E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsalarda satış baskısı hissediliyor---

Borsalarda satış baskısı hissediliyor

Borsalarda satış baskısı hissediliyor
20 Mayıs 2021 - 08:55 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel ölçekte borsalarda ve petrol fiyatlarında satış baskısı inceleniyor

Haftanın en kritik gündem maddesi olan 27-28 Nisan tarihli FED toplantının tutanakları dün açıklandı. Öne çıkan unsur tahvil alım politikasına yönelik söylemlerdi. Tutanaklarda, üyelerin ekonomik faaliyetteki güçlü toparlanmanın para politikasının sıkılaştırılması konusunun tartışılması gerekebileceğine yönelik söylemleri oldukça dikkat çekici...

Bu paralelde bazı üyelerin önümüzdeki toplantılarda varlık alım miktarında kısıntıya gidilmesine yönelik tartışmaların başlaması gerektiğini düşündüklerini görüyoruz. Bunun yanında birçok üyenin ekonominin tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ilerlemesinin zaman alabileceğine yönelik değerlendirmelerini de takip ettik.

Bazı FED üyelerinin varlık alım miktarını azaltmaya yönelik tartışmanın başlaması gerektiğini ifade etmeleri şüphesiz piyasalar adına olumlu bir görüntü sunmuyor. ABD tarafında bir süredir ekonomik aktiviteye yönelik güçlü datalar ile karşılaşıyoruz. İmalat ve harcama verileri ekonominin gücünü gösteriyor. ABD ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yaklaşık %10 büyüyeceği beklentileri bulunmakta.

Ayrıca Nisan ayı enflasyon verisi de %4.2 ile 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye yükselmişti. Tek istisna işe alımların beklentilerin çok altında kaldığı gösteren istihdam verisiydi. Genel olarak olumlu gelen datalar yüksek enflasyon beklentilerini ve FED’in enflasyona göre daha hızlı adım atacağı endişelerini beraberinde getiriyordu.

Yani aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programının azaltılmasına yönelik söylemler çok da sürpriz değil. Fakat zamanlamasına yönelik bu yıl gerçekleştirileceği olasılığı kuvvetlenirse piyasaları negatif olarak daha sert etkileyebilir. Zaten tutanakların açıklanmasının ardında oluşan endişelerin etkisi ile ABD 10 yıllık tahvil getirileri bir anda %1.68 seviyelerine yükseliş kaydetti. Küresel ölçekte borsalarda ve petrol fiyatların satış baskısı hafta genelinde olduğu gibi dün de etkisini hissettirdi.

Sarkuysan ve Despec Bilgisayar sorusu

 

Günün önemli şirket haberleri 20/05/2021

 

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı ilk çeyrek bilançoları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)