E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların çifte balonu---

Borsaların çifte balonu

Borsaların çifte balonu
27 Ocak 2021 - 14:37 borsagundem.com

Elektrikli araç üreticileri ve özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) büyüme hedeflerine ulaşmak için etkili bir yol haritası ve ürünler sunmalı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) bir yatırım balonu yarattı. Aynı şekilde elektrikli araç üreticisi start-up şirketleri de. Wall Street’in bu iki balonu bir araya getirmesi ise an meselesiydi. ABD’li elektrikli otobüs üreticisi Proterra ve yenilenebilir enerjiyle çalışan elektrikli araçlar için şarj ağı sağlayıcısı EVgo Services, geçtiğimiz hafta SPAC aracılığıyla halka arzını gerçekleştirdi.

Lucid Motors, Faraday ve AEye gibi üç şirketin daha, SPAC şirketleri aracılığıyla halka arzlarını gerçekleştirmek için müzakere içinde olduğu biliniyor. Geçmişte bu tür şirketler, başarılı bir halka arz gerçekleştirmek için oldukça sıkı bir mücadele vermek zorunda kalırdı. Ancak piyasalarda bulunan bol miktarda likidite ile, sermaye odaklı iş modelleriyle elektrikli araç start-up’ları bile dikkat çekmeyi başarıyor.
Bu yıl, şimdiye kadar ABD borsalarında 66 SPAC şirketi, 18,3 milyar dolar getiri sağladı. Financial Times’ın haberine göre ise, bu rakam geçtiğimiz yıl SPAC şirketleri tarafından elde edilen rekor getirinin neredeyse dörtte birine denk oldu.

 Tesla, elektrikli araç üreticilerine yönelik yatırımcı ilgisini körüklerken, Elon Musk’ın elektrikli araç üreticisinin hisseleri, geçtiğimi yıldan bu yana %700 yükseliş gösterdi.

Tesla’nın hisseleri piyasa değeri olarak Facebook’un önüne geçti. Aynı zamanda, iklim değişikliği ve yeşil enerjiyi ajandasında ön plana çıkaran ABD Başkanı Joe Biden’ın sektöre vereceği katkı da iyimserliğin yükselmesine katkıda bulunuyor.

Ancak en son ortaya çıkan elektrikli araç start-up şirketinin bir sonraki Tesla olacağını düşünmek, uygun bir yatırım stratejisi değil. 2020 yılından bu yana SPAC şirketleriyle birleşen ya da birleşme planları yapan 18 elektrikli araç üreticisi ya da elektrik araçlarla ilgili şirkettin en azından sekizinin gelirleri ya çok düşük, ya da hiç yok.

Yine de bu şirketlerin piyasa değerleri 18 milyar dolara kadar çıkabiliyor. Reklam amaçlı bir videoda bir cruise aracının başarısızlığını itiraf eden Nikola’nın piyasa değeri bile halen 7,9 milyar dolar seviyesinde. Nikola’nın sert yükselişi ve ardından gelen kısmi düşüş, SPAC şirketleri aracılığıyla halka arzını gerçekleştiren elektrikli araç start-up’larına yatırım yapacak olanlar için bir uyarı niteliği taşıyor.

GM gibi geleneksel otomobil üreticileri gibi rakipler, elektrikli araç piyasasında hem büyük şirketleri hem de start-up’ları zorluyor. Start-up şirketleri oldukça yüksek büyüme hedeflerine ulaşmak için etkili bir yol haritası sunana ve yaygın olarak kullanılabilir ürünler ortaya koyana kadar, yatırımcılar bu şirketlerden uzak durmalı.

Wall Street’in GameStop çılgınlığının ardındaki neden

 

Borsalardan kaçmanın faturası ağır olabilir

 

Küçük yatırımcı borsaların yeni devini arıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali 29 Ocak 2021 00:10

    Robotlar Borsada at koşturuyor... Duygusu yok..sat verince fiyata bakmadan satıyor... Nakitde kalıp... Seyredin... Nasip gelirse... Vakti gelirse... Bakılır

  • Önder28 Ocak 2021 09:39

    En sonunda panik yaptırıp borsayı düşürdünüz. Bizde yüzde 200 enflasyon yaşandı. Borsa 120 bini başka türlü geçemezdi. Pandemi geçince borsa 200 bin olur

  • Cello28 Ocak 2021 00:43

    Üç aydır balon balon dedikçe borsalar devamlı yükseldi...dogru analiz yapan yok..

  • Vatandaş27 Ocak 2021 16:30

    Hayret balon patladımı şimdi. Sürekli düsen halkbank bir minik yeşil ve peşinden soluksuz 6 gün üst üste her gün düştü. Yatırımcısına nefes aldırmıyor. Yönetim hikayesinden memnun sessiz. Farkındamısın şuan 32 hisse yeşil ve bunun yarısı %10 yaptı. Ey yönetim bist 900 den 1600e geldiğinde yatırımcına hep Zarar yazdırdın. Siz yatırımcılarınızı mahvettiniz.

  • Bekir27 Ocak 2021 15:55

    Ne balonu yahu enflasyon rallisindeyiz

  • Turan27 Ocak 2021 15:54

    Sirkekler ceza yazacağını önce önlemini almıyor borsa deyil dayı emi borsa yöneticileri işi ne oturup mais almak