E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların gizli riski: Başarısız halka arzlar---

Borsaların gizli riski: Başarısız halka arzlar

Borsaların gizli riski: Başarısız halka arzlar
23 Ağustos 2021 - 14:46 borsagundem.com

Wall Street’in halka arz başarısızlıkları borsaların gizli riski. Bu riskin ortaya çıkarak büyük bir çöküşe neden olmasının ise yakın olduğu iddia ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te hiçbir popüler trend aşırılık yaratmadan ortadan kalkmaz. Geçtiğimiz 12 ay ise bunun en güzel örneği. Korona virüs pandemisinden toparlanmaya geçişin yarattığı aşırı iyimserlikle birlikte borsalar tüm yatırımcıların yöneldiği bir alan oldu. Bu yatırımcı akınına ABD’nin sıra dışı teşvik paketleri nedeniyle nakit miktarı yükselen amatör yatırımcılar da dahil oldu.

Bugün borsalarda görülen halka arz patlaması oldukça kapsamlı. Bu patlama eşi benzeri görülmemiş getiriler sağlama potansiyeli olan yatırımlara odaklanıyor ve risklerin ise düşüş olduğu düşünülüyor. Bu fikir ise tam da Wall Street’in seveceği bir alan çünkü oldukça çekici görünen bir yatırım, güvenlik algısını da beraberinde getiriyor. Analitik arka plan dahi Wall Street’in lehine değişim gösterdi.

Halka arzlar her şey haline geldi. Ancak gelirler, satışlar ya da kanıtlanmış bir strateji ortada yoktu. Tüm bunlar ise bir hissenin yükselişi önünde engel oluşturuyor. Bu çılgın başarı hayali bir popüler trend haline geldi ve halka arzların arkasındaki itici gücü oluşturdu. Geçmişte yatırımcılara kayıp yaşatan popüler trendlerin aksine bu yıl halka arz piyasasında görülen düşüş görmezden gelindi.

Forbes’un haberine göre bu alandaki kayıplar giderek artıyor ancak yatırımcıların bir sonraki yüksek getiri sağlayacak yatırım aracını arayışı son bulmuyor. Gerçekler ise yakın zamanda ortaya çıkacak. Aşırılık noktasına ulaşmış her yatırım çılgınlığı zaman içinde başarısızlığa ulaşıyor. Bu durum fark edildiğinde ise sonuçları oldukça ciddi oluyor.

Yatırım dünyası, bu çılgınlığın da sonuna yaklaşmış görünüyor çünkü halka arz piyasasının verdiği zarar oldukça yükseldi. Bu seferki balon ise tipik bir şekilde patlamayacak. İçinde bulunduğumuz dönem daha öncekilere benzemiyor. Halka arz piyasasının yıldızı sönen alanlarından bir tanesi de özel amaçlı satın alım şirketleri ya da SPAC’lar.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre SPAC şirketleri aracılığıyla halka arzların başarısız olmasının üç nedeni var. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) SPAC şirketlerine odaklanıyor ve Wall Street ile borsalarda işlem gören şirketlerin şeffaflığını sağlamaya çabalıyor.

Neredeyse tüm SPAC fiyatlarının 10 dolarlık halka arz fiyatlamasına geri dönmesi de baş döndürücü getirilerin hatalı olduğunun altını çizdi. Ünlü yatırımcı Bill Ackman’ın SPAC alanında attığı yanlış adımlar ve başarısızlığı da SPAC çılgınlığının sınırlarına ulaştığının kanıtını oluşurdu.

Temettü ödemelerinde iyileşme

 

Dev varlık yöneticileri Bitcoin vadelilerine akın ediyor

 

Borsalara girmek için doğru zaman geldi mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI23 Ağustos 2021 17:04

    Çöksen be anam ister ise sıfırlasın uykuma bile zararı yoktur.full yine altına geçtim zaten beni hiç alakadar etmez.altını boka batırsan altın yine altın ve hiç değerini kayıp etmez.