E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki olumlu hava ne kadar sürecek?---

Borsalardaki olumlu hava ne kadar sürecek?

Borsalardaki olumlu hava ne kadar sürecek?
17 Ağustos 2022 - 10:41 borsagundem.com

Yatırımcılar ayı piyasasında mı yoksa boğa piyasasında mı olduğumuza karar vermek üzere. Borsalarda yükseliş sürüyor ve piyasalar bunun bir boğa rallisi olduğuna dair önemli işaretler veriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalardaki iyimserlik giderek güçleniyor. Borsalar yeni zirveler yaparak bu iyimserliğin hakkını veriyor. Özellikle hisse senedi piyasalarında gözlenen olumlu hava, ayı piyasasının sonlarında olduğumuza dair önemli işaretler barındırıyor.

Tüketici güven endeksleri ve perakende sektöründen gelen karlılık açıklamaları, enflasyonun dizginleneceğine yönelik beklentileri kuvvetlendiriyor ve bir resesyon olasılığını dışarıda bırakarak yumuşak iniş senaryosunu kuvvetlendiriyor.

Endeks, 200 günlük hareketli ortalamayı zorluyor

Reuters’tan Caroline Valetkevitch’in haberine göre, Dow Jones ve S&P 500 endeksleri, ABD’li perakende devi Walmart’tan gelen iyimser sonuçlar sonrasında belirgin şekilde tırmandı. Borsalara hakim olan iyimserliğin yatırımcılardaki tedirginliği de kademeli olarak sonlandırması bekleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Walmart ve Home Depot’dan gelen tahminlerin beklentilerin üzerinde olması, tüketici sağlığına ilişkin endişelerin ortadan kalkmasına yardımcı olmuşa benziyor. S&P 500 tüketici endekslerinde ve özellikle de temel gıda sektörlerinde büyük artış gözlenirken, S&P 500 perakende endeksinde ise yüzde 1,9’luk bir yükseliş yaşandı.

Ayrıca S&P 500 endeksi, önemli bir teknik seviye olan 200 günlük hareketli ortalamanın üzerine çıkmaya çok yaklaştı. Endeks, Nisan ayının başından beri bu seviyenin üzerinde kapanmamıştı.

Borsalara hakim olan iyimserliğin yatırımcılardaki tedirginliği de kademeli olarak sonlandırması bekleniyor.

Temmuz başından bu yana yüzde 14’lük artış

Walmart’ın tüm yıl karında önceki tahminlere kıyasla daha küçük bir düşüş öngörmesinin ardından şirketin hisseleri yüzde 5,1 oranında yükselirken, bir diğer ABD’li perakende devi Home Depot’nun üç aylık satış tahminlerini aştığını açıklamasıyla hisse değerinde yüzde 4,1’lik bir artış yaşandı.

Aynı zamanda, on yıllık ABD hazine tahvilleri de teknoloji ve diğer hızlı büyüyen hisse senetleri üzerinde baskı yaratarak yükseldi. Microsoft ve teknoloji hisselerinde ise küçük ölçekli düşüşler gözlendi.

Yılın zorlu geçen ilk yarısının ardından S&P 500, şirketlerin beklentilerin üzerinde satış ve karlılık geri bildirimlerinin de yardımıyla Temmuz ayı başından bu yana yaklaşık yüzde 14 oranında yükseldi.

Yatırımcılarda yumuşak iniş iyimserliği

Yatırımcılar ayrıca son zamanlarda FED’in uyguladığı sıkılaştırıcı para politikasını ve enflasyonla mücadele kapsamında rekor faiz artırımlarına gitmesini de yumuşak bir inişle atlatılacak bir sürecin olağan bir parçası olarak görme konusunda da yılın ilk yarısına kıyasla oldukça iyimser bir hava sergiliyor.

İkinci çeyrekte yüzde 9,7 oranında artış

ABD merkezli finansal danışmanlık şirketi LPL Financial Baş Stratejisti Quincy Krosby, “Ay piyasasından boğa piyasasında, özellikle de FED’in faiz oranlarını rekor düzeyde yükselttiği ve tüketiciyle ilgili endişelerin giderek yükseldiği bir piyasaya geçiş yaptığınızda tüketicinin takdir yetkisinin coşkuyla desteklendiğini görmek istersiniz” diyor.

Bugün, Temmuz ayı ABD perakende satış verileri ve FED’in Temmuz ayı politika toplantı tutanaklarının yayınlanması bekleniyor.

Temmuz ayında Walmart, gıda ve yakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle kar tahminini düşürmüştü. Bu açıklama sonrası, borsalarda belirgin düşüşler yaşanmıştı. Finans piyasaları veri analizi şirketi Refinitiv’in IBES verilerine göre (Kurumsal Broker Tahmin Sistemi - Institutional Brokers' Estimate System) ikinci çeyrekte hisse senedi piyasalarındaki kazancın bir önceki yıla kıyasla yüzde 9,7 oranında artması bekleniyor.

Bir diğer ABD’li perakende şirketi Target Corp. hisseleri de, şirketin üç aylık sonuçlarını açıklamasının ardından yüzde 4,6 oranında yükseldi. Bugün ise Temmuz ayı ABD perakende satış verileri ve FED’in Temmuz ayı politika toplantı tutanaklarının yayınlanması bekleniyor.

Kıyamet günü senaryoları rafa kalktı

Bank of America’nın Ağustos ayında küresel fon yöneticilerine yönelik olarak gerçekleştirdiği aylık anket sonuçları, yatırım hissiyatının hala düşük seviyelerde olduğunu gösteriyordu. Ancak ‘kıyamet günü’ beklentisinin ortadan kalkmasının yatırım hissiyatını kısa ve orta vadede daha da pozitife dönüştürmesi bekleniyor.

Borsa tarihi zirvesinde

 

Piyasalarda yönü Fed'in toplantı tutanakları belirleyecek

 

Piyasalarda toparlanma eğilimi öne çıkıyor

 

Piyasalar Fed'in toplantı tutanaklarına odaklandı

 

JPMorgan’dan boğa tahmini: Ralli devam edecek

 

Ayı mı, boğa mı, düzeltme mi? Piyasalar yönünü arıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)