E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki satış dalgası, sıçrama habercisi olabilir mi?---

Borsalardaki satış dalgası, sıçrama habercisi olabilir mi?

Borsalardaki satış dalgası, sıçrama habercisi olabilir mi?
08 Aralık 2022 - 11:10 borsagundem.com

Yatırımcılar için genel kabul, borsalarda yaşanan olası bir düşüşün süresinin, yeni bir sıçrama görme ihtimalini o kadar artırdığı yönündedir. Peki son bir haftadır yaşanan düşüş, bir yükseliş işareti olabilir mi?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda her hareketten faydalanmak neredeyse imkansızdır. Bu nedenle yatırımcılar için zaman olgusu son derece önemlidir. Bu nedenle, genel kabul, bir yükseliş ya da düşüşün süresinin uzunluğunun, tersi yönde bir hareketin olasılığını o kadar artırdığı yönündedir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsalar son bir haftadır yeniden düşüş trendine girmiş görünüyor. Ekim ayına kadar süren büyük düşüş sonrası başlayan ralli, duvara çarpmış gibi sona erdi ve borsalar son beş işlem günü boyunca düşüyor. Bu noktada asıl soru, bu düşüş bir düzeltmeye mi işaret ediyor yoksa yeni bir sıçramayı mı haber veriyor?

Nadir görülen bir düşüş trendi

Real Money’den James Deporre’un haberine göre, S&P 500 Endeksi son beş işlem gününde düşüş eğilimi gösteriyor. Bu düşüş, yeni bir ayın başında görülen beşinci kayıp günü olması açısından nadir görülen bir trend olarak öne çıkıyor.

Piyasalar, yatırımcılar için aşırı satım bölgesinden bir miktar sıçrama fırsatı oluşturacak kadar uzun süredir yeterince sert darbeler aldı. Ancak görünen o ki, alıcılar bugüne kadar kalıcı bir ivme oluşturamadı. Bu da hisse senetlerinin son 5 işlem günü boyunca düşüşüne devam etmesine neden oldu.

Borsalardaki düşüş, yeni bir ayın başında görülen beşinci kayıp günü olması açısından nadir görülen bir düşüş trendi olma özelliği taşıyor.

S&P 500 Endeksi için, yeni bir ayın başında görülen art arda beşinci kayıp gününün, en son Haziran 2011 ve Şubat 2002'de gerçekleştiği düşünüldüğünde, borsalarda yeni bir sıçrama ihtimalinin arttığı daha net anlaşılabilir.

S&P 500 için genişliğin yaklaşık 3.400 puanda alıcılar ve 4.700 puanda bekleyen satıcılar arasındaki bantta seyrettiği görülüyor. Endişe verici istatistik ise, son 12 ayın yeni düşük seviyelerinin yaklaşık 400 hisse senedinde yaşanıyor olması. Bu yüksek bir değer, çünkü endeks hala Ekim ayında görülen dip seviyelerinin oldukça üzerinde seyrediyor.

Genel hava olumsuz

Olası bir yükselişin önündeki en büyük sorun ise katalizör görevi görecek herhangi bir haberin olmaması gibi gözüküyor. Piyasalarda genel hava olumsuz ve yatırımcılar enflasyon, resesyon, istihdam, Fed, ters verim eğrileri ve diğer olumsuz makroekonomik konulara odaklanmış durumda. Bu nedenle, herhangi bir yükseliş hareketini tetikleyecek herhangi bir karmaşık veri veya haberin olmaması, yükseliş olasılığını düşüren bir veri olarak karşımızda duruyor.

ABD’de yarın açıklanacak üretici fiyat endeksi ve ardından gelecek hafta açıklanacak olan tüketici fiyat endeksine ve Fed kararına doğru gidilen bir süreçte olunması, piyasalardaki yatay seyri açıklayacak veriler olarak öne çıkıyor. Ancak şu anda olası bir yükseliş pozisyonu almak için iyi bir neden yok gibi gözüküyor.

Endeksin aşırı satım bölgesinde olması ve S&P 500'ün günden güne düşmesi, bir miktar sıçrama olasılığını artıyor, ancak bugünlerde satın alım yapacak olan yatırımcıların uzun vadeli yatırımcılar olması pek olası gözükmüyor. Bu nedenle, bu bölgelerden alım yapanların hızlı dönüşler arayan kısa vadeli yatırımcılar olduğunu bilerek hareket etmek en güvenli seçenek olarak öne çıkıyor.

Borsada satış baskısı sürüyor

 

Borsada volatilite dikkat çekiyor

 

Borsada sadece bir sektör kazandırdı

 

Borsada hacmin yüzde 31'i beş hissede

 

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

 

Kaos dolu 2022 yılı dev bir ralliyle kapanabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum08 Aralık 2022 20:10

    Bırakın Endeks düzeltmesini yapsın sonra seçime kadar arkanıza yaslanıp izleyin

  • AHMET ÖZBİLEN08 Aralık 2022 11:55

    bizim borsaya bir şey olmaz derim.çünkü hisse senetlerinde yabancı ve büyük para babaları yoktur artık.borsaya yeni gelen Z kuşağına hisseleri yıkıp onlar çoktan çıktıkları için bu yükü bunlar taşıyacaktır.