E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda yükselen getiri sinyallerinin ardındaki gerçek---

Borsalarda yükselen getiri sinyallerinin ardındaki gerçek

Borsalarda yükselen getiri sinyallerinin ardındaki gerçek
11 Ocak 2021 - 14:43 borsagundem.com

Benzer türde hisseleri almak ve Bitcoin yatırımları getiri sağlıyor. Boğa piyasası yanlısı opsiyon alımları ise hız kesmiyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son dönemde borsalarda en büyük getiriyi sağlayan hamleler, genellikle en risklileri oldu. Elon Musk’ın bir tweet’te bahsettiği Signal Advance, 12 katına yükseldi. Bitcoin alımı yapması için bir yazılım şirketine borç verenler ise Microstrategy Inc.’in tahvillerinin yalnızca dört haftada %50 yükselmesine neden oldu. Nasdaq 100’ün 24 ayda iki kat yükselmesinin ardından ise boğa piyasası taraftarı opsiyon alımlarında geçtiğimiz hafta Çarşamba dördüncü en yoğun gün yaşandı.

Son zamanlarda ABD Merkez Bankası’nın (FED) teşvikleriyle ve aşı haberleriyle iyimserlik kazanan, borsaya yeni girenlerden kurumsal yatırımcılara herkes, 10 aydır devam eden yükselişe dahil olmak için yarışıyor. Elbette tüm bunların haftalarca devam etme ihtimali de var. Bu tür yükselişlerin ne zaman sona ereceğini tahmin etmek oldukça güç. Ancak balon uyarıları her köşeden yükselmeye başladı.

Leuthold Group’un Baş Yatırım Danışmanı Doug Ramsey, “bu tam bir çılgınlık ve boğanın görece gençliği, durumu daha ‘güvenli’ hale getirmiyor” dedi. Müşterilerine 8 Ocak tarihinde yazdığı notta, “bu momentumu takip ettiğimiz için bir de diğerleri kadar suçluyuz” ifadesini kullandı.

Getirilerinin neredeyse 40 katı yükselişle yılı kapatan Nasdaq 100 endeksi, yeni yılın dördüncü işlem gününde son iki ayın en büyük rallisini gösterdi. Ancak hisselere karşı güvence aramanın bedeli ağır oldu. 

Son 7 ayın en yüksek rallisini gerçekleştirerek, yatırımcıların seçtiği bir açığa alım pozisyonları sepeti, güvenli limanları %10 oranında geride bıraktı. Bu çılgınlığın ortadan kaybolacağını düşünmenin ise boş bir hayal olduğu ortaya çıkıyor.

Bloomberg'in haberine göre, özel amaçlı satın alım şirketleri (SPAC) aracılığıyla halka arz çılgınlığı, Cuma günü yeni halka arz başvurularıyla devam ediyor. Miller Tabak + Co.’nun Baş Piyasa Stratejisyi Matt Maley, “çok fazla köpük, çok fazla rehavet” dedi. Maley geçtiğimiz hafta Washington’da yaşanan olayların, piyasalardaki yükselişi en azından yavaşlatacağını düşünmüştü. 

Açıklamasında, “yalnızca iki ayda %16’lık bir rallinin ve Mart ayından bu yana %70’lik bir rallinin ardından, bu olayların piyasalarda hasar yaratması beklenirdi. %10 ila %15’lik bir düzeltme normal ve sağlıklı olabilirdi” ifadelerini kullandı.

Tesla’nın 700 milyar dolarlık piyasa değerine yalnızca beş günde %25 katkı sağlama kabiliyeti geçtiğimiz hafta manşetlere taşındı. Ancak gerçek köpük, opsiyon piyasalarındaydı. 15 Ocak’ta son bulacak, 1,000 dolar bedelli opsiyonlar, Cuma günü beş katına çıktı. JPMorgan & Chase’e göre, bu hareketliliğe bireysel yatırımcılar neden oluyor. Küçük yatırımcıların opsiyon alımları, geçtiğimiz hafta sezonsal bir düşüşün ardından sert bir şekilde yükseldi.

Bankanın Stratejisti Nikolaos Panigirtzoglou geçtiğimiz Cuma yazdığı notta, “likidite gücü perakende yatırımcıları aracılığıyla bir kez daha ortaya çıkıyor. Bu geçtiğimiz yılın ikinci yarısının bir tekrarı” dedi. 

Notun devamında, “daha fazla mali teşvik beklentisi göz önünde bulundurulduğunda bu gücün gelecek haftalarda da devam etme ihtimali yüksek” ifadesini kullandı.

Cboe Global Markets da JPMorgan’ın görüşleriyle paralel bir şekilde, küçük yatırımcılara uygun ürünler tasarlamaya başladı. Şirket likiditeyi yükseltmek için mini S&P Index opsiyonlarını yeniledi.

Cboe’nin Türev Ürünleri ve Küresel Müşteri Hizmetleri Başkanı Arianne Criqui, şirketin “kalıcı olduğunu düşündüğü, yatırımcı talebindeki değişikliklere uygun ürünler tasarladığını” söyledi. Sundial Capital Research’ten Jason Goepfert ise Aralık ayının sonundan bu yana, perakende yatırımcılarının opsiyon piyasasında ne kadar büyük bir güç haline geldiğini dile getiriyordu. Goepfert, opsiyon alımlarının miktarına ve yapılan toplam yatırıma dikkat çekerek, en küçük katılımcıların %54 oranında pay sahibi olduğunu söyledi.

Goepfert, Salı günü yazdığı notta “görünen o ki, kötüye gidiyor” dedi. Açıklamanın devamında, “en güvenilir algı ölçütleri, genellikle gerçek para ve kaldıraçlı araçlara odaklananlar olur. Burada duyguların büyük etkisi vardır. Yatırımcılara yönelik en kaldıraçlı araçlara baktığımızda, aşırı spekülasyon olduğu belirgin bir şekilde görülüyor” ifadelerini kullandı.

Piyasalar, nakit ve tahvil gibi varlıkların oldukça düşük getiri sağlaması nedeniyle, riskli yatırımlara yönelen yatırımcılarla dolu. Bazı yatırımcılar, başka hiçbir yatırım aracında bulamadıkları getiriyi yakalamak için hisselere ve opsiyonlara yöneliyor. Burton-Taylor International Consulting’den Andy Nybo, opsiyon piyasasındaki yükselişe, getiri arayışının neden olduğunu düşünüyor. Nybo, “tahvil getirileri düşük seviyelerdeyken, getirilerini yükseltmek için arayışta olan birçok yatırımcı var” dedi.

Borsalarda yüksek miktarda köpük olduğunu söylemek, çöküş beklendiği anlamına gelmiyor. 

Geçtiğimiz hafta Bank of America stratejistlerinin yazdığı bir notta, hisse ölçütlerindeki ayı piyasası işaretlerinin %63’ünün mevcut olduğu söylendi. Bunlar arasında, fonlardaki nakit miktarının azalması, volatilitenin yükselmesi ve iyimser yatırımcı algısı yer aldı. Yapılan incelemenin sonucunda ayı piyasası sinyalleri son üç ayın en güçlü seviyesinde gerçekleşti.

Stratejist Savita Subramanian, “2021 beklentimiz, S&P 500’de düşük getiri” dedi.

Gelişen ülke piyasalarında direnç testi yaklaşıyor

 

Ünlü borsacıdan karamsar öngörü

 

Bu hisseleri zorlu bir yıl bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)