E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki rotasyon para yöneticilerini vurdu---

Borsalardaki rotasyon para yöneticilerini vurdu

Borsalardaki rotasyon para yöneticilerini vurdu
13 Mayıs 2022 - 15:41 borsagundem.com

Küresel piyasalarda büyüme odaklı hisse senetleri stratejileri son birkaç aydır başarısız oluyor. Bu tablo para yöneticilerinin son 10 yıldır yüksek getiri sağlayan stratejilerinin sorgulanmasına sebep oluyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasaların büyüme odaklı stratejileri cezalandırması ve değerinin altındaki şirketlerin güç kazanmasıyla birlikte İngiltere’nin en büyük servet yöneticilerinin performansı keskin bir şekilde düştü.

Financial Times’ın haberine göre risk danışmanlığı şirketi Asset Risk Consultants’ın (ARC) İngiltere’deki en büyük 100 varlık yöneticisinin 300 bin farklı borsa stratejisinin getirileri analiz edildi. Analizlerde geçen yılın sonlarında zirveye çıkan birçok portföyün şu sıralarda en kötü çeyrek performansını gösterdiği görüldü. En iyi performans gösteren stratejiler sıralamasında da keskin değişiklikler gözlemlendi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere küresel çapta yükselen enflasyon ve artan faiz oranları getirilerini şirketlerin gelecekteki bilanço beklentilerine bağlayan büyüme odaklı hisse senetleri için zorlu bir zemin yarattı. Temettüler ve sabit nakit akışı gibi temel verilere göre kıyaslanan değerinin altındaki hisseleri tercih eden yatırımcılar ise zenginleşti.

ARC Genel Müdürü Graham Harrison konuyla ilgili açıklamasında, “Genel olarak açıklamak gerekirse eğer daha önce en tepedeyseniz şu anda en dipte olmanız muhtemeldir” ifadelerine yer verdi. Geçen yılın sonlarında hisse senetlerinde başarılı olmak için, para yöneticilerinin büyüme odaklı hisseleri tercih etmiş olması gerekiyordu. Şu anki piyasalarda ise tam tersi bir durum söz konusu.

Söz konusu farklılıklar aktif yatırım stratejilerinin tüm piyasa ortamlarında başarılı performans göstermesinin ne kadar zor olduğunun altını çiziyor. Piyasa ortamı farklı yatırım stratejileri arasında bir denge olması gerektiğini savunan sektör analistlerine güç kazandırıyor.

ARC'nin piyasa performanslarında alışılmadık derecede büyük bir sarsıntıyı işaret eden tablo, küresel piyasaların acı verici bir satış dalgası geçirmesinden kaynaklanıyor. S&P 500 Ocak ayından bu yana yüzde 17 düşüş gösterdi. Ancak büyüme odaklı hisse senetlerinde ise bu düşüş daha da kötüleşti. MSCI Dünya Büyüme Endeksi Ocak-Nisan ayları arasında yüzde 20 düşerken, eşdeğer değerinin altındaki hisseler endeksi ise sadece yüzde 5 düştü.

Ancak Harrison, büyüme odaklı hisselerde kısa sürede keskin bir biçimde gelen kayıpların son yıllarda bu stratejilerin elde ettiği yüksek performansı henüz silmediğini de söyledi. Borsa uzmanı büyüme odaklı hisse senetleri için, “Kaybettikleri zemin, daha önceki uzun vadeli performanslarını bastıracak büyüklükte değildi” ifadelerine yer verdi.

Bazı stratejistler, büyüme ve değer faktörlerinin öneminin, şirketlerin tek başına sahip oldupu değerle karşılaştırıldığında abartıldığını savunuyorlar. Yatırım ortaklığı firması J Stern and Co.’nun Baş Yatırım Sorumlusu Chris Rossbach, “Büyüme hisselerinden değer hisselerine doğru gerçekleşen bir piyasa rotasyonu, işletmelerin altüst olmasını engellemeyecektir” ifadelerine yer verdi.

Araştırmaya göre servet yönetimi getirilerinin değişim para yöneticilerinin servetlerinde de etkilerini hissettirdi. İngiltere'deki tasarruf sahipleri arasında en popüler yatırım araçlarından bazıları sert bir şekilde etkilendi. Morningstar verilerine göre, ünlü fon yöneticisi Terry Smith tarafından yönetilen borsa yatırım fonu Fundsmith’in Ocak ayından bu yana olan getirileri yüzde 17 oranında düştü. Aynı dönemde, İskoç Mortgage Yatırım Ortaklığı'nın hisseleri yüzde 42 düştü.

Söz konusu iki yatırım aracı yatırım platformu Interactive Investor'ın verilerine göre, yine de perakende yatırımcılar tarafından en çok satın alınan fon ve yatırım ortaklıkları olmayı sürdürüyor. Her iki yatırım aracı da birkaç yıldır yatırımcılarına sağlıklı getiriler sağladı ve yatırımcılarını uzun vadeli kayıtlarına odaklanmaya çağırdı.

Harrison, borsalarda büyük bir satış dalgasının oluşması halinde servet yönetimi şirketlerinin performansının genellikle farklılaştığına dikkat çekti. Ancak bu yıl, sektörün büyük bir kısmı kayıplara birlikte göğüs gerdi. Harrison konuyla ilgili açıklamasında, “Görünüşe göre hepsi aynı yöne işaret ediyordu” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı, “Son 10 yıldır işe yarayan yatırım hikayesi temel olarak aynıydı” dedi. Harrison, piyasalarda şu anda gerçekleşen çöküşün uzun vadeli bir fenomen olabileceğini savundu. Borsa uzmanı müşterileri, servet yönetimi şirketlerinin stratejistlerini “ekonomik ve jeopolitik ortamdaki değişikliklere cevap vermek için neler yaptıkları” konusunda sorgulamaya çağırdı.

Ancak Rossbach, yatırım tercihlerindeki değişimin kısa ömürlü olabileceğini söyledi. Borsa uzmanı “Rotasyon Ocak ayında başladı ve devam ediyor. Ancak şirketlerin temel verileri geldikçe ve enflasyon düştükçe tablonun tekrar tersine dönmesini bekliyorum. Zira sonsuza dek yüzde 8'lik manşet enflasyona sahip olmayacağız" dedi.

Wall Street ayı piyasasının sınırında

 

Powell’ın söylemleri sonrasında piyasalarda toparlanma çabası etkili

 

ABD ve Avrupa vadelilerde pozitif seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum13 Mayıs 2022 16:32

    11 işlem günü bizde de Akbank düşüyor. Bankaların hedef güncellemelerini rağmen. Satan kim? Ne saçma fiyatlamalar. Sanki şirket kripto para gibi sürekli yatırımcısına zarar yazdırıyor.

  • Akbank13 Mayıs 2022 16:49

    Hedefleri yukarı revize edenlerin hiç aşağı fiyat verdiğini gördünüz mü? Böylece rahat rahat fare nasıl insan kulağını usulca yer. Bunlarda bizi böyle yiyorlar. Yazıklar olsun sessiz kalanlara. Allah yardımcımız olsun.

  • Ali13 Mayıs 2022 16:43

    Ne yaparsak yapalım. Kârlarına rağmen bu şekilde fiyatlama yapan hangi şirket olursa olsun her halükarda mantık yatırımcıyı soymak. Yaptırım yok. Korkuları yok. Dürüst şirketleri ve Garanti Bankasını tebrik ediyorum. Vizyon muş, misyon muş. Rezalet...