E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki karmaşanın sebebi ABD seçimleri mi?---

Borsalardaki karmaşanın sebebi ABD seçimleri mi?

Borsalardaki karmaşanın sebebi ABD seçimleri mi?
27 Ekim 2020 - 12:58 borsagundem.com

Küresel borsalar hafta başına oldukça sert düşüşlerle girdi. Borsa uzmanları ise seçimlerin oluşturduğu belirsizliğin bitmesiyle borsaların ralli yapacağını öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’teki türbülans seçim sonrasında gerçekleşmesi muhtemel bir rallinin hazırlığı olabilir. ABD’de geçtiğimiz gün ortalama günlük vaka sayısının rekor seviyeye ulaşmasıyla birlikte korona virüs endişeleri arttı ve endeksler %2’ye yakın düşüş gösterdi. Aynı zamanda ABD Kongresi ile Beyaz Saray’ın korona virüs teşvik paketi görüşmelerinden sonuç çıkmaması da borsaları etkileyen diğer bir önemli gündem maddesi oldu.

Yatırım danışmanlığı firması Fundstrat Global Advisors’ın Araştırma Birimi Başkanı Tom Lee CNBC’ye verdiği röportajda borsaların çifte bir darbeyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Lee, “Kovid şu an ABD’de kesinlikle olması gerektiği yöne doğru gitmiyor. Sanıyorum şimdilerde iyimserlik bir miktar azalmış olabilir. Zira teşvik paketi henüz toparlanmadı ve seçim de çok yakında” ifadelerini kullandı.

Borsa uzmanı seçim sonuçlarına ilişkin yorumlarında, “Bana kalırsa anketler bir parça kesinlik kazandırıyor ve Biden’ın Beyaz Sarayı kazanacağını gösteriyor. Politikaya gelirsek eğer Biden kazanırsa görevdeki yönetimin teşvik paketini oyalaması ihtimali oluşuyor. Bu durum yeni yıla girerken borsaları gerçekten de hayal kırıklığına uğratacaktır” ifadelerinde bulundu.

Borsalar için zor bir hafta olacak

Ancak Lee ve diğer stratejistler bu haftanın hisse senetleri için zorlu olacağını fakat bir kez seçim sona erdiğinde eğer seçim sonuçlarına ilişkin ihtilaf yoksa borsaların kim kazanırsa kazansın rahatlama rallisine geçeceğini öngörüyor.

Lee borsalara ilişkin tahminlerinde, “Önümüzdeki birkaç hafta içerisinde endişelenmemiz gereken çok şey var. Bu seçim öncesi piyasada olmamızdan kaynaklanıyor. Fakat seçim sonrasında bana kalırsa insanları endişelendiren birçok şey destekleyici hale gelecek. Seçim sonrasında teşvik paketi ihtimalle değil zamanla alakalı olacak. Karışık bir Kongre’de dahi halen ortak bir nokta bulunabileceğini düşünüyorum. Sadece boyut farklılık gösterecektir. Daha küçük bir paket olacaktır” dedi.

Korona virüs borsaları ne kadar etkiliyor?

Tom Lee Kovid-19’un öldürücülüğünün azaldığını ve yayılmaya devam etse bile geçen baharda olduğu gibi topyekûn kapanmalara neden olmayacağını söyledi.

Ancak bugün Avrupa’nın en büyük yazılım şirketi SAP’nin yaptığı yorumlar piyasalara korku verdi. SAP’den yapılan açıklamada dramatik virüsün yayılma hızının dramatik bir şekilde artmasıyla işletmenin kısıtlamalar nedeniyle zarar gördüğünü belirtildi.

Lee Kovid’in borsalarda ciddi bir etkisi olduğunu belirtti. Borsa uzmanı, “Şu anda tıpkı FED kadar önem taşıyorlar. Kovid ekonomiyi baskı altında tutuyor ve bunu gevşek para politikasının dengelemesi oldukça önemli. Eğer şu anda Kovid olmasaydı insanlar dışarıya çıkıyor ve para harcıyordu. Borsa büyük bir destek gibi davranıyor” ifadelerinde bulundu.

Lee dengelenme oluşması için ekonominin daha açık olması gerektiğini belirtti.

Buna karşın yatırım danışmanlığı firması QMA’in Baş Yatırım Stratejisti Ed Keon’un korona virüs konusunda aynı iyimserliği taşımıyor. Keon CNBC’deki röportajında, “ABD ve Avrupa’da artan vaka sayıları herkese virüsün halen bizimle olduğunu ve yakın süreçte hiçbir yere gitmediğini hatırlatıyor. Bununla birlikte havaların soğuması ve insanların kapalı mekanlara daha çok girmesiyle her şey daha iyi hale gelmeden daha fazla kötüleşecek gibi görünüyor” dedi.

Keon’un borsalara ilişkin beklentileri ise aynı derecede karamsar değil. Baş stratejist, “Bunun büyük bir satış dalgasını başlamadı çok düşük bir ihtimal. Ben yine de şirketlerdeki temel verilerin oldukça iyi göründüğünü düşünüyorum. Bilanço sezonuna bakarsanız oldukça umut verici olduğunu görürsünüz” ifadelerine yer verdi.

Wall Street şirketlerinde Biden endişesi

Ironsides Macroeconomics'in Yönetici Ortağı Barry Knapp ise piyasanın Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın olası bir zaferiyle ilgili endişeleri de yansıttığını söyledi. Knapp’a göre Biden'ın politikalarını uygulama becerisini, Demokratların ABD Senatosu’ndaki sandalyelerin çoğunluğunu alıp almaması belirleyecek.

Biden'ın gündeminin başında, Cumhuriyetçilerin uyguladığı vergi indirimlerinin tersine çevrilmesi ve bunun da şirketler ve zenginler üzerindeki vergileri artırması yer alıyor. Biden ayrıca Senato’nun Demokratlar tarafından kontrol edilip edilmeyeceğine bağlı olan bir teşvik programını konusunda baskı yapıyor.

Kamuoyu araştırmaları şirketi Real Clear Politics'e göre Biden, anketlerde ABD Başkanı Donald Trump'ın yüzde 7,8 oranında önündeyken seçime giriyor.

Knapp’a göre piyasalar Demokratların seçimleri süpürmesi ihtimalini sindiriyor olabilir. Makroekonomi uzmanı konuya ilişkin, “Bir gözden geçirme safhasının gerçekleştiğini düşünüyorum. Benim için seçimlerin en önemli sonucu şirketlerdeki vergi indirimlerinin kurtulup kurtulmayacağı” dedi. Knapp’a göre eğer vergi indirimleri son bulursa şirket bilançoları düşecek ve şirket harcamalarıyla yatırımlar azalacak.

Borsaları seçim sonrasında ralli bekliyor

Stratejistlere göre tüm bu tabloya rağmen eğer açık bir kazanan oluşursa borsalar ralli yapacak

Knapp, “Bunun büyük bir ihtimal olduğunu düşünüyorum. Seçimler genellikle iyimserliğe gebedir. Üstelik mevsimsel etkiler de söz konusu” dedi.

Borsalar genellikle seçim sonrasında ve yıl sonunda yükselme eğilimine girer.Buna karşın eğer kesin bir kazanan olmazsa ve seçim süreci uzarsa borsalar için sıkıntılı bir süreç oluşabilir.

Ed Keon borsa öngörülerinde, “Biz hala boğa piyasası görüşümüzü koruyoruz. Hala iyi gelen şirket bilançoları düşük faiz oranları ve her şeyi geride bırakmanın rahatlığı bileşimi ile seçim sonrası rallinin oluşabileceğini düşünüyoruz. Borsalarda risk azalırken hisse senetleri ralli yapacaktır” ifadelerine yer verdi.

Baş stratejist başkanın belli olmasından sonra dahi belirsizliğin devam edebileceğini belirtti. Senato’nun nasıl bir kompozisyonda oluşacağını bilmediklerini belirten Keon tüm ABD eyaletlerinde çok yakın bir senato yarışı olduğunun altını çizdi.

Borsalarda en zengin 10 kişi 14 milyar fakirleşti

 

ABD’de seçimlere 8 gün kala boğalar ralli bekliyor

 

Yatırımcılar seçim sonuçlarını erken kutluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)