E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların gündemi çeyrek sonu rallisi---

Borsaların gündemi çeyrek sonu rallisi

Borsaların gündemi çeyrek sonu rallisi
27 Haziran 2022 - 11:02 borsagundem.com

Yoğun bir belirsizlik döneminden geçen küresel borsalar ikinci çeyrek sonunda kısa vadeli bir ralliye hazırlanıyor. Uzmanlara göre borsalarda kısa vadede %7’ye varan yükselişler görülebilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar bu hafta son yılların en kötü ilk yarısını kapatmaya hazırlanıyor. Yılın ilk altı ayında borsalarda belirsizlik ve yüksek volatilite hakimiyetini gösterdi.

Ancak stratejistler çok kısa vadeli de olsa aşırı satış dalgasına uğrayan borsalarda bir süreliğine pozitif momentum görülebileceğini belirtiyor. CNBC’nin haberine göre çeyrek sonu bazı hızlı kazançlar için iyi bir dönem olabilir. Zira ayın son işlem günleri, birçok portföy yöneticisinin hisse senedi ve tahvil varlıklarının değerlerindeki değişiklikleri telafi etmek için yatırımlarını değiştirdiği veya yeniden dengelediği dönem olarak öne çıkıyor.

JPMorgan Baş Stratejisti Marko Kolanovic küresel hisse senetlerinin sadece yeniden dengelenme sebebiyle dahi %7 oranında toparlanabileceğini belirtiyor. Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre ABD borsalarında S&P 500 Endeksi yıl başından bu yana %17,9, ikinci çeyrek boyunca ise %13,7 düşüş gösterdi.

Kolanovic’e göre yatırım yöneticilerinin varlıklarını yeniden tahsis ederken hisse senedi varlıklarını da artırmaları gerekecek.

Kolanovic açıklamasında, “Önümüzdeki hafta oluşacak yeniden dengeleme önemli. Zira hisse senetleri piyasaları geçtiğimiz ayda, geçtiğimiz çeyrekte ve son altı aylık dönemde önemli derecede düştü” ifadelerine yer verdi. JPMorgan baş stratejistine göre yeniden dengelenme süreci borsaların yönünü değiştirecek tek itici güç değil.

Baş stratejist yeniden dengelenmenin hisse senetleri için pozitif bir durum olduğunu ve bunun böyle olmaya devam edeceğini belirtti. Kolanovic, ilk çeyreğin sonuna doğru, borsalar yaklaşık %10 düştüğünü ve çeyrek sonuna doğru geçen son haftada %7'lik önemli bir ralli olduğunu hatırlatıyor. Benzeri türden bir hareketlilik Mayıs ayında da gerçekleşti. Hisse senetlerinin yaklaşık %10'luk bir düşüşün ardından ay sonuna doğru yaklaşık %7 oranında yükseldi.

Kolanovic, “Bu durum düşük likidite dönemlerinde gerçekleşir. Bunun da ötesinde, piyasalar aşırı satış konumunda, nakit bakiyeleri rekor seviyelerde ve son açığa satış faaliyetleri 2008'den beri görülmeyen seviyelere ulaştı” ifadelerine yer verdi.

Yükseliş devam etmeyecek

Ancak stratejistler ralli sonrası süreçte dalgalı seyirle geçecek bir üçüncü çeyrek öngörüyorlar.

CFRA Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall konuyla ilgili açıklamasında, “Geleneksel olarak ikinci çeyrekle birlikte bu üçüncü çeyrek ABD başkanlığının 16 çeyreklik döngüsündeki en kötü çeyreklerdir. Ara seçimlerle ilgili belirsizlik bir kez yoluna girdiğinde veya üçüncü çeyreğin rotası belli olduğunda dördüncü çeyrek ve daha sonraki iki çeyrek 16 çeyreklik başkanlık döngüsünün en iyi dönemidir” açıklamasında bulundu.

CFRA verilerine göre, S&P 500, başkanlık döneminin ikinci yılında ikinci çeyrekte ortalama %1,9 üçüncü çeyrekte ise ortalama %0,5 düştü. II. Dünya Savaşı’na kadar geriye giden söz konusu veriler endeksin dördüncü çeyrekte ortalama %6,4’lük yükselişle geri dönüş yaptığını gösteriyor.

ABD’de ara seçimler Kasım ayında gerçekleşecek. Birçok politika stratejisti ABD Kongresi’nde Cumhuriyetçiler tarafına doğru bir güç değişimi öngörüyor.

Stovall şimdilik piyasaların bilanço sezonunun başlangıcında daha yüksek seviyede işlem görebileceğini öngörüyor. Baş stratejist, “Eğer zamanlama bakımından tarih tekerrür ederse, ticareti yapılabilir bir yükseliş göreceğiz” dedi. Ancak borsa uzmanı çeyreğin ilerleyen dönemlerinde bu kazanımları düşüşlerin takip edeceği konusunda uyardı. Stovall söz konusu düşüşlerin önünde sonunda bir dip getireceğini öngörüyor.

İkinci çeyrek mevcut seviyesine yakın biterse, 1970'ten bu yana hisse senetleri için en kötü ilk yarı olacak. Ancak Stovall'a göre, kötü bir ilk yarı mutlaka kötü bir yıl anlamına gelmez.

Stovall, “1929'dan bu yana daha önceki en kötü beş ilk yarı performansının beşinde de ikinci yarıda daha yüksek performanslar görüldü ve ortalama %23,7 yükseliş sağlandı. Daha sonraki en kötü beş çeyreğin dördünde ise borsalar düştü ve ortalama düşüş %7,8’di” ifadelerine yer verdi.

Avrupa borsaları haftaya yükselişle başladı

 

Küresel hisse piyasalarında toparlanma çabası etkili oldu

 

Piyasalar İştahlandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)