E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda tarihi alım fırsatı mı var?---

Borsalarda tarihi alım fırsatı mı var?

Borsalarda tarihi alım fırsatı mı var?
09 Kasım 2020 - 14:01 borsagundem.com

Küresel borsalar ABD seçimlerinin ardından güçlü bir ralli geçirdi. Ancak yüksek volatilite yatırımcıları korkutuyor. Borsalarda tarihi alım fırsatı yatırımcıların endişelenmesine neden olan çöküş riskiyle beraber gelebilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda ABD seçim sonuçlarının etkileri nedeniyle ciddi bir volatilite artışı mevcut. Buna karşın borsaların en son geçirdiği rallide Wall Street’in Nisan ayından bu yana en güçlü performansını oluşturduğu göz önünde bulundurulduğunda korku endeksi olarak da bilinen volatilite endeksindeki yükselişin ne kadar yerinde olduğu tartışılıyor.

Geçtiğimiz hafta Dow Jones Endeksi 5 günlük periyotta %6,9 oranında yükselirken S&P 500 Endeksi ise %7,3 oranında yukarı yönü gösterdi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi %9 oranında yükselerek diğer majör endeksleri geride bıraktı.

Marketwatch’un haberine göre Yale Üniversitesi Profesörü Nobel Ödüllü İktisatçı Robert Shiller’in ABD Çöküş Güven Endeksi’nde güçlü yükselişlere rağmen yatırımcıların görünümü halen bir miktar güvensiz seviyede olduğunu belirtiyor. Endeksi oluşturan ankette yatırımcılara, “Diğer ülkelerde başlayıp ABD yayılması da dahil olmak üzere önümüzdeki 6 ay içerisinde 28 Ekim 1929 veya 19 Ekim 1987 gibi yıkıcı borsa çöküşlerine benzer bir borsa çöküşünün gerçekleşmesi ihtimali” soruldu.

Çöküş Güven Endeksi ankete cevap veren yatırımcılar arasında yeni kriz ihtimalini %10’dan daha aşağı gören yatırımcıları ölçüyor ve bu rakam şu anda tarihin en düşük seviyesinde.

Nobel ödüllü iktisatçı New York Times’taki en son yazısında bu sonuçlar konusunda uyarıda bulundu. Shiller, “Korona virüs krizi ve kasım seçimleri borsalarda uzun yıllardır görülen en yüksek seviyedeki büyük kriz korkularını sürükledi. Aynı zamanda hisse senetleri de çok yüksek seviyelerde işlem görüyor. Volatilite kombinasyonları çökük olacağı anlamına gelmez. Fakat bu riskin görece daha yüksek olduğunu önerir. Dikkatli olma zamanı” ifadelerine yer verdi.

Tarihi alım fırsatı

Shiller dikkatli olması konusunda uyarıda bulunsa da Wall Street yatırımcı blogu All Star Charts’ın yazarı J.C. Parets tam tersini savunuyor. Parets söz konusu tezini aşağıdaki grafiğe dayandırıyor:

Parets blog yazısında, “Çöküş Güven Endeksi’nde ne zaman bu seviyelere gelinse krizin gerçekleşmemesi bir yana aynı zamanda borsalarda tarihi alım fırsatları gerçekleşti. Bugünün de farksız olduğunu düşünüyorum” dedi.

Aslına bakılırsa Parets, karşıt bir yaklaşım benimseyerek yatırımcıların bir çöküşün yaklaştığı konusunda yanıldığına hiç bu kadar emin olmadığını belirtiyor.

Borsa uzmanı, “Bana kalırsa bir kutsal kâse yok. Sihirli bir gösterge ne zaman alım ve ne zaman satış yapılacağını gösteremez. Burada görmemiz gereken yaklaşım kanıtların oluşturduğu ağırlık. Bu gösterge sadece hisse senedi satın almanın satıştan daha iyi bir fikir olduğunu gösteren bir diğer kanıt” ifadelerine yer verdi.

Buffett’tan 9 milyar dolarlık geri alım çılgınlığı

 

Borsalarda Biden rallisi ne anlama geliyor?

 

Borsa İstanbul haftaya güçlü başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aslı10 Kasım 2020 09:23

    Borsa 90 yada 100 binken hiç böyle haberler yapılmıyor. 123 binde zirvedeyken neden yapılıyor.

  • Ali09 Kasım 2020 15:40

    Evet, tüm hisseler 20, 30, 100 ve 1000 e katlamış. Alım için doğru zaman dediğiniz gibi

  • Şok marketler 09 Kasım 2020 15:32

    Niye gitmiyor neye göre hareket edecek dolar düşer bu da düşüyor dolar çıkıyor yine düşüyor .borsacikiyor yine düşüyor spek kendi başına hareket ediyor. Şirket kar ediyor yine düşüyor