E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki ralli, boğa piyasasının habercisi mi?---

Borsalardaki ralli, boğa piyasasının habercisi mi?

Borsalardaki ralli, boğa piyasasının habercisi mi?
04 Ağustos 2022 - 10:59 borsagundem.com

ABD hisse senedi piyasalarını ralli heyecanı sardı. Herkes şu sorunun cevabını arıyor: Bu bir ayı sıçraması mı yoksa yeni bir boğa piyasası başlangıcı mı?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırımcıları hisse senedi piyasalarında yaşanan rallinin heyecanı sardı. 2022 yılının ilk yarısını sert düşüşle tamamlayan hisse senedi piyasasında başlayan toparlanmanın bir ayı sıçraması olduğunu düşünenler hiç de az değil. Ancak diğer ihtimal, yatırımcıların heyecanını kat be kat artırıyor: Toparlanma, boğa piyasasının habercisi olabilir.

Yatırımcılar tetikte

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, analistler bu sorunun cevabını ararken birçok değişkeni ve göstergeyi hesaba katıyor. Elbette bir boğa piyasasına dair tüm kriterler yerine gelmiş değil ancak göstergeler ikna edici olmaya yakın. Erken sinyalleri yakalama peşinde olan yatırımcılar, şimdiden pozisyonlarını almaya hazırlanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yaşanan rallide kazançlar henüz bir boğa piyasası derecesinde olmasa da umutvar bir başlangıç yaşandığını söylemek mümkün. Borsa rallisi söz konusu olduğunda daha geniş bir perspektiften bakmak her zaman daha doğru sonuçlara ulaşmanızı sağlar. Bazı analistler, kazançların 2022 ayı piyasasının sonuna gelindiğini işaret ettiğine dair teknik işaretler görüyor ancak kesin konuşmak için henüz erken.

Yeni bir döngüsel boğa piyasası başlangıcı

ABD merkezli köklü bir araştırma şirketi olan Ned Davis Research’ten Ed Clissold ve Thanh Nguyen, piyasalarda yaşanan ralliyle ilgili yayınladıkları notta, “Son ilerlemenin bir ayı piyasası rallisi olma riski henüz ortadan kalkmış değil. Ancak bu noktaya kadar olan teknik ilerleyiş, bir ayı piyasası rallisinden çok, yeni bir döngüsel boğa piyasasına benziyor” diyor.

Teknik analistler, birçok piyasa genişliği ölçütlerine ya da bir yukarı veya aşağı yönlü harekette kaç hisse senedinin yer aldığına çok dikkat ederler. Clissold ve Nguyen, FED Başkanı Jerome Powell’ın 27 Temmuz 2022 tarihinde düzenlediği basın toplantısını izleyen rallinin bir çift nadir ‘genişlik artışı’ sinyali ürettiğine dikkat çekiyor: Bunlardan birincisi, 20 günlük yeni zirvelere ulaşan hisselerin yüzdesinin, 2020 yılı Haziran ayından bu yana ilk kez yüzde 55 seviyelerine yükselmesi. İkincisi, 10 günlük yükselişlerin 10 günlük düşüşlere oranının 2021 yılından bu yana ilk kez yüzde 1,9’a yükselmesi.

Son ilerlemenin bir ayı piyasası rallisi olma riski henüz ortadan kalkmış değil. Ancak bu noktaya kadar olan teknik ilerleyiş, bir ayı piyasası rallisinden çok, yeni bir döngüsel boğa piyasasına benziyor

Genişlik göstergeleriyle daha sık karşılaşılıyor

S&P 500, dün yani Çarşamba günü yüzde 1,56’lık yükselişine kadar, 16 Haziran’daki en düşük seviyesinden yüzde 13,3 oranında yükselmişti. Çarşamba günü ise S&P 500 yüze 1,6 yükselirken, Dow Jones günü 400 puanlık artış ve yüzde 1,3’lük yükselişle kapattı. Analistler, genişlik göstergelerinin oldukça nadir gerçekleşecek şekilde tasarlandığını ancak borsada işlem gören fonların, algoritmik alım satımın ve diğer faktörlerin artan rolüyle genişlik göstergelerinin sıklığının son on üç yılda oldukça arttığını belirtiyor. Clissold ve Nguyen, genişlik göstergelerinin hala faydalı sinyaller sunduğunu ancak ‘güven ama doğrula’ yaklaşımına hala ihtiyaç duyduklarının altını çiziyor.

Öncekilere benzemiyor

Son yaşanan hareketlere gelince, Mart ve Mayıs aylarında yaşanan düşüşlerden önceki rallilerin her birinin iki farklı genişlik sinyalini tetiklediği tespit ediliyor. Analistler, “Temmuz ayında harekete geçen üç göstergenin her birinin Mart ve Mayıs aylarında gerçekleşmemiş yeni göstergeler olması kayda değer bir nokta” diyor.

Önceki ralliler tuzak olduklarını kanıtlayalı çok oldu. Analistler, son kazanımların döngüsel bir ayı piyasasındaki bir dizi başarısız ralliden biri mi yoksa yeni bir boğa piyasasının ilk aşamaları mı olduğunun yatırımcılar için değişmez soru olduğunun altını çiziyor.

Üç gösterge

Bahsedilen üç gösterge şunlar: 21 günlük yeni zirve yapan hisselerin yüzdesi, 63 günlük yeni zirve yapan hisselerin yüzdesi ve 50 günlük hareketli ortalamalarının üzerindeki hisselerin yüzdesi. Analistler, bu üç göstergenin de sadece ayı piyasası ralli ortalamalarından yüksek olduğuna değil, yeni boğa piyasası ortalamalarından da yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Big Mo Tape

Clissold ve Nguyen, Ned Davis Research’ün yükseliş trendindeki yan sanayilerin yüzdesinin bir ölçüsü olan ‘Big Mo Tape’in ayı rallisi ortalaması ile yeni boğa piyasası ortalaması arasında durduğunu belirtiyor. Genel olarak mevcut piyasa yapısı 2009, 2011 ve 2016 yıllarında görülen dip seviyelerin ardından görülen teknik mimariyi takip ediyor gözüküyor. Ancak analistlere göre, bu yapı, çoğu genişlik ölçütüne göre, 1980’li yılların sonundan 2000’li yılların başına kadar yaşanan birçok boğa piyasası başlangıcından daha güçlü bir görünüm sunuyor.

Analistler, yan sanayi hisselerinin performansını ölçen Big Mo Tape’in doğrulanması için ek onay gerektiğini ve bunun için de piyasaların bir süre daha izlenmesi gerektiğini söylüyor. Analistler, “Önümüzdeki haftalarda devam edecek olası bir tırmanış, diğer teknik göstergelerle de birleşerek ayı piyasası rallisinden ziyade döngüsel bir boğa piyasası ile daha net şekilde tutarlı bir görünüm ortaya koyacaktır” diye not düşüyor.

Borsalarda ralli devam edecek

 

Küresel borsalarda FED rallisi tuzak mı?

 

Ralli havasında olan piyasalarda yavaşlama

 

Boğa piyasasını getirebilecek 3 gösterge

 

Wall Street boğası hedef küçülttü

 

FED boğa piyasasının tek anahtarı değil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)