E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda yeni bir satış dalgası bekleniyor---

Borsalarda yeni bir satış dalgası bekleniyor

Borsalarda yeni bir satış dalgası bekleniyor
13 Mayıs 2020 - 10:12 borsagundem.com

Salı günü gerçekleşen keskin satış dalgasının ardından ABD borsalarında vadeli endekslerde sınırlı bir yükseliş gözleniyor. Piyasa uzmanlarına göreyse işlem gününde yeni bir satış dalgası gelebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD vadeli hisse senetleri işlemleri salı günü gerçekleşen keskin satışların ardından sınırlı bir yükselişle kayıplarını telafi etmeye çalışıyor. Dow Jones vadeli endeki 12 puan yükselse de bu yükseliş çarşamba günü endeksinde düşüş beklentilerine işaret ediyor.

Yatırımcı hareketlerini ekonominin yeniden açılmasıyla ilgili son gelişmeler ayrıştırırken, salı günü hisse senetleri seansın büyük kısmını düz çizgi etrafında geçirdikten sonra düştü.
Dow Jones endeksi geçtiğimiz gün 450 puandan fazla değer kaybederek günün erken saatlerinde elde ettiği 160 puanlık kazancını tersine çevirdi. S&P 500 endeksi de %2,05 oranında dik bir düşüş kaydetti.

Perakende, gayrimenkul, bankalar ve havayolları gibi ekonomilerin yeniden açılmasından yararlanmaya hazırlanan hisse senetleri, endeksin düşüşünde en büyük rol oynayan hisselerdi. Disney %3, Nike %2,9 ve JPMorgan %3,3 oranında kayıp verdi.

ABD merkezli sigorta şirketi Prudential’ın Baş Piyasa Stratejisti Quincy Krosby CNBC'ye verdiği demeçte piyasaların son durumuna ilişkin "Ekonominin nasıl açılacağını görmeye çalışan bir piyasa görüyoruz” ifadelerini kullandı. Krosby, “Piyasalarda yaklaşık altı seans süren yükselişin ardından, S&P 500 endeksi 3.000 puanlık önemli bir teknik düzeye ulaştı ve bunun üzerine tırmanmak için bir katalizör gerekiyor. Ana katalizörlerden biri, ekonominin vakalarda artış olmadan açılıp açamayacağı olacaktır" dedi.

Nasdaq Kompozit endeksinde altı seans süren yükseliş, salı günü yatırımcıların teknoloji hisselerinden soğumasıyla birlikte tersine döndü. Endeks %2,06 değer kaybetse de yıllık kazancını %0,3’ün üzerinde tutmayı başardı. Apple ve Microsoft sırasıyla %1,1 ve %2,3 değer kaybetti. Netflix %2’lik düşüş kaydederken Amazon da %2,2 kayıp verdi.

ABD'de erken açılma korkusu hüküm sürüyor

Dr. Anthony Fauci salı günü yaptığı açıklamada korona virüsün yayılamasının durdurulması için aşının gerekli olduğunu belirtti ve kullanılabilir bir aşı için zamana ihtiyaç olduğu konusunda uyardı. Fauci ekonominin fazla hızlı açılması durumunda ABD’nin daha fazla “acı ve ölümle” karşılaşacağını sözlerine ekledi.

Krosby, Fauci’nin açıklamalarına ilişkin, “Piyasa yatırımcıları Dr. Fauci’nin ekonominin çok hızlı açılmasıyla ilgili duruşunu bilse de Dr. Fauci’nin konuya ilişkin ifadelerini görmek fazla hızlı hareket etmenin vaka sayısı riskinin artmasına sebep olduğu görüşünü destekledi” ifadelerinde bulundu.

Piyasaların ihtiyacı olan son şey yeni bir ticaret savaşı

Ayrıca Los Angeles Kamu Sağlığı Direktörü salı günü yaptığı açıklamada şehirde evde kalma emirlerinin temmuz ayına kadar sürmesinin kesin olduğunu açıkladı. Buna karşın ABD’de bazı güney eyaletlerinde ise hayati olmayan işletmelerin çalışmaları için izinler verilmeye başlandı.

Senatör Lindsey Graham'ın Çin'in bir korona virüs soruşturmasıyla ilişkilendirilmesi veya yaptırımlarla karşı karşıya kalması için mevzuatı yürürlüğe koymasının ardından piyasaların işleyişini de yorumlayan Krosby, "ABD-Çin ilişkileri ve bunun nereye gittiğiyle ilgili endişeleriniz de vardı" ifadelerine yer verdi. Krobsy, "Yatırımcıların odaklanması gereken her şey göz önüne alındığında, piyasanın ihtiyacı olan son şey bir ticaret savaşının yeniden başlamasını görmektir" dedi.

FED Başkanı gündemi belirleyecek

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell çarşamba günü saat Türkiye saatiyle 16:00’da güncel ekonomik konular hakkında konuşacak. Yatırımcılarsa Powell’ın açıklaması üzerinden FED’in bir sonraki hamlesine ilişkin işaretleri arıyor olacak. Krosby Powell’ın yapacağı açıklamalara ilişkin “Piyasalar negatif faiz oranları sorunun nasıl çözülmesinin planlandığını yorumlayacak” ifadelerine yer verdi.

Gün içerisinde ABD Çalışma Bakanlığı nisan ayı üretici fiyat endeksini açıklayacak. Dow Jones tarafından yapılan ankete katılan analistler, mart ayındaki %0,2'lik düşüşün ardından nisan ayında da %0,5'lik bir düşüş bekliyorlar. Üretici fiyatlarındaki düşüşün sebebi ise salgın sürecinden etkilenen maliyetlerin azalması.

Druckenmiller: Borsalar aşırı değerlendi

 

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

 

ABD vadeli endeksleri toparlandı

 

BIST yurt dışına odaklandı, yatay seyirde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yaşar13 Mayıs 2020 13:01

    düşmesi için 120bin 130 bin demeleri lazım ..böyle demediklerine göre daha işleri bitmemiş endekste . borsaların çıkması için hiç bir sebep yok veriler desteklemiyor lakin kimler götürüyorsa istedikleri gibi oynuyor..işleri bitmedikçede satışa geçmezler en ufak bir düşüşte düşecek havası yaratıyorlar lakin atı alan hep üsküdara geçiyor .beş para etmiyen hisseleri istedikleri yerlere getirdiler fırsattan fayda ..ve kimsede engel olamıyor .

  • tr13 Mayıs 2020 10:53

    sktr git diyeceksin böyle boşta kalanlara.Adamlar uçuyor.pik noktalarına gelince mutlaka o dalga gelecek bende biliyorum