E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda yükselişin süreceğini gösteren 3 işaret---

Borsalarda yükselişin süreceğini gösteren 3 işaret

Borsalarda yükselişin süreceğini gösteren 3 işaret
08 Kasım 2021 - 17:39 borsagundem.com

Ard arda beş haftadır ralli görülen ABD borsaları için trend yukarı yönlü olmaya devam ediyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) teşviklerini geri çekmesi, borsalarda düşüşü getirmeyecek.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in ünlü mottolarından biri de “trend sona erene kadar dostunuzdur.” ABD borsaları için trend halen yukarı yönlü. Borsalar ard arda gelen beşinci haftada da ralli gördü. S&P 500 endeksi son 18 günün 16’sında yükseldi. Bu tür bir yükseliş ise en son 1990’da görülmüştü. Geçtiğimiz haftanın yükselişi ABD Merkez Bankası’nın (FED) korona virüs pandemisi nedeniyle yürürlüğe koyduğu parasal genişleme programını geri çekeceğini açıklamasının ardından gerçekleşti.

FED aylık 120 milyar dolarlık ABD Hazine tahvili alımlarını, ayda 10 milyar dolar düşürerek kademeli olarak geri çekecek. Mortgage destekli menkul kıymetler ise her ay 5 milyar dolar düşürülecek. Forbes’un haberine göre bu açıklama uzun süredir bekleniyor olsa da bazı yatırımcılar, piyasaların bu haberi kolaylıkla görmezden gelmesini şaşkınlıkla karşıladı. İşte FED’in teşviklerini geri çekmesine rağmen borsalarda yükselişin devam edeceğini gösteren üç neden.

1. Parasal genişleme her zaman boğa piyasası anlamına gelmez

Twitter’da sıklıkla paylaşılan bir grafik, FED’in bilançosu ile S&P 500’ün yükselişi arasındaki ilişkiyi karşılaştırıyor. Aradaki korelasyonu fark etmek içinse finans alanında bir eğitime gerek yok. 2008 yılından bu yana S&P 500 endeksi, FED’in bilançosunu genişlettiği dönemlerde yüksek performans gösterdi. Ancak yatırımcılar bunun bir tesadüf olma ihtimalini görmezden geliyor.

Parasal genişleme merkez bankasının bilançosunu genişletme amacıyla hazine tahvili ve mortgage destekli menkul kıymetler alımları gerçekleştirmesiyle ortaya çıkıyor. Ancak eğer parasal genişleme hisselerde boğa piyasasını beraberinde getiriyorsa, Japonya borsaları neden geride kaldı? Japonya gelişmiş ülkeler arasında en fazla parasal müdahaleyi gerçekleştiren ülke. Ancak Japonya borsaları, ABD ve Avrupa borsalarından önemli ölçüde geride kaldı.

2000 yılından bu yana Japonya Merkez Bankası (BOJ) bilançosunu FED’e kıyasla çok daha agresif bir şekilde genişletti. 2001 yılındaki tahvil alımlarını da kapsayan parasal genişleme programının başlatılmasından iki yıl sonra BOJ parasal tabanını yaklaşık %60 oranında artırdı. O dönemden bu yana BOJ’un bilançosu ABD Merkez Bankası’na kıyasla çok daha yüksek bir hızla büyüdü.

Ancak bu durum Japonya hisselerine yansımadı. Bu nedenle herhangi bir makro tezi doğrulamak için küresel piyasalara bakmak gerekiyor. Parasal genişleme ABD borsalarındaki yükselişin itici gücü olsaydı, Japonya borsalarında çok daha büyük yükselişlerin görülmesi gerekirdi. Bu nedenle de FED’in parasal genişleme programını geri çekmesi, hisselerde ayı piyasasını getirmeyebilir.

2. Bir önceki ‘tapering’de oranlar düştü

FED tahvil alımı gerçekleştirdiğinde hedef tahvil fiyatlarını canlandırmak ve getirileri baskılamak oluyor.

Bazı yatırımcılar parasal genişlemenin geri çekilmesinin, faiz oranlarının tehlikeli bir şekilde yükselmesine neden olcağından endişe ediyor. Ancak FED’in daha önceki parasal genişleme ya da ‘tapering’ dönemlerinde faiz oranlarının nasıl davrandığına bakmak gerekiyor. Genel kanının aksine, geçmişteki parasal genişleme dönemlerinde faiz oranlarının yükseldiği ve ‘tapering’ dönemlerinde düşüşe geçtiği görülüyor. Örneğin FED’in 2008 ve 2010 yılları arasında uyguladığı parasal genişleme programında, 10 yıllık Hazine tahvili getirisi 72 baz puan arttı. Diğer yandan programın geri çekilmeye başlanmasıyla 10 yıllıkların getirisi 57 baz puan düştü.

3. Parasal genişleme kavramı çelişkili

Birçok kişi parasal genişlemeyi “teşvik” kavramıyla eşanlamlı kullanıyor. Ancak bu ikisi arasında bir çelişki mevcut. Parasal genişleme getiri eğrisinin sonunu hedefliyor ve kredi büyümesini tetikliyor. Kısa vadeli ve uzun vadeli faiz oranları arasındaki fark, kredi operasyonlarının ne kadar karlı olacağını belirliyor. Aradaki fark küçüldükçe, yetkililer de kredi kurumlarının kredi verme eğilimini düşürüyor.

Ekonomist Ken Fisher, “FED 2008 finansal krizinin ardından üç devasa parasal genişleme programı uyguladı. Kredi ve resmi para arzı büyümesi azaldı” dedi. Devamında, “2008 yılı öncesi programlarda kredi büyümesi yıllık ortalama %8,2 olarak gerçekleşti. Ancak 2009'da FED’in ilk uzun vadeli tahvil alımından 2013’e kadar, kredi büyümesi ortalama %0,8 oldu” ifadelerini kullandı.

Bu noktada da Japonya borsaları ile parasal genişleme programlarının etkisi arasındaki uçurum benzeri bir durum gözleniyor. Japonya bankaları uzun süredir ayı piyasasında sıkıştı.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre 2000 yılından bu yana Japonya’nın TOPİX bankacılık endeksi eksi %44 getiri sağladı. ABD’de parasal genişlemenin başlamasından bu yana ise bankalar düşük performans gösterdi. Diğer yandan ABD’nin finansal sisteminde hareket eden paranın hızında sert bir düşüş gerçekleşti. Banka rezervleri parasal genişleme nedeniyle yükselmiş olsa da, bankalar bu rezervleri yeni krediler için kullanamadı.

Bunun nedenlerinden bir tanesi de içinde bulunduğumuz ekonomik döngüde, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en zayıf gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesinin görülmesi. Bu uzun bir döngü olsa da, güçlü bir döngü değil. Parasal genişleme ABD’nin 8 ekonomik döngüsünden yalnızca birinde lider konumundaydı. O döngüde ise en zayıf büyüme oranı görüldü. Bu nedenle parasal genişlemenin sona ermesinin yatırımcıları korkutmaması oldukça doğal.

Wall Street bilançoların büyüsüne kapıldı

 

Benzinde yüksek fiyatlara karşı Biden önlemi!

 

Hisse senedi endekslerinin yükselişinde etkili olan gelişmeler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mutlu09 Kasım 2021 18:09

    Merhaba böyle borsa mi olur sabahtan akşama kadar tüm hisseler zi zak zik zak bu borsami askeriye gibi bir adım ileri bir adım geri gün boyunca