E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki satış dalgası sona mı eriyor?---

Borsalardaki satış dalgası sona mı eriyor?

Borsalardaki satış dalgası sona mı eriyor?
08 Ekim 2021 - 11:33 borsagundem.com

Yatırımcıların borsalarda sert düşüş görülmesi ihtimaline karşı yaptıkları koruma yatırımları rekora yakın bir oranla geriledi. Güvence arayışının azalması borsaların çökeceğine yönelik öngörülerin düştüğünü gösteriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar ABD borsalarındaki son bir yılın en büyük satış dalgasının sona erdiğine düşünüyor. Eylül başından bu yana ABD hisse senetlerinin değerini 2,5 trilyon dolar düşüren kalıcı risklerse etkisini sürdürüyor.

Financial Times’ın haberine göre borsaların önemli ölçüde düşmesi durumunda portföylerde koruma sağlayan seçeneklere yönelik talepler son haftalarda istikrarlı bir şekilde geriledi. Bu durum yatırımcıların artık kendilerini daha büyük düşüşlerden korunma ihtiyacı hissetmediğine işaret ediyor. Söz konusu yatırım tercihi borsa uzmanlarına ve stratejistlere göre aynı zamanda yatırımcıların borsalardaki düşüşlerden korunmak için satın aldıkları türev ürünlerden kâr satışı yaptıklarını da gösteriyor.

Borsa ticaret firması Cboe’nin oluşturduğu, yatırımcıların ABD opsiyon piyasalarındaki pozisyonlarını gösteren ve hisse senetlerindeki büyük bir satış dalgasına karşı koruma yatırımlarına olan talebi işaret eden Skew Endeksi bu hafta 11 ayın en düşük seviyesine kadar geriledi. Endeks Eylül ayı boyunca düşüşe geçerek 3 Eylül'deki 162,3 seviyesinden bu hafta rekora yakın bir düşüşle 130,9'a geriledi.

Söz konusu düşüş, borçlarla boğuşan Çin emlak sektörü, Avrupa'daki enerjisi krizi, ABD borç tavanı tartışmaları ve ABD Hazine piyasasında hisse senetlerini ve diğer piyasaları olumsuz etkileyen satış dalgasıyla ilgili endişeler devam ederken gerçekleşti. S&P 500 Endeksi, Ekim ayı başındaki kayıplarının bir kısmını geri almasına karşın tüm zamanların en yüksek seviyesinden yüzde 3 aşağıda seyrediyor.

Barclays Stratejisti Maneesh Deshpande konuyla ilgili açıklamasında, “Yatırımcıların kâr satışına yönelmesi koruma yatırımlarına yönelen yatırımcıların büyük bir düşüş olacağını öngörmediğini gösteriyor. Yatırımcılar neden daha fazla endişeli değil? Şu anda borsaları ilgilendiren endişe verici ihtimaller var. Ancak bunların hepsi gerçekleşmesi düşük olasılıklı olaylar” ifadelerine yer verdi.

Skew Endeksi’ndeki son düşüşlere rağmen endeksin uzun vadeli ortalamalarının üzerinde olması yatırımcıların ABD hisse senedi fiyatlarında daha fazla volatilite hissedilmesi olasılığına henüz gözlerini kapatmadığını gösteriyor.

Société Générale Amerika Hisse Senetlerinin Eş Başkanı James Massario, borsalardaki rekor boğa piyasası rallisinin yavaşladığını ve bu sayede yatırımcıların portföyleri yeniden konumlandırma fırsatı bulduğunu söyledi.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre korku endeksi olarak da bilinen ve önümüzdeki ayın volatilite beklentilerini ölçen VIX Endeksi tarihi ortalaması olan 20 seviyesinin üzerine tırmandı. Bununla birlikte, S&P 500'ün son iki haftada en kötü 15 işlem gününden üçünü geçirdiği göz önüne alındığında, volatilitedeki artış bazı analistlerin ve yatırımcıların beklediğinden daha az oldu.

Yavaşlayan ekonomik büyüme ve dünya genelinde merkez bankalarının kriz dönemi teşviklerini kaldırmaya ve para politikasını sıkılaştırmaya hazırlanması ihtimali yatırımcıların aklının bir köşesinde bulunuyor. Ancak pek çok yatırımcı son satış dalgasını bir alım fırsatı olarak değerlendiriyor.

Özellikle ABD kurumsal şirketlerindeki bilanço artışlarının güçlü olacağı beklentisi ve Kovid-19 vakalarının azalması bazı analistlerin ekonomik faaliyetin tekrar toparlanacağı beklentilerini güçlendiriyor. Çarşamba günü, JPMorgan Chase stratejistleri bankanın müşterilerine hisse senetlerindeki düşüşü "satın almalarını" tavsiye ettiler.

Yatırım danışmanlığı firması Tallbacken Capital’ın Kurucusu Michael Purves hisse senetlerine ilişkin güvence talebinin düştüğüne ilişkin işaretler görülse de talebin hala yüksek olduğunu belirtiyor. Borsalara ilişkin öngörülerinde boğa piyasasını savunduğunu belirten Purves, Skew Endeksi’ndeki hareketlilik için, “Son dönemdeki standartlara göre bir miktar rahatlamış gibi görünüyor. Ancak tarihsel verilere göre bu doğru değil” açıklamasında bulundu.

ABD'de borç limitinin artırılmasına Senato'dan onay

 

Dolar yükseliyor tarihi zirvesini yeniledi

 

Borsa İstanbul'da dirençler gücünü koruyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • m.ali bey09 Ekim 2021 13:52

    Daha ne kadar düşecek hisse bir ABD bin puanına bakalım bide bizimkine hadi bakalım ordaki fortta burdaki cortmu ne fark var 😒