E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların bir sonraki aşamasını enflasyon şekillendirecek---

Borsaların bir sonraki aşamasını enflasyon şekillendirecek

Borsaların bir sonraki aşamasını enflasyon şekillendirecek
05 Mayıs 2021 - 10:54 borsagundem.com

Borsaların bir sonraki aşamasında, enflasyon belirleyici rol oynayabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Ikea mağazalarında mutfak bölümü rafları boş. Dev perakendecinin Maryland’deki mağazalarından birinde ise ekmek bıçağı bulunamıyor ve bu durumun Çin’in konteyner gemileri ABD limanlarından geçebilene kadar bu şekilde devam etmesi bekleniyor. Bugünlerde alışverişlerimizde bazı şeyleri oldukça zor buluyoruz ya da fiyatlarının yükseldiğini görüyoruz. Bunun nedeni ise pandemi sürecinde bastırılan harcamaların ardından gelen devasa tüketici talebi. Ürünlerdeki kıtlık ise fiyatları yükseltiyor.

Enflasyon kalıcı da olsa düşüşe de geçse borsaların geleceğinde ve hangi sektörlerin kazanacağı ve hangilerinin kaybedeceği konusunda belirleyici rol oynayacak. Uzmanların ortak kanısı, enflasyon baskılarının pandemiden çıkış sürecinde azalacağı yönünde. Aynı zamanda ABD Merkez Bankası (FED) politika yapıcıları da piyasaları enflasyon baskılarının devam etmeyeceğine yönelik ikna çabası içinde.

Geçtiğimiz hafta FED Başkanı Jerome Powell, FED’in nisan ve mayıs aylarında enflasyonda “önemli ölçüde” yükseliş gördüğünü söyledi. Ancak açıklamasında bu yükselişin “ilerleyen aylarda ortadan kalkacağını” ifade ederek bunun geçici bir durum olduğunu dile getirdi. Ancak bazı analistler enflasyon işaretlerini daha karamsar bir açıdan izliyor ve yukarı yönlü fiyat baskılarının söylendiği kadar kolay bir şekilde ortadan kalkmayacağını ifade ediyor.

Barron’s’un haberine göre, Wolfe Research analistleri, “gelecek haftalarda hem ortalama hem de çekirdek enflasyonun beklentilerin üzerine çıkacağını öngörüyoruz” dedi. Açıklamanın devamında, “tezimiz doğru olduğu takdirde ve enflasyon verileri beklenenden yüksek geldiği takdirde yeni bir ‘riskten kaçış’ sürecine hazır olmalısınız” ifadeleri kullanıldı. Enflasyona yönelik endişe verici sinyaller otomobil, ağır sanayi ekipmanları ve tarım kimyasalları gibi sektörlerde görülmeye başlandı.

Sanayi tüketim fiyatları ise Wolfe’nin beklentilerine göre önümüzdeki altı ay boyunca yükselmeye devam edecek. Bununla birlikte gıda fiyatlarında da şaşırtıcı bir yükseliş beklentisi var. borsagundem.com'un derlemesine göre, mısırda bir önceki yıla kıyasla %138 yükseliş beklenirken, soya fasulyesinde %85 artış öngörülüyor. Enerji ve ev fiyatlarında da istikrarlı bir yükseliş dikkat çekiyor. Ancak gıda ve enerji fiyatları oldukça yüksek volatiliteli olduğu için politika yapıcıları fazlaca endişelendirmiyor.

Yine de enflasyonun diğer alanlarında değişim daha kalıcı olabilir. Özellikle de ekonomi ilk çeyrekte kaydedilen %6,4’lük yıllık hıza ulaştığı takdirde, enflasyonun ortadan kalkması kolay olmayacak. Kilit sınavlardan biri ise istihdam piyasasında verilecek. İşsizliğin ne kadar hızlı düşüş gösterdiği ve maaşların ne oranda arttığı belirleyici rol oynayacak. Şimdiye kadar gördüğümüz enflasyonun büyük bir bölümü varlık fiyatlarında gerçekleşti ancak maaşlar yükselmeye başladığı takdirde, yeni bir enflasyon döngüsü tetiklenebilir.

Tahvil yatırımcıları artan ABD Hazine tahvillerinin getirileri sert bir şekilde artış gösterirken, enflasyonun etkilerini şimdiden hissediyor. Hisse yatırımcıları için ise bazı potansiyel sonuçları olacak. Bunlardan birincisi enflasyon verileri beklentilerin üzerine çıktığı ya da beklentiler hızla yükseldiği takdirde piyasaların kısa vadede geri çekilecek olması. Bu durumda ‘riskten kaçış’ ticareti görülebilir ve yüksek büyümeli, yüksek çarpanlı şirketlerin hisselerini baskılayabilir.

Piyasalarda baskı altında kalması beklenen bir diğer sektör ise, getirilere karşı hassas olan emlak sektörü. Ancak reflasyon ticareti yıl başından bu yana kazandırıyor ve enflasyon sert yükselişler göstermediği ve tahvil getirileri yeniden yükselmediği takdirde ilerleyişine devam edebilir. Değerinin altında fiyatlarla işlem gören hisselerden oluşan değer alanı ise bu senaryonun kazananı olacak. Alanın lideri ise Wolfe’ye göre finans sektörü hisseleri olarak görülecek.

Diğer potansiyel kazananlar ise enerji, hammadde ve sanayi hisseleri olacak. Piyasaların bu alanlarının tümü yıl başından bu yana ölçüt niteliğindeki S&P 500 endeksinin üzerinde performans gösterdi. Peki tahvil getirileri yükselir ve 10 yıllık Hazine tahvili getirileri %2’nin üzerine çıkarsa ne olacak? Bu noktada FED’in yüksek getirileri tolere etme konusundaki kararlılığı zayıflayabilir. Böylelikle FED yeni bir tur varlık alımı açıklaması yaparak tahvil piyasasını destekleme kararı alabilir.

Ancak bu durum borsalarda likidite sinyalleri vererek büyüme hisselerine ve yüksek momentumlu teknoloji gibi sektörlere rotasyonu tetikleyebilir. Wolfe’nin tahminlerine göre gelecek birkaç haftada ‘riskten kaçış’ davranışları görülme ihtimali yüksek. Ancak beklentilere göre, FED bu durumun devam etmesine izin vermeyerek boğa piyasasının devamı için yeni bir likidite enjeksiyonu gerçekleştirecek.

Borsada yükseliş seyri kısa sürdü

 

Piyasadan net çıkış yerine sektörel rotasyon ağır basıyor

 

Piyasalarda Yellen etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)