E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalardaki gizli zayıflık---

Borsalardaki gizli zayıflık

Borsalardaki gizli zayıflık
15 Eylül 2020 - 16:38 borsagundem.com

S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde gerçekleşen yeni rekor yükselişler, borsaların geneliyle ilgili doğru bilgiler vermiyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde son günlerde görülen rekor yükselişler, borsaların genelinde olanlara dair doğru bir gösterge değil. Birçok hisse halihazırda 2020 yılını sert koşullarda geçiriyor. Elbette S&P 500 bu yıl şimdiye kadar %3’lük bir yükseliş gösterdi. Bu, özellikle de piyasalardaki volatilite ve mart ayından bu yana ekonomideki korona virüs kaynaklı sert durgunluk göz önünde bulundurulduğunda, kötü bir performans değil.

Ancak endeks piyasa değeriyle ölçülüyor. Bu da mavi çip teknoloji devlerinden oluşan beş büyük şirketin (Apple, Amazon, Microsoft, Google, Facebook) güçlü performansının, S&P 500’ün tüm getirilerini etkilediğini gösteriyor. Kimileri S&P 500’den şimdilerde S&P 5 olarak bahsediyor.

Ancak endeks, S&P 500’deki diğer hisselere baktığınızda farklı bir hikaye anlatıyor. Invesco S&P Borsa Yatırım Fonu, endeksteki tüm üyeleri eşit miktarda barındırıyor ve bu yıl %6’lık bir düşüş yaşadı.

Piyasalar dev 5’li olmadan güçlü değil

Endeksteki şirketlerin neredeyse %60’ı, Refinity’nin verilerine göre, perşembe günkü kapanışa kadar kırmızı alandaydı.

Zacks Investment Research analistleri geçtiğimiz hafta bir raporda “büyük teknoloji şirketlerinin etkisi olmaksızın, piyasaların geneli bugün göründüğü kadar istikrarlı görünmeyecek” dedi.

Meclis ve başkan (Donald Trump ya da seçilmesi halinde Joe Biden), seçimlerden sonra daha sert yönetmelikler getirirse ya da tekelciliğe karşı bazı önlemler alırsa, teknoloji beşlisinin piyasalar üzerindeki etkisi bir sorun oluşturacak.

Zacks analistlerine göre “meclisin bu yıl herhangi bir önemli yasa çıkarmayacağı yüksek ihtimalli olsa da, teknoloji devlerinin mevcut yönelimi sürdürülebilir değil. Yatırım açısından bakılacak olursa, daha uzun süreli iyi performans da sürdürülebilir olmayacak.

Son dönemde uluslararası hisselerde hareketlilik var

Dev teknoloji şirketlerinin güçlü getirileri, ABD piyasalarının uluslararası hisselere göre daha iyi durumda olduğu izlenimini verebilir. Ancak bu doğru değil.

Schwab (SCHW) stratejistleri son dönemde 5 teknoloji şirketini çıkarıp, S&P 500’ü uluslararası hisselerle kıyasladıklarında, yabancı şirketlerin geçtiğimiz üç ayda ABD piyasalarından daha iyi performans gösterdikleri sonucuna vardı.

Charles Schwab’ın Baş Küresel Yatırım Stratejisti Jeff Kleintop, “en büyük ABD hisselerinin yüksek performansı, ortalama hisselerin liderliğindeki bir değişimi gizliyor: Ortalama uluslararası hisseler, ortalama ABD hisselerinden daha iyi performans gösteriyor” dedi. Açıklamasının devamında “son dönemde piyasalarda görülen dengesizlikler, kırılganlığa neden olabilir” ifadesini kullandı.

Warren Buffet bile, kazancı yurt dışında bulduğunun sinyallerini veriyor. Buffet yakın zamanda beş büyük Japon şirketinin hisselerini aldı.

Piyasalar Fed'in toplantı tutanaklarını bekliyor

 

Teknoloji hisseleri tekrar zirve yapacak

 

Teknoloji hisselerinden kaçış yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)