E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda volatilitenin tek nedeni Rusya mı?---

Borsalarda volatilitenin tek nedeni Rusya mı?

Borsalarda volatilitenin tek nedeni Rusya mı?
24 Şubat 2022 - 10:01 borsagundem.com

TD Ameritrade yazarı Oliver Renick, Forbes’da kaleme aldığı yazıda Rusya-Ukrayna geriliminin borsalarda son dönemde görülen düşüşler üzerinde etkisi olmadığını söyledi. Etkilerin altın ve ham petrol gibi emtialarda görüldüğünü ifade etti.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Grafikler bir varlığın fiyatı hakkında objektif görüşlere sahip olma imkanı tanır. Grafiklerdeki yönler konusunda benzer tanımlara sahip olduğumuz sürece, bir varlığın nasıl performans gösterdiği konusunda hemfikir olabiliriz. Buna rağmen ocak ayının üçüncü haftasından itibaren, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin manşetlere taşındığı günden bu yana piyasa grafiklerinde önemli görülen çizgilerden hiçbiri değişmedi.

O dönemde yukarı yönlü hareket gözlemlenen birkaç hisse grafiği halen benzer hareketlerine devam ederken, düşüş eğiliminde olanlarda da değişim gözlemlenmiyor. Bu jeopolitik gerilim bazı açılardan belirli trendleri hızlandırıyor olabilir. Örneğin ham petrol fiyatlarındaki yükseliş ya da kasım ayında zirveleri gören Rusya Hissse ETF’sinin düşüş üzerine düşüş yaşaması. Ancak kasım ayında bulut hisseleri ve çip üreticilerinin hisseleri de yeni zirveler gördü. Nasdaq endeksi zirveye yerleşti.

Ancak Forbes’un haberine göre bu gelişmelerin Rusya’yla herhangi bir ilgisi olmadı. O dönemde birçok kişi korona virüsün Omikron varyantıyla ilgili endişelerin etkili olduğunu konuşuyordu. Eğer Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi küresel bir çatışmaya da neden olacaksa, bunun elbette ekonomik etkileri de ortaya çıkacaktır. Ancak şimdilik önemli ölçüde değişimin gözlemlendiği tek grafik altında.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre değerli metal Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin manşetlere taşındığı günden aylar önce güçlenme sinyalleri vermeye başladı. Ancak ham petrolden çok daha dikkat çekici bir yükseliş gösterdi ve 18 aydır ilk kez aşağı yönlü trendini kırdı. Bunun dışında ‘yeni normal’ ya da ekonominin yeniden açılmasıyla birlikte birçok şey iş dünyasının standart seyrinde devam ediyor.

Bu dönemde yatırımcıların seçim yapabileceği üç tür teknoloji hissesi var.

Birinci grupta bir yıl önce ve kasım ayında da rekor kıranlar var. Bunlardan bazıları henüz rekor seviyelerine ulaşmamış olabilir. Üçüncü ve daha küçük grupta ise Apple, Cisco ve Google gibi uzun vadeli yukarı yönlü trendlerine devam eden şirketler var. Bu şirketlerin hisselerinde henüz %20’nin altında düşüşler görülmedi. Liste ise oldukça kısa. Aylardır oluşan trend grafiklerinde Rusya ve Ukrayna geriliminin herhangi bir izi görülmüyor.

Bu da Ukrayna riski ortadan kalktığında, dipten alım yapmak isteyecek yatırımcıların temkinli olması gerektiği anlamına geliyor. Ukrayna riskinin ortadan kalkma ihtimali altında düşüşü beraberinde getirebilir ya da riskli varlıklar için kısa vadeli bir rahatlamaya neden olabilir. Ancak bu durum ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonla mücadele için para politikalarında sıkılaşmaya gittiği bu dönemde oluşan büyük resimde, dikkat çekici bir anlam ifade etmeyebilir.

Borsada savaş paniği: Devre kesici uygulandı

 

Piyasalarda güvenli liman talebi güç kazandı

 

Tüm dünyada piyasalarda kırmızı alarm

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum24 Şubat 2022 11:33

    Bu savaş pazar günü akşama kadar devam edecek ardından ptesi barış anlaşmaları başlar

  • Misafir 24 Şubat 2022 11:19

    Senin kaybımı geri alacağım beklentin başkasını karı oluyor

  • Mantık24 Şubat 2022 10:43

    Kesinlikle değil.  Asıl sıkıntı Amerika nın balon gibi şişirilmiş varlıklarıdır.  Israrla aylarca dar marjlar arasında fiyatlandırma yaptılar.  Aynısının tıpkısı da bist te sürdürüldü.  Israrla 2000 üzerinde bisti tuttular hatta belki doğru kararı verip çıkan küçük yatırımcıyı tekrar borsaya çektiler.  Bunu daha önce yazdım çok getiri vaat eden bir kaç kağıt bile % 3 ü geçmeyen marjlarda tutuldu!   Elbette bist te fırsatlar bitmez ancak  bu kadar bilinmezlik ve dört tarafı ateş hattı olan ülkemiz de kazançları için ve insanın aklının ötesinde olan bilinmezliğe karşı  tedbirli olmasının vakti ve gereğidir.  YTD.

  • sağlam24 Şubat 2022 10:26

    o kadar çok kriz gördüm ki  bu krize  çok sakin kaldım çok sakinim ciddi kayıba ragmen sanırım fazlasıyla  geri alacağıma eminim çünkü portföyüm çok sağlam.

  • 😂24 Şubat 2022 12:38

    Aşağıda ki gapler kapansın elbette alırsın 2023 senesine doğru

  • yedi24 Şubat 2022 10:14

    sabaha açılışla % 7 sildim,hisse portföyünde  bakalım akşam 18 10 da ne olacak durum ama  ben bu zararın 4-5 katını geri alacam söyleyim.