E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda yükseliş 2022’de de devam eder mi?---

Borsalarda yükseliş 2022’de de devam eder mi?

Borsalarda yükseliş 2022’de de devam eder mi?
03 Ocak 2022 - 17:51 borsagundem.com

2021 yılında rekor üzerine rekor kıran borsalarda yükselişin 2022 yılında da devam edip etmeyeceği merak konusu. Yükselen enflasyon ve faiz oranlarında beklenen artışlar yatırımcıları endişelendirirken, Wall Street analistleri 2022’den umutlu.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar tarihinin en iyi yıllarından birini geride bıraktı. Bu üstün performansın 2022 yılında da tekrarlanıp tekrarlanmayacağı merak konusu. Özellikle de yatırımcıların enflasyon ve faiz oranlarında artış konularındaki endişeleri yükseliyor. Buna rağmen Wall Street yükselişin devam edeceğini düşünüyor. Credit Suisse ABD Baş Hisse Stratejisti Jonathan Golub, S&P 500 endeksinin 2021 yılı kapanışından %9 yükselerek 5,200 puana ulaşacağını düşünüyor.

Bu rakam ise endeksin son 12 ayda gösterdiği %27’lik yükselişe kıyasla sönük kalsa da, sağlıklı bir yükseliş olarak değerlendiriliyor.

Golub “ekonomik büyüme konusundaki güçlü projeksiyonlar” nedeniyle giderek daha iyimser olduğunu söyledi. Aynı zamanda CNN’in haberine göre şirketlerin hisse geri alımlarına daha fazla yönelmesi bekleniyor. Bu durum da hisse fiyatlarına olumlu yansıyacak. Golub Credit Suisse’in ABD’de hükümet harcamalarını finanse etmek için kurumsal vergilerin artırılmayacağı görüşünde olduğunu söyledi. Bu da bankanın gelecek iki yıl için bilançolara yönelik beklentilerini yükseltmesini sağladı.

Borsalarda yükselişin devam edeceğini gösteren bir başka olumlu sinyal de ABD’nin küçük şirketlerini takip eden Russell 2000 endeksinden geldi. Endeks kasım ayında zorlu bir süreç geçirmesinin ardından aralık ayında toparlanma gösterdi. Küçük ölçekli şirketlerin durumu, ABD ekonomisinin sağlığıyla yakından ilişkili. Bu şirketlerin hisseleri genellikle ekonomik tahminler için bir ölçüt olarak kabul ediliyor.

ABD borsalarının en büyük soru işareti ise faiz oranında gerçekleşecek artışlar. Sıfıra yakın seviyelerdeki faiz oranları, korona virüs pandemisinin ortaya çıkmasıyla yaşanan çöküşün ardından, borsalardaki yükselişin itici gücü oldu. Düşük faiz oranları şirketlere paraya kolay erişim sağlayarak, genel anlamda güveni artırdı. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası (FED) 2022 yılında, yükselen enflasyonu kontrol altına alma amacıyla faiz oranlarında üç kez artışa gideceğinin sinyallerini verdi.

Bu artışlar gerçekleştiği takdirde, borçlanma maliyetleri geçmişe kıyasla yine de düşük olmaya devam etse de, yükselen faiz oranları algıda değişime neden olabilir. Goldman Sachs analistleri bankanın borsalara yönelik 2022 projeksiyonları kapsamında, “merkez bankalarının acil durum desteklerini geri çekmeye başlama zamanı yaklaşırken riskler yükseliyor” dedi. Ancak stratejistler borsalardaki rallinin, küresel kurumsal bilançolardaki %8 yükseliş beklentisi sayesinde devam etme ihtimali bulunduğunu da ifade etti.

Analistler, “bu durum hisse piyasalarının genelinde makul ölçüde güçlü bir yılı destekleyecek ve yeni boğa piyasası için bir yıl daha oluşturacak. Yine de bunun hızı daha düşük olacak” dedi. Ancak yatırımcı algısı pozitif seyretse de, borsalara yönelik tahminlerin her zaman gerçekleşmediğini de hatırlamak gerekiyor. 2020 yılında Wall Street’in tahminleri pandemi hızla yayılırken, yerini borsalarda çöküşe bırakmıştı. 2021’in başında ise oldukça az kişi, enflasyonda bu kadar sert bir yükselişi öngörebilmişti.

Özellikle de ekonomik verilerde belirsizliğe neden olan ve geleceği görmeyi zorlaştıran bir küresel sağlık krizinin yaşandığı dönemde, 2022’de neler olacağını tahmin etmek zor.

2022’ye damgasını vuracak 10 ekonomi trendi

 

2022 borsalarda normale dönüş yılı olacak

 

Borsalar zorlu piyasa koşullarında da yükselebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)