riskli borsa yatırım fonu (ETF) ürünlerine akını başlattı. Kaldıraçlı fonlar ile vadeli işlemler ürünleri bireysel yatırımcıların favorileri arasında yer aldı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji hisseleri ocak ayında dört gün üst üste düşüş yaşadığında, bazı yatırımcılar bu düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirdi. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksinin günlük getirisini üçe katlama hedefiyle tasarlanan ProShares UltraProQQQ fonuna ilgi arttı. 25 yaşındaki Evan Fetter, fona 15 bin dolar yatırım yaptı, fonun zaman zaman düşüşte olduğunu söyleyen Fetter’ın hedefi 50 bin dolar getiri elde etmek.

Fetter, “bu bir alım fırsatı” diyerek, 2022 yılında ABD’nin önde gelen endekslerindeki düşüşlere dikkat çekti. Fetter bu yıl hisselerden emtialara ve karmaşık finansal türev araçlarına, yüksek getiri vaat eden tüm finansal ürünlere yönelen yatırımcılardan yalnızca biri. Ukrayna’daki savaşın da etkisiyle piyasalarda yükselen volatilite ile küresel enflasyon ve küresel ekonomik büyümenin hızıyla ilgili sorular, riskli yatırımlara ilgiyi artırdı. Bu hafta yatırımcılar tüketici harcamalarına yönelik ekonomik veriler ile cuma günü açıklanacak istihdam raporunu izleyecek.

Wall Street Journal’ın haberine göre ProShares UltraPro QQQ, FactSet verilerine göre bu yılın en aktif işlem gören ETF’si oldu. Bu yıl bir günde ortalama 119 milyon hisse el değiştirdi. Geçtiğimiz yıla kıyasla %65 yükseliş görüldü. Aynı zamanda son on yılın en yüksek seviyelerinden biri oldu. TQQQ olarak bilinen, fondaki hisseler son bir yılda %58 yükseldi ve geçtiğimiz perşembe 18 milyar dolara ulaştı. Fon 2022 yılında %32 düşüş gösterdi. Nasdaq endeksinde ise düşüş %9,6 oldu.

Teknoloji hisseleri son on yılda borsaların liderliğini götürdükten sonra, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını yükseltmesiyle birlikte çekiciliğini yitirdi. Yüksek faiz oranları şimdi kurumsal bilançoları primli duruma getiriyor, bu da karlılığı gelecekte beklenen şirketlerin hisselerini daha az çekici kılıyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bu yıl yatırımcıların favorisi olan 10 ETF daha var. Bu fonlar kaldıraç gibi imkanlar da sunuyor ve yatırımcıların yüksek getiri elde etmesine fırsat veriyor.

Bu tür fonların yatırımı altındaki varlıklar bu yıl 11,5 milyar dolara yükselerek bir yıl öncesine kıyasla %42 arttı. Aynı zamanda 2011 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Kaldıraçlı hisse fonlarının varlıkları toplamda geçtiğimiz yıla kıyasla düşüş göstermiş olsa da son 10 yılın en yüksek seviyelerinde seyrediyor.

Bu tür ürünlerden bir tanesi de ProShares UltraPro Short QQQ ETF. Bu fon Nasdaq endeksindeki düşüşlerden kar ediyor. Teknoloji hisselerinin yer aldığı endeks bu yıl düşüş gösterdi ve bu nedenle endekse yönelik açığa satış işlemlerine akın edildi. Fon bu yıl %17 yükseldi. Nasdaq fonları bu yıl bireysel yatırımcıların gözdesi oldu.

Ardından ise S&P 500 endeksini izleyen bir fon ve Invesco QQQ Trust geldi. TQQQ fonuyla ilişkili opsiyon aktivitesi 24 Ocak’ta rekor seviyeye ulaştı. Bu tarihte Nasdaq endeksi %4,9 düşüş gösterdi ve ardından sert toparlanma gerçekleşti.

Bireysel yatırımcıların kaldıraçlı ETF alımları, aynı gün son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu ürünler en tehlikeli yatırımlardan bazıları. Birçoğu kısa süreli yatırımlar için tasarlandı. Bazı durumlarda bu fonları haftalarca, hatta günlerce elinde tutan yatırımcılar zarar edebiliyor. VIX volatilite endeksine bağlı bazı ürünlerde yatırım aktivitesi de yeni rekorlar kırdı. ProShares Ultra VIX Short-Term Futures ETF, kısa süreli vadeli işlemleri kapsıyor ve fon yılın en aktif üçüncü ETF’si oldu.

Fon yükselen volatiliteyle kar sağlıyor, ancak oldukça hızlı bir şekilde de kayıp yaşatabiliyor.

Borsa 30’da 11 hisse hareketli ortalamaların üzerinde

 

Borsada açığa satış tedbirleri bugün de devam edecek

 

Kripto paralarda işlem hacmi 100 milyarı geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)