E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda uyarı sinyali veren değişim---

Borsalarda uyarı sinyali veren değişim

Borsalarda uyarı sinyali veren değişim
30 Temmuz 2021 - 11:31 borsagundem.com

Borsalardaki bir değişim, yatırımcıların iyimserliğine karşı uyarı veriyor. Bununla birlikte ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksi S&P 500’de görünüm boğa piyasası tarafında seyretmeye devam ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksi S&P 500 “ortalama” hisselerden çok daha farklı bir oranda performans gösteriyor. Bu durum bir süredir devam ediyor ve boğa piyasasına son verme ihtimalinin düşük olduğu düşünülüyor. Ancak bu durumun sağlıklı bir piyasa ortamına işaret ettiği söylenemez. S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones Industrial Average endeksleri tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın işlem görüyor.

Ancak Russell 2000 endeksi bu endeksleri geriden takip ediyor ve bu durum piyasaların genelinin gücünün zayıfladığını yansıtıyor. Yapılan analizler oldukça ağır alımlar, birçok günde zayıf kapsam ve 52 haftalık yükselişlerden daha fazla sayıda düşüşleri gösteriyor. S&P 500’ü ve kapsamı daha dar olan endekslere yön veren ise görece küçük sayıdaki büyük sermayeli teknoloji hissesi.

Geçtiğimiz yıllarda da benzer durumlar yaşandı. Bazıları piyasalarda ürkütücü sonuçlar getirirken, bazılarının sonuçları fazla etkili olmadı. Ancak Market Watch’un haberine göre hisselerin büyük bir bölümü geriden gelirken, boğa piyasasının devam etmesi oldukça zor. Oldukça dikkat çekici örneklerden bir tanesi 1973 yılında bir miktar hissenin “yer çekimine karşı koyduğu” ve piyasaların geneli düşüşteyken yükselişine devam ettiği dönem.

Bu dönemde durum giderek kötüleşti ve ardından 1974 yılında korkutucu bir ayı piyasasıyla sonuçlandı. 1994 yılında ise küçük sermayeli hisselerin yılın büyük bir bölümünde düşüş yaşadığı ancak S&P 500 endeksinin yatay seyrettiği “gizli ayı piyasası” dönemi yaşandı. Endekste ilgisiz bir skandal ortaya çıkana kadar düşüş görülmedi. Ancak Orange County skandalıyla birlikte yılın ilerleyen dönemlerinde kısa bir düşüş görüldü.

Yine de bu tür durumların tersine döndürülmesi imkansız değil. Piyasalar kapsamda gelişme görüldüğünde, düzelebilir ve bu ihtimal mevcudiyetini koruyor. S&P 500 endeksi hali hazırda boğa piyasası alanında ve destek seviyelerinin üzerinde yükseliyor. Bu haftanın düşük seviyelerinde ise minör bir destek var. Aynı zamanda temmuz ayının düşük seviyeleri olan 4233 seviyesinin altında daha önemli bir destek seviyesi var.

S&P 500 endeksi bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece, endeksteki boğa piyasası görünümü devam edecek. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre 4160 ve 4060 seviyelerinde de destek seviyeleri test edildi ancak şimdiye kadar mevcut seviyelerin altında kaldı. Piyasalarda kapsam, mevcut koşullar altında görülen sorunların en belirgin işaretçilerinden bir tanesi oldu.

S&P 500 endeksi yeni rekorlar kırdığı birçok günde ise negatif seyretti. Bunun sonucunda kapsam göstergeleri, piyasaların gerisinden geliyor. Piyasalar ‘al sinyali’ seviyelerinde olsa da endeksler yeni rekorlar kırarken olması gereken pozitif seviyelerde değil. Ancak çarşamba günü küçük bir gelişme görüldü ve piyasaların gün boyu yatay seyrettiği süreçte kapsam pozitif gerçekleşti.

Son dönemde bu tür bir gelişme görmemiş olsak da, bu durum devam ettiği takdirde hisseler için boğa piyasası sinyali olacak. Volatilite türevlerinin yapısı da hisseler için olumlu seyretmeye devam ediyor. Ağustos ayı VIX volatilite endeksi vadelileri yüksek primlerle seyrediyor. Aynı zamanda CBOE volatilite endeksleri de yukarı yönlü. Tüm bunlar da hisseler için tahmin edilen boğa piyasası senaryolarına katkıda bulunuyor.

Borsaların geneline yönelik tehlike sinyalleri ise ağustos ayı VIX vadelilerinden gelecek. Bu nedenle S&P 500 ve VIX endeksindeki trendler nedeniyle piyasalar için görünüm boğa piyasası tarafında. İçerdeki veriler yatırımcıların iyimserliğine karşı bir uyarı sinyali oluşturuyor olsa da, S&P 500 endeksi 4233 üzerindeki destek seviyesinde kaldığı sürece, boğa piyasası devam edecek.

Borsa İstanbul'da pozitif ayrışma sürecek mi?

 

Baskı azaldı, dolar 8.30'u görebilir

 

Altın fiyatlarına Fed desteği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş30 Temmuz 2021 12:05

    Haberler hep yurtdışı borsası ile ilgili, bizim borsa çöp olmuş, başta kamu hisseleri. Emlak konut gibi şirket para basıyor yöneticiler 10 maaş alıyor, hisse sürünüyor,.