E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki rallinin pili neden bitti?---

Borsalardaki rallinin pili neden bitti?

Borsalardaki rallinin pili neden bitti?
10 Şubat 2023 - 10:52 borsagundem.com

Borsalarda rallinin sona erdiği düşüncesi ağırlık kazanıyor. Bunun nedenleri arasında özellikle bir gelişme öne çıkıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa rallisinin pili bitti gibi gözüküyor. Uzmanlar, bu durumun beklenen felaketin başlangıcı mı olduğu yoksa yükseliş trendinin bir düzeltmesi mi olduğu konusunda farklı görüşlere sahip bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, finansal hizmetler şirketi BTIG Genel Müdürü ve Baş Piyasa Teknisyeni Jonathan Krinsky, borsa rallisinin hızının tükendiği fikrine yakın duruyor ve bunun nedenini ABD Doları’na bağlıyor.

Güçlü dolar denizaşırı gelirleri sıkıştırıyor

Insider’dan Zahra Tayeb’in haberine göre, Krinsky, doların geri çekilmeye niyeti olmamasının anlaşıldığını ve bunun da piyasalarda satış yönlü bir baskı oluşturduğunu belirtiyor. Stratejist Krinsky’a göre, doların son dört aydır yaşadığı düşüşün ardından toparlanma işaretleri göstermesi göz önüne alındığında, ABD borsalarındaki rallinin sona erme ihtimali yüksek gözüküyor.

Krinsky, Çarşamba günü CNBC’ye verdiği röportajda, “Hisse senedi rallisinin devam ettiğine ikna olmamız için gerçekten daha zayıf bir dolar görmemiz gerekiyor” diyor. Krinsky, “Dolar için çok fazla düşüş olduğunu düşünmüyoruz ve dolar için çok fazla düşüş yoksa hisse senetleri için çok fazla artış da yok demektir” diye ekliyor.

Dolar, ABD hisse senetleri ile ters bir ilişkiye sahip olma eğiliminde bulunuyor. Dolayısıyla, ABD Doları yükseldiğinde, hisse senetleri genellikle düşüyor. Bunun nedeni, daha yüksek doların, şirketlerin zayıf yabancı para birimlerini daha güçlü bir dolara çevirmek zorunda kalmaları nedeniyle denizaşırı gelirlerini sıkıştırması olarak öne çıkıyor.

Ralli sürmeyebilir

Şubat ayının başlarında dokuz ayın en düşük seviyesini gören ABD Doları, Fed'in enflasyonla mücadele etmek için daha yüksek faiz oranlarını zorlamaya eğilimli olması nedeniyle o zamandan bu yana yüzde 2'den fazla toparlandı. Artan faiz oranları, daha yüksek getiri peşinde olan yabancı yatırımcıları cezbettiği için para biriminin değerini destekleyen bir ivme yaratıyor. Perşembe günkü son kontrolde, ABD Dolar Endeksi’nin yüzde 0.67 oranında düşerek 102.72 dolardan işlem gördüğü görülüyor.

Bu arada, enflasyon soğuma işaretleri gösterdiği için hisse senetlerinin yılbaşından bu yana yükseldiği görülüyor. Yılbaşından bugüne Amazon, Microsoft ve Alphabet gibi teknoloji devlerinin sırasıyla yüzde 20, yüzde 13 ve yüzde 8 oranında arttığı gözleniyor.

Krinsky'ın görüşü, Fed Başkanı Jerome Powell'ın enflasyonla ilgili cesaret verici son yorumlarının merkez bankasının oran artışlarının sona ereceğine dair iyimserliği ateşlemesinden sonra hisse senetlerinin ralliyi sürdürmek için hala yeri olduğunu düşünen piyasa uzmanlarının görüşüyle çelişiyor.

ABD piyasalarında çürük tahvil rallisi

 

Michael Burry: Borsalardaki ralli destansı bir çöküş hazırlığı

 

Goldman Sachs: Ralli sona ermek üzere

 

David Rosenberg: Wall Street ralli için 2024’ü beklemeli

 

BofA'dan çarpıcı ABD piyasası analizi: Ralli şimdiden çok ileri gitti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum 10 Şubat 2023 23:30

    Türk piyasalarının çok sığ olması viopun belli hisselere açık olması ve bu hiselerdeki işlemlerin manipilasyonla şortlanması kısaca bu göreceksiniz bu bist 100 endeksi bu gün enflasyon sıkırlanmış dahi olsa 4.500 ila 7.000 arasında gidip gelecek şu an 4.000 li rakamlar ucuz olarak adlandırılabilinir yabancılar banka hisselerinde yerlerini almaya başlayınca endeksin ne olacağını görürsünüz veya %30 olan yabancı payının %60~65 arasına gittiğinde endeksin ne olduğunu görürsünüz veya Türk cds leri 200 ün hatta 150 nin altına düştüğünde bist 100 endeksin görürsünüz merkeze bağımsız bir başkan geldiğinde endeks ne oluyor görürsünüz

  • Bilge borsaci10 Şubat 2023 20:10

    Ana neden halka arzlar 2 yilda halka arz ve ikinci halka arzlara 25 mikyar dolar gitti .para turk borsacilarin cebinden cikti patronlarin cebine gitti halka arzlar durmassa borsa asla cikmaz

  • Turan Altay 10 Şubat 2023 14:36

    Turan; Türkün pili bitmez, bitti denilen yerden Allah cc LütufUllah ve Keremiyle küllerinden yürüten muazzez bir topluluğuz, Geçmiş olsun Alem i İslam, Geçmiş olsun ey Ahaliyi Türkiyyun.