E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda resesyona dayanıklı 3 sektör---

Borsalarda resesyona dayanıklı 3 sektör

Borsalarda resesyona dayanıklı 3 sektör
16 Kasım 2022 - 17:15 borsagundem.com

Ünlü yatırımcı Cathie Wood’un olası bir resesyona yönelik karamsar açıklamaları, yatırımcıları güvenli liman seçeneklerini aramaya itti. MoneyWise haberinde resesyon dönemlerinde ayakta kalabilecek 3 sektöre dikkat çekiliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED), enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını agresif bir şekilde yükseltiyor. Dünyaca ünlü teknoloji yatırım fonu Ark Invest'in CEO’su Cathie Wood'a göre, bunun ciddi sonuçları olabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wood konuyla ilgili paylaştığı Twitter mesajında mevcut durumu Büyük Buhran’a yol açan olaylar dizisiyle karşılaştırdı.

Wood, “FED, mali spekülasyonları bastırmak için 1929'da faiz oranlarını yükseltti ve ardından 1930'da ABD Kongresi, 20.000'den fazla mala %50'den fazla tarife koyan Smoot Hawley yasasını geçirdi ve küresel ekonomiyi Büyük Buhran'a itti. Eğer Fed politika değişikliği yapmazsa, olaylar dizisi daha çok 1929'a benzeyecek” açıklamasında bulundu.

Dünyaca ünlü yatırımcı FED’in ‘deflasyonist sinyalleri görmezden geldiğine’ dikkat çekti. Wood aynı zamanda Chips yasasının ‘ticarete tahmin ettiğimizden daha fazla zarar verebileceği’ konusunda uyardı. 2022 yılında geçen söz konusu yasa yaklaşık 250 milyar dolarlık bütçeyle ABD’deki yarı iletken üreticileri için rekabeti desteklemeyi, bilim ve teknoloji alanında üretimi artırmayı amaçlıyor.

MoneyWise’ın haberine göre tüm varlıklar Wood’un bahsettiği gibi bir krizden eş oranda etkilenmeyecek. Haberde FED’in şahin duruşunu yumuşatmasa dahi performansı yüksek olacak sektörlere dikkat çekildi:

Gayrimenkul

Bu türden bir listede gayrimenkul sektörünü bulundurmak mantıksız görünebilir. Zira FED’in gösterge faiz oranlarını yükselttiği durumlarda mortgage faizleri de yükselme eğilimindedir. Bu sebeple ilk bakışta gelişmelerin emlak piyasası için kötü olması beklenir.

Ancak mortgage ödemelerinin arttığı doğru olsa da yatırım yönetimi firması Invesco’ya göre Faiz oranlarının yükseldiği dönemlerde gayrimenkul fiyatlarının direnç gösterdiği görülüyor.

Invesco, "1978 ve 2021 yılları arasında FED faiz oranları arttığında 10 yıl vardı. Bu 10 yıl içerisinde gayrimenkul piyasasındaki özel gayrimenkuller yedi yıl kamu gayrimenkulleri altı yıl hisse senetleri ve tahvillerden daha iyi performans gösterdi" diyor.

Ayrıca gayrimenkullerin enflasyon karşısında iyi bir koruma yatırımı olduğu da yaygın bir biçimde biliniyor. Zira hammadde ve işçilik fiyatı arttıkça, yeni mülklerin inşa edilmesi daha pahalı hale geliyor. Bu da mevcut gayrimenkullerin fiyatını yükseltiyor.

İyi seçilmiş mülkler sadece fiyat artışından daha fazlasını da sağlayabiliyor. Yatırımcılar ayrıca istikrarlı bir kira geliri akışı elde edebiliyor.

Ancak gayrimenkule yatırım yapmaya başlamak için ev sahibi olmanıza gerek yok. Bir emlak yatırımcısı olmaya başlamanıza yardımcı olabilecek birçok gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) ve kitle fonlaması platformu bulunuyor.

Bankalar

Çoğu işletme yükselen faizlerden dolayı korkar. Ancak bankalar gibi bazı finansallar için daha yüksek oranlar iyi bir göstergedir.

Bankalar borç aldıklarından daha yüksek oranlarda kredi verirler ve farkı kâr olarak cebe indirirler. Faiz oranları arttığında ise bankaların kazandığı miktarın genişlemesi normaldir.

Bankacılık devleri de sermaye açısından iyi durumda ve hissedarlara temettü ödemesi yapabiliyor. Temmuz ayında, Bank of America üç aylık temettüsünü hisse başına %5 artırarak 22 sente yükseltti. Haziran ayında, Morgan Stanley, çeyrek temettü ödemesini %11'lik bir artışla hisse başına 0,775 dolara yükselttiğini açıkladı. Bankanın çeyrek temettü fiyatları geçen yıl hisse başına 0,70 dolara kadar yükselmişti.

Habere göre yatırımcılar SPDR S&P Bankacılık ETF’si (KBE) ve Invesco KBW Bankacılık ETF (KBWB) gibi ETF'ler aracılığıyla da sözü edilen ABD bankalarına yatırımlarını kaydırabilir.

Tüketici ürünleri

Faiz oranları çok fazla yükseldiğinde ekonomiyi yavaşlatabilir. Ancak eğer Wood haklıysa ekonomi yeterince ısınmamış olabilir ve büyük bir resesyona doğru ilerliyor olabiliriz.

Bu sebeple yatırımcıların tüketici ürünleri gibi resesyona dayanıklı sektörleri incelemesinde fayda olabilir. Tüketici ürünleri gıda, içecek, hane halkı ürünleri ve temizlik ürünleri gibi temel ürünleri sağlayan şirketleri kapsıyor.

Ekonomik durum veya faiz oranları her ne yöne gidiyor olursa olsun söz konusu ürünlere olan ihtiyaç azalmaz. MoneyWise haberinde bir resesyonun ABD ekonomisini vurması halinde dahi hane halklarının kahvaltı masasından PepsiCo bünyesinde bulunan Quaker Oats yulaf ürünlerinin veya Tropicana portakal suyunun eksik olmayacağı belirtiliyor. Yine olası bir resesyonda P&G’nin tanınmış markaları da dünya çapında alışveriş listelerinde kalmaya devem edecek.

Haberde SPDR Tüketici Ürünleri Seçilmiş Sektör Fonu (XLP) veya Vanguard Tüketici Ürünleri ETF’si (VDC) gibi ETF’ler üzerinden sektöre yatırım yapılabileceği belirtiliyor.

ABD'de perakende satışlar beklentileri aştı

 

ABD'de mortgage başvuruları arttı

 

Konut fiyatlarındaki artış hız kesmiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)