E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaları etkileyecek tarihi karar---

Borsaları etkileyecek tarihi karar

Borsaları etkileyecek tarihi karar
04 Nisan 2022 - 07:58 borsagundem.com

Alibaba, Baidu ve JD.com gibi Çinli internet devleri, Çin’in sermaye piyasaları kurumu ABD’li otoriteler tarafından denetlenebilecek. Washington ve Pekin arasında aylar süren müzakerelerin ardından gelen karar hisse piyasaları için kritik öneme sahip.

Çin’in sermaye piyasaları kurumu CSRC, Çinli şirketlerin ABD gibi yurtdışı borsalarından çıkartılmasına neden olan denetim kurallarında önemli bir değişikliğe gitti ve Çinli şirketlerin hassas finansal bilgilerinin yabancı denetim şirketleri tarafından da incelenmesine izin vereceğini duyurdu. CSRC’den cumartesi günü yapılan açıklamada yapılan değişiklik ile “yurtdışında borsaya kote olan Çinli şirketlerin yabancı regülatörler tarafından denetlenebileceği” belirtildi. Taslak yasaya ilişkin 17 Nisan’a kadar görüşler alınacağı da aktarıldı. 2009 tarihli bir yasa Çinli şirketlerin yurtdışında borsaya kote olsalar bile sadece Çinli denetim şirketlerince denetlenmesine izin veriyordu ve ABD 2020’de çıkardığı bir yasa ile Çinli şirketleri 2024 itibariyle borsalarından çıkartma kararı almıştı. Alibaba, Baidu ve JD.com gibi bazı Çinli internet devleri ABD’nin SPK’sı SEC’in hedefindeki en önemli şirketler arasında.

ABD’deki ‘ejderha’ hisseleri son bir yılda %50 erimişti
Toplam değeri 2 trilyon doları aşan 270 Çinli şirketin ABD borsalarından çıkartılmasına neden olan ve ABD ile aylar süren müzakerelerin ardından değiştirilen taslak yasanın küresel hisse piyasalarında da önemli sonuçları olması bekleniyor. Dünya'dan Hilal Sarı imzasıyla yer alan habere göre Nasdaq Golden Dragon China Endeksi, 2020’de ABD’de çıkan ve Çinli şirketlerin ABD’li denetim şirketlerince denetlenmesini zorunlu kılan yasa sonrası son bir yılda değerinin yüzde 50’sini kaybetti. Fakat ABD’li regülatörler Çinli şirketlerin ABD borsalarından çıkartılması sürecinin “yeni CSRC kanununa rağmen” şimdilik durdurulmayacağını aktarıyor. SEC Başkanı Gary Gensler geçen hafta yaptığı açıklamada “sadece ABD denetimleriyle tam bir uyumun Çinli şirketlerin New York borsalarında işlem görmeye devam etmesini sağlayacağını” söylemişti.

Çin’in derdi ‘devlet sırlarını’ korumak
CSRC’den yapılan açıklamada taslak yasanın Çinli şirketleri yurtdışında borsaya kote olmaları durumunda bilgi güvenliği konusunda sorumlu tutacağı, denetçilerle paylaşılması gerekmeyen gizli bilgilerin denetim raporlarında olması olasılığını da azaltacağı belirtildi. Yasadaki bazı prosedürlere özel kurallar, Çinli şirketlerin ilgili kurumlarla ‘hassas bilgileri’ paylaştığı durumlarda Çinli yetkilileri de bilgilendirmelerini gerektirecek.

"ABD, konuyu Çin'e karşı silah olarak kullanacak"
Financial Times’da yer alan bir habere göre SEC ve CSRC arasındaki görüşmelere yakın Hong Kong’lu bir finans yöneticisi ABD’nin bu konuyu Çin’e karşı Ukrayna üzerinden artan jeopolitik gerilimde bir silah olarak kullanabileceğini söylüyor.

Yönetici ayrıca ABD'li yetkilileri Çin'in böyle önemli bir adımı sonrası çok da zorlamaması gerektiğini belirterek uyarıyor: "ABD dikkatli olmalı, Çin'i baskılamaya devam ederlerse, kendilerine de zarar vermiş olacaklar."

Borsada son 10 yılın rekoru

 

Borsada yönü belirleyecek kritik veri

 

Yüksek enflasyon borsaya ilgiyi artırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali04 Nisan 2022 11:33

    Bizim şirketleride denetlesinler, mevcut denetim bazı hisselerde etkili olamıyor. Milyar dolarlık hisse 4,79 da işlem görüyor. %11 halka açıklık oranı ile millete yıllarca eziyet çektiriliyor. Böyle şirket yönetimleri düşman başına diyeceğim ama orada bile yatırımcıyı koruyan tedbirler olduğu için barındırmazlar. Bu enflasyonda 10 yıl önceki 11 USD nin alım gücü ile şimdiki alım gücü bile bir değilken, hisse dolar bazlı 36 cent yuh artık. 1 lot ile artık birşey alınamıyor. Ne ticari, nede yatırımcı koruma politikaları ile alakalı olmadığını düşünüyorum. Kınıyorum. Prestijimizi kaybetmemiz için ellerinden gelenin fazlasını yapıyorlar. Borsa 80 bin ve 2000 iken aradan geçen zamanda hiç mi tedbir alınmaz. Bu hissenin hissedarlarının yaşam hakkına saygı neden duyulmaz. Japonya'da olsa yöneticiler gereğini çoktan yapmıştı.

  • vatandaş 04 Nisan 2022 22:14

    hissenin ismini neden yazmıyorsun korkuyor musun bahsettiğin hisse halkbank hissesi onun birde kankası var vakıfbank hissesi Allah bu yöneticileri in belasını versin inşallah şu mubarek gün de bize çektirdilerinin 10 mislini çekerler inşallah bunlar da utanma yok bunlar yıllardır kanımızı eme eme doymadılar doyuramadık yerli milli diye diye iki kuruşumuza göz diktiler

  • Halil04 Nisan 2022 09:03

    Gelsinler bizim yandaş şirketleri ihaleleri denetlesinler

  • borsacı 04 Nisan 2022 08:44

    borsamızda vurgun  soygun dolandırıcılık oldugu için verilerden etkilenmez ..patronlar işi biliyor azılı soyguncu oldukları için onların eline su koyamazlar zaten en dürüst yüzde 10 temmetü veriyor oysaki enflasyon 100 de 40faiz yüzde 26 yani patronlar işi biliyor yatrımcıyı kekliyor.