E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda yüksek değerlemeler korkutmamalı---

Borsalarda yüksek değerlemeler korkutmamalı

Borsalarda yüksek değerlemeler korkutmamalı
18 Aralık 2020 - 12:54 borsagundem.com

ABD ekonomisi toparlanma göstermeye devam ediyor. Bununla birlikte önde gelen endekslerde rekor ralliler yaşanıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi toparlanmaya devam ediyor. Ekonomideki toparlanma, yeni bir resesyonun gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğuna işaret eden göstergelerden biri olan konut başlangıçlarının güçlenmesiyle hız kazandı. S&P 500 endeksi, Kasım ayında, son 75 yılın onuncu en iyi ayını geçirerek %10,8’lik bir ralli gördü. Yatırımcılar ise yükselen değerlemelerin endişe verici olduğunu düşünüyor.

Olumlu sinyallere rağmen bazı yatırımcılar temkinli olmaktan vazgeçmiyor. ABD’de 20,5 milyon işsizin %65’inden fazlası, yıl sonunda işsizlik sigortalarını kaybedecek. ABD Kongresi yeni bir ekonomik teşvik paketi üzerinde mutabakata varamazsa, bazıları bunun oldukça korkulan bir çift dipli resesyona neden olacağından endişe duyuyor.

Forbes’un haberine göre, ekonomi deva eden bir toparlanmanın sinyallerini veriyor ve yatırımcı anketleri, boğa piyasası taraftarlarının sayısında bir artışa işaret ediyor. ABD’liler pandemi öncesine kıyasla 1 trilyon dolar ek birikimde bulundu. Bunun bir koruma sağlayacağı düşünülüyor. Konut başlangıçları ise bir önceki yıla göre %14, Nisan ayındaki düşüşün ardından ise %64 yükseliş göstererek parlayan bir yıldız oldu.

Piyasalar da iki belirsizlik unsurunun çözüme kavuşmasından fayda gördü. ABD başkanlık seçimleri ve korona virüs aşısının zamanlaması nedeniyle ortaya çıkan belirsizlik son buldu. Volatilite beklentisinin temel ölçütlerinden olan VIX 38,0’dan 20,5’e geriledi.

Borsalar da yüksek performans gösteriyor ve yeni rekorlar kırılıyor. 2021 yılında, S&P 500’ün hisse başı getirilerinde %20 büyüme bekleniyor. Ancak bu rallide, hisselerin gelecek 12 aydaki getiri beklentilerinin 21,8 katı seviyelerde işlem görüyor olması birçok yatırımcıyı endişelendiriyor.

Yine de değerlemelerin temelleri, genel kanının aksine daha sağlam olabilir. Piyasaların yapısı bu konuda yardım edebilir. Daha volatil olma eğiliminde olan ve daha düşük değerlemelerle işlem gören döngüsel hisseler, son 100 yılın en düşük seviyelerinde. 

Aynı zamanda daha az volatilite, yüksek büyüme ve istikrar gösteren sektörler tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Düşük büyüme ortamında, bu karakteristik özellikler yatırımcıları daha yüksek çarpanlarla ödüllendiriyor.

Tüm yatırım sahnesinde, hisselerin değerlemesi de oldukça önemli. Tarihe bakıldığında, düşük faiz oranlarının bazı yatırımcıları tahvillerden hisselere yönelttiği görülüyor. S&P 500, kurumsal tahvil endekslerine kıyasla %1,7 temettü getirisi sağlıyor. Daha fazla yatırımcı getiri arayışıyla hisselere geçiş yapmaya devam ederken, bu durumun sonucunda hisse değerlemeleri, gelirlerde bir değişiklik olmasa da yükseliyor.

Hisse değerlemeleri borsaların tipik hareketlerine de bağlı. Hisse yatırımcıları için üç potansiyel getiri kaynağı, temettüler, gelir büyümesi ve değerleme çarpanlarındaki değişiklikler. Bu süreçte temettülerin istikrar kazandığı görüldü. Hisse fiyatları, yeni haberlere, gelir beklentilerinin düzeltilmesinden daha hızlı tepki veriyor. Sonuç olarak kısa vadede getiriler daha çok çarpanlar tarafından belirleniyor. Ancak uzun vadeli getiriler, gelirlerin durumuna karşı daha fazla hassasiyet gösteriyor.

Bir aylık getirilerin %85’inden fazlası değerlemelerdeki değişimler nedeniyle gerçekleşirken, bu bir yıllık süreçte yalnızca getirilerin %25’i için söylenebilir. Tipik piyasa hareketleri 2021’de etkili olacak. Gelecek aylarda çarpanların giderek düşmesi ve bilançoların toparlanma göstermesi bekleniyor. Bu nedenle hisse değerlemeleri, uzun vadeli yatırımcılar için aşağı yönlü hareket anlamına gelmeyecek.

Yatırımcıların tercih etmediği hisseler neden yükseliyor?

 

Küresel hisse senetleri Brexit ve teşvik paketiyle yükseldi

 

Yeni zirve denemeleri kar satışı olarak kullanılabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cenk mert18 Aralık 2020 15:13

    ''borsalarda asıl düşük değerlemeler kokutmamalı olmalı'' ki insanlar düşükten kağıda girmeyi hiç bir krizin sonsuza dek sürmeyeceğini öğrenmeli borsa 8800 dedir girmez korkar dahada düşerse diye ama hiç korkmadan 15555 olunca tavandan girer tipik bir salak borsacı hikayesi bu döngü devam eder gider

  • cenk mert18 Aralık 2020 13:14

    Borsalarda yüksek değerlemeler korkutmamalı; tabi millet yüksekten girsin ki tavandan çakalım değil mi beklesin ondan sonra iki yıl zararını kurtarmak için