E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların gelecek yıl yükselme ihtimali---

Borsaların gelecek yıl yükselme ihtimali

Borsaların gelecek yıl yükselme ihtimali
01 Aralık 2020 - 13:24 borsagundem.com

Borsa tarihine bakıldığında hisse senetleri ortalama dörtte üç oranında yükseliyor. Buna göre borsaların gelecek yıl yükselme ihtimali tam olarak %73,1

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Genel istatistiklerin yanıltıcı bir yanı olsa da borsayla ilgilenen yatırımcıların bu istatistikleri bilmesinde önemli bir fayda bulunuyor. Marketwatch yazarı Mark Hulbert makalesinde borsaların gelecek yıl yükselme ihtimalini Wall Street’in tarihten bu yana gerçekleştirdiği performanslar üzerinden oranlıyor. İşte Hulbert’in o yazısı:

Borsaların gelecek yıl yükselme ihtimali tam olarak %73,1. Ancak bu iyi haber için heyecanlanmaya başlamadan önce akılda tutmanız gerekir ki bu istatistik ABD borsa tarihinin yükseliş oranlarından başka bir şeyi göstermiyor. Bu nedenle 2021 için herhangi bir umut ışığından bahsetmiyorum.

Yine de tarihi göstergelerin ve büyük resmin akılda tutulması önemli. ABD İç Savaşı, iki dünya savaşı, Büyük Buhran ve bunun gibi inanılmaz derecede geniş piyasa ortamlarında dahi ABD borsalarındaki oranlardaki yükselişlerin son derece benzer kaldığını bilmekte de fayda var.

ABD borsasının yükseliş oranları 1793 yılından bu yana çok az farklılık gösteriyor. (S&P ile yeniden yatırıma dönen temettüler gibi daha geniş piyasaların temsil ettiği endekslerin verileri bu sonuçları gösteriyor.) Örnek vermek gerekişe 1900’e kadar borsaların yükselme oranı %75’ken bundan sonraki birkaç yılda %72 olarak görülüyor. Bu istatistikî olarak çok ciddi bir farklılık değil. Aynı durum örneğin borsanın hemen önceki yıl gösterdiği performanslarına göre bölündüğünde de geçerli oluyor. Eğer borsalar bir önceki yıla göre yükseliyorsa oranlar %74’e çıkıyor ve düşüyorsa %70’e geriliyor.

Peki ya borsalar güçlü bir boğa piyasasındaysa? Bu ihtimale ilişkin borsada önceki beş yılın en az dört yılında yükseldiği dönemlere odaklanarak bir ölçüm gerçekleştirdim. Bu durumda borsa %71 oranında yükseldi. Bu oranlar da piyasanın önceki beş yılda iki veya daha az kez yükselmesi halinde %73'lük bir yükseliş yakalaması şansıyla çelişiyor.

Ortaya çıkan en belirgin model, (ABD) başkanlık döneminin ilk yılına odaklandığım zamandı. Bu gibi yıllarda borsaların yükselme olasılığı %82 iken başkanlık döneminin son üç yılında ise %70. Ancak bu fark bile, istatistikçilerin genellikle bir örüntünün gerçek olup olmadığını belirlemek için kullandıkları %95'lik güven düzeyinde önemli değildir.

Neden bu kadar dar bir aralıkta oranlar görülüyor? Borsaların sadece doğanın bir çeşit kanunu nedeniyle dörtte üç oranında yükselmesi gerekmiyor. Bunun yerine söz konusu oranlar borsanın riskliliğinin, volatilitenin ve yatırımcıların riskten kaçmasının bir fonksiyonudur. Bu faktörler göz önüne alındığında, hisse senetlerini heyecan arayan birkaç kişi için daha cazip hale getirmenin tek yolu onlara bu oranları sunmaktır.

Söz konusu faktörler değişmediği sürece bu olasılıklar üzerinde büyük bir değişiklik beklememeliyiz. Ve bu faktörlerin değişeceği ya da değiştiği zaman ne kadar fark oluşturacağı şüphelidir.

Dolayısıyla eğer borsa yükselme oranının dörtte üçünden çok daha fazla bir orana getirip değersizleşirse yatırımcılar bu olasılıkları tekrar aynı orana getirmek için fiyatları yeterince yükseltmek konusunda aceleci davranacaktır. Eğer borsaların yükselme ihtimali dörtte üçten aşağı düşerse bunun tersi de doğru olur.

Dikkatlice akılda tutmak gerekir ki bu ihtimaller borsaların gelecek dört yılın üçünde borsaların yükseleceğini garanti etmez. Söz konusu oranlar yıllar boyunca gerçekleşen ortalamaları yansıtır. Aslına bakılırsa 1793’ten bu yana borsaların dört yıl üst üste düştüğü iki olay gerçekleşti. Bunlardan biri Büyük Buhran’da diğeri ise 1840’larda yaşandı. Ancak borsaların dört yıl üst üste yükseldiği pek çok örnek de görüldü. 1793’ten bu yana 65 kez.

Sözün özü? Gelecek yıl için başarı büyük bir olasılık ancak garanti edilebilir değil.”

Evde kal hisselerinin yükselişi hız kesmiyor

 

Ünlü ekonomistten büyük dolar krizi uyarısı

 

Borsa İstanbul'da yükseliş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)