E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiBorsalarda robotların şovu---

Borsalarda robotların şovu

Borsalarda robotların şovu
27 Mayıs 2020 - 14:41 borsagundem.com

Korona virüsün bilindik borsa alım-satımını sonsuza kadar değiştirmiş olabilir. Artan maliyetler ve sosyal mesafe uygulamaları nedeniyle yatırımcılar elektronik platformları her geçen gün daha fazla tercih ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte borsalarda ticaretin önemli bir kısmını makineler yapar hale gelmişti. Şimdiyse korona virüsün etkisiyle geleneksel insandan insana konuşarak yapılan ticaretin bitme tehlikesiyse hızla artıyor.

Kıdemli Borsacı Hugh Cumberland Financial News’le yaptığı röportajda, “Sesle ticaret yapma devri kapandı” ifadelerinde bulunuyor. Cumberland röportajında, “İnsanlar bu yönteme tutunmaya devam edebilir. Duygusal bir bağ olabilir ve insanlar devam etmek isteyebilir. Fakat her şeyin sonunda geriye baktığımızda ve tüm süreci tekrar izlediğimizde Kovid-19’un bunu hızlandırdığını göreceğiz” dedi.

Geçmişte profesyonel borsacılar New York Borsası’nda alım satım işlemlerini telefon üzerinden brokerlarla konuşarak gürültülü bir şekilde yaparlardı. Saniyeler içerisinde binlerce ticarî işlemi yapabilen hızlı algoritmaların gelişmesiyle bu pratikler geçmişte kaldı ve insanlar sadece özel ve daha karmaşık ticari işlemleri yapar hale geldi. Geçtiğimiz yıllarda devreye giren daha sert düzenleyici tedbirler ve maliyet kesintileri geleneksel borsacılar için bir başka önemli darbe oldu.

Geleneksel brokerlerın yerini çok daha hızlı, ucuz ve daha etkili elektronik platformlar aldı. New York Borsası’ndaki yeni sosyal mesafe kuralları borsacıların sayısını %75 azaltacak. Bu da korona virüs krizinin borsalardaki teknolojik devrimi hızlandıracak bir diğer önemli değişken olarak tarihe geçebilir.

Küresel elektronik yatırımcı ağı Liquidnet’in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika CEO’su Mark Pumfrey salgının borsalardaki işlem yöntemlerine etkileriyle alakalı, “Bu dönem zaten gerçekleşmekte olan değişimin hızlanmasını sağladı” ifadelerini kullandı.

Volatilite artışı yatırımcıları robotlara yöneltti

Liquidnet, Mart ayında hacimde %80'lik bir artış gördüğünü ve ilk çeyrekte Avrupa, Amerika ve Ortadoğu'daki toplam pazar payının 2019'un aynı dönemine göre %45 arttığını söylüyor.
Salgının başlangıcından bu yana, %500 oranına kadar ulaşan rekor volatilite artışı ticari maliyetlerin de boyutunu genişletti. Bu durumun da yatırımcıları daha düşük maliyetli alternatiflere yönelttiği belirtiliyor.

Örnek vermek gerekirse riskli fonlarla ilgilenen yatırımcılar alım satım gerektiren bir işlemde borsacılara yaklaşık dört ile beş baz puan komisyon öderler. Bu komisyonun elektronik ticaretteki karşılığı ise iki baz puandır. Miktar az gibi görünse de ticari işlemlerin sayısı arttıkça bu ücretler oldukça ağır bir yük haline geliyor.

Sosyal mesafe robotlara işlemiyor

Kovid-19 nedeniyle evden çalışmak zorunda kalan borsacılar için durum daha içinden çıkılmaz bir hale geldi. Borsacıların evlerinde güvenle kullanabileceği sistemlerin kurulabilmesi için her bir sisteme 10 bin dolara yakın bir kaynak gerekiyordu. Bunun yerineyse daha ucuz ve daha az etkin olabilecek alternatifler arandı. Bu süreç uyumluluk sorunlarını da beraberinde getirdi. Cumberland Wall Street bankalarına otomasyon ve verimlilik alanında gelişilmesi gerektiğini tavsiye ediyor.

Bankalar gerekli ekipmanların evde kurulması için harcama yapmakta gözünü dahi kırpmasa da diğer borsacılar elektronik ticaret platformlarına yönelmek zorunda kaldılar. Cumberland konuya ilişkin, “Bu daha ucuz, daha verimli bir yol ve bu uyum insanları mutlu ederken insanlar neden geçmişe dönmek istesin ki?” ifadelerini kullanıyor.

Buffett’ın havayolu hisselerini satması büyük bir hata

 

Blackrock’a göre borsalarda dikkat edilmesi gerekenler

 

Salgın mağduru hisseler şaha kalktı

 

Borsada yükseliş sürer mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sinyor28 Mayıs 2020 15:42

    O robota programi yükleyen insan degil mi? Zamani gelince robotun fisini de ceker...baş rol yine insan...

  • Popılızm27 Mayıs 2020 19:30

    Algorıtmık ıslem yapan bu robot sıstemı tamamen yabancının menfaatıne bızde aksını gelıstırdık ama spk el koydu bunlar bız3 malı sokarken hak bı yabancıya malı sokarken manupılasyon ky bu yazımı ıyı okudun cok dersler cıkarsın

  • muck27 Mayıs 2020 17:22

    pclerin kurulumu özelparala rile imkb ye çok yakın makınalara serberlara özel apra veriyorlar. böyle oluncada ilk alış emrı /satış emrini kodamanlar girebiliyor. makınalardan çok, alım ve satım emrini en hızlı yapan kurumlar daha popler olacka. türkiye dede böyle olacak ... şuan uyanamadı kurumlar ama ileride önemini anlayacaklar

  • Hakan27 Mayıs 2020 16:43

    Yapay zeka ve algoritmalarla yaptıkları Forex usulsüzlüklerinden sonra borsaya sıra geldi anlaşılan.

  • Bora27 Mayıs 2020 15:49

    Robot işlemler, açığa satış, kredili işlem, imtiyazlı hisse, borsada balibaların küçük yatırımcıları yutmak için uygulamaya koyduğu araçlar. Borsanın borsa gibi işlemedi için bunuygulanaların kaldırılması gerek. Birde bilançolar da maddi duran varlıklatında değerinin güncellenmesi gerek ( olası değer düşüklüklüğüne karş iskontolu olarak 2/3 değerde). Ayrıca borsada aynı gruba ait aynı nitelikteki şirketlerin birleştirilmesi.