E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda satışların nedeni ‘büyüme korkusu’ mu?---

Borsalarda satışların nedeni ‘büyüme korkusu’ mu?

Borsalarda satışların nedeni ‘büyüme korkusu’ mu?
09 Temmuz 2021 - 16:57 borsagundem.com

Borsalardaki satışların nedeni ne? Düşen tahvil getirileri, ‘büyüme korkusuna’ işaret ediyor. DataTrek kurucularından Nicholas Colas, yatırımcıların tahvillere yönelmesinin mantıklı nedenleri olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar yükselen enflasyona yönelik korkularını geride bırakarak, duraksayan bir küresel ekonomik büyümeden mi endişe etmeye başladı? Yine de kurumsal bilançolar ve ekonomiye yönelik gelecek aylarda beklentiler iyimser. Ancak yatırımcılarda belirgin olarak gözlemlenen büyüme korkuları perşembe günü ön plana çıktı.

Uzun vadeli ABD Hazine tahvili fiyatlarında devam eden ralli, getirileri baskı altında bırakmaya devam etti ve 10 yıllık tahvilin getirisi beş ayın en düşük seviyesine gerileyerek %1,25 seviyesine yerleşti. Market Watch’un haberine göre yatırımcılar tahvil piyasasının uzun vadeli alanında güvence ararken hisselerde satış dalgası görüldü ve Dow Jones Industrial Average 500 puanın üzerinde düşüş gösterdi.

Getiriler ve hisseler perşembe günü öğleden sonra düşüşlerini sınırlamış olsa da, yine de düşük seviyelerde kalmaya devam ediyor. 10 yıllık tahvilin getirisi halen %1,30 seviyesinde. Dow Jones endeksi de 300 puan ya da %0,9’luk düşüşünü telafi edemedi. Çarşamba günü rekor bir kapanış gerçekleştiren S&P 500 %0,8 düştü ve teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksi %0,5 geriledi.

ABD Hazine tahvillerinin getirilerindeki düşüş konusunda yatırımcılar ve analistler arasında tartışmalar yükseldi. Tahvil getirileri ise finansal piyasalarda hamlelere yön vermeye devam ediyor. Büyük resme bakıldığındaysa birçok kişi zirvelerde bir ekonomik büyüme beklentisi içindeyken, rekor seviyelerdeki borsalara neyin yön vereceği konusunda endişe duyuyor. DataTrek Research Kurucusu Nicholas Colas, “makul seviyelerde bir küresel büyüme korkusu içinde olduğumuzu düşünüyoruz” dedi.

Perşembe günü büyük sermayeli büyüme hisselerinin döngüsel hisselerle birlikte düşüşünü tetikleyen satış dalgasından önce, endişeler S&P 500 endeksinde büyük oranda hissedilmiyordu. Bunun nedeni ise Colas’a göre endekste yüksek kaliteli büyüme ve teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunması.

Ancak Colas büyüme korkusunun dolardaki yükseliş, MSCI gelişen ülkeler endeksinde görülen %4’ün üzerinde düşüş ve küçük sermayeli hisselerde görülen %0,5’lik azalmada hissedildiğini söyledi. Aynı zamanda borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre diğer ülkelerin hükümet tahvillerinin getirileride de düşüş görüldü. 10 yıllık Almanya tahvilinin getirisi çarşamba günü -%0,11’den -%0,3’e düştü.

Japonya’nın 10 yıllık tahvilinin getirisi ise mayıs ayı sonundaki %0,09’luk seviyesinden &0,04’e geriledi. Colas tüm bu hareketlerin ardında bireysel nedenlerin olduğunu söyledi.

Bunlar arasında Çin’in teknoloji şirketleri üzerinde kurduğu baskılar, Russell 2000 endeksinin yılın ilk dönemlerindeki aşırı yükselişlerle devam eden rallisi ve korona virüsün delta varyantının yeni karantinalara neden olacağı yönündeki endişeler de bulunuyor. Ancak tüm bu endişeler bir araya geldiğinde, Colas’a göre “yatırımcıların, durumlar belirginlik kazanana kadar Hazine tahvillerine yönelmeyi tercih edebileceği” bir ortam oluşuyor.

Colas iyimserliğini sürdürüyor ve getirilerin gelecek haftalarda düşüş göstermeye başlama ihtimalinin olduğunu düşünmesine rağmen, küresel ekonomik toparlanmanın sona erdiğini söylemek için erken olduğunu söylüyor. Colas içinde bulunduğumuz dönemin geçici bir duraklama evresi olduğunu dile getiriyor.

Bitcoin'de 10-15 bin dolar ısrarı!

 

Fed ve Delta varyantı küresel borsaları baskılıyor

 

Piyasa dalgalanmaları ve yatırım

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Efg12 Temmuz 2021 01:33

    Satışa neden aramaya gerek yok hisselerin %99 endeks 5000 olsa anca bu fiyatlarda olurdu, fizana çıkacak değil,hikaye yok  kripto tarafı yüksek kazanç vaad ettiği için kimse borsaların yüzüne bakmıyor