E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda ralli devam edecek---

Borsalarda ralli devam edecek

Borsalarda ralli devam edecek
02 Ağustos 2022 - 10:39 borsagundem.com

Yaz aylarında hisse senetlerinde toparlanma bekleyen JPMorgan, şirket karları düşse bile rallinin devam edebileceğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

JPMorgan hisse senetleri uzmanı Marko Kolanovic, hisse senetlerinin geri çekilmesinden endişe duyan yatırımcıların derin bir nefes alıp şunu göz önünde bulundurmak isteyebileceklerini söylüyor: “Yılın başından bu yana Hisse senedi değerlemelerindeki düşüş, 1990’lı yılların başından bu yana yaşanan diğer resesyon dönemlerinin ortalama geri çekilmesini çoktan aştı.”

JPMorgan’dan Kolanovic’in bu önemli tespitiyle yazısına başlayan MarketWatch yazarı Joseph Adinolfi, yaz aylarında hisse senetlerinde toparlanma bekleyen JPMorgan’ın, şirket karları düşse bile rallinin devam edeceği yönündeki öngörüsüne dikkat çekiyor.

Hisse senetleri beklenenin üzerinde fiyatlanıyor

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street analistlerinin birçoğu bu yıl şirket karlarının gidişatına dair korkunç bir tablo çizerken, yaz borsasında yaşanan toparlanmayı başarılı olarak nitelendiren Kolanovic, yatırımcıların hisse senetlerini, ekonominin çökmesi pahasına da olsa, çok daha korkunç bir seviyede fiyatlandırıyor olabileceklerini ancak bunun gerçekleşmediğini söylüyor. Bunun yerine Kolanovic, yayınladığı notta,  ABD hisse senedi değerlemelerinin, ortalama bir resesyon standardına göre bile olumlu bir yeniden fiyatlama yaşıyor olduğunun altını çiziyor.

Kolanovic, yükseliş argümanının bir parçası olarak ise belki de hisse senedi değerlemelerini ifade etmek için kullanılan en popüler oran olan fiyat-kazanç oranına yakından bakıyor. Buna göre, önümüzdeki on iki aylık dönemde hisse senedi değerlemelerinin, son 30 yıllık dönemde yaşanan resesyon dönemlerindeki ortalama geri çekilmeyi çoktan aşmış olduğu ortaya çıkıyor.

Fiyat/kazanç oranı 13 kat düştü

Kolanovic ayrıca, bu yıl yaşanan geri çekilmenin, bir resesyonu izleyen en büyük ikinci geri çekilme olduğunu da sözlerine ekliyor. Elbette değerlemeler, hisse senetlerinin 2020 yılı Mart ayında başlayan pandemi sürecine tepki olarak dibe vurması gibi zaman zaman daha düşük de gerçekleşebiliyor. Bugün yaşanan geri çekilme sırasında, S&P 500’ün fiyat/kazanç oranları 15,5 kat dibe vurdu ve bu da Ocak ayında gördüğü zirveden yaklaşık 7 katlık bir düşüşe işaret etti. Bugün yaşanan resesyon süreciyle karşılaştırıldığında, 2020 yılı Mart ayında S&P 500 endeksinin fiyat kazanç oranının 13 kat düştüğü görülüyor.

Bu rakamlar ise Kolanovic’in ABD hisse senetlerinin zaten hafif bir resesyon içinde fiyatlandığı yönündeki görüşünü destekliyor gibi görünüyor. Kolanovic’in analizi ikinci çeyrek kazanç sezonunun en yoğun haftasından sonra geliyor ve ABD ekonomisinin art arda iki çeyrektir daraldığı düşünülürse, kurumsal performansın şaşırtıcı derecede iyi olduğunu söylemek gerekiyor.

İkinci çeyrek karlılıklarını açıklayan S&P 500 şirketlerinin yüzde 73’ü, Wall Street analistlerinin belirlediği kar beklentilerini aşmış durumda.

Yüzde 73’ü beklentileri aştı

ABD merkezli finansal veri ve yazılım şirketi FactSet’e göre, ikinci çeyrek karlılıklarını açıklayan S&P 500 şirketlerinin yüzde 73’ü, Wall Street analistlerinin belirlediği kar beklentilerini aşmış durumda. Bu orandan, beş yıllık ortalama olan yüzde 77’nin biraz gerisinde kalsa da, piyasa stratejistlerinin korktuğu felaket senaryosunun gerçekleşmediği anlaşılıyor.

Kolanovic’in öngörüsü gerçekleşirse yatırımcıların, resesyonun (ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu da resesyonu onaylarsa) şirket karları üzerindeki etkisi konusunda fazla endişelenmemeleri gerekiyor çünkü bu yıl hisse senetlerinde yaşanan satış dalgasının özellikle yüksek faiz oranlarından destek alan bir çoklu sıkıştırma tarafından yönlendirildiği görülüyor.

Yükselen tahvil getirileri hisse senetlerini raydan çıkarabilir

Kolanıvic ve ekibi aylardır hisse senetlerinin geleceği noktasında iyimser bir tavır sergiliyor. Ve şimdiye kadar hisse senetlerinin yaz aylarında toparlanma yaşanması yönündeki öngörülerinin doğru olduğu ortaya çıkmış gözüküyor. Bu durum yıl sonunu iple çeken yatırımcılar için iyiye işaret olsa da yükselen tahvil getirileri, en azından teoride, Hisse senetlerinin raydan çıkmasına neden olabilir.

Daha yüksek Hazine getirileri, tarihsel olarak bakıldığında, daha düşük hisse senedi değerlemeleriyle ilişkilendirilir ve Kolanovic ve ekibi de on yıllık Hazine tahvillerinin yüzde 2,5 ve üzeri getiri oranına sahip olmasının hisse senetleri için sorun yaratabileceği konusunda uyarıyor.

10 yıllık Hazine getirileri düşüşte

GSYİH büyümesi görece düşük olduğunda hisse senetleri, artan Hazine getirilerine karşı özellikle daha hassas ve kırılgan oluyor. Neyse ki Hazine getirileri, yatırımcılar sığınacakları ‘güvenli liman’lar aradıkça resesyon sırasında düşüş eğilimi gösteriyor. Dow Jones piyasa verilerine göre de bu doğrulanıyor. Buna göre, 10 yıllık Hazine tahvili getirisi, Haziran ayı orasından bugüne kadar, zirve seviyesi olan yüzde 3,482’den yüzde 2,605’e kadar gerilemiş durumda.

Yine de Kolanovic, S&P 500’de yer alan daha nitelikli şirketlere olan yoğun geçiş göz önüne alındığında, bir resesyon durumunda hisse senedi değerlemelerinin bu kez daha sağlam olması gerektiğini savunuyor. Kolanovic, yayınladığı notta “16,9’luk mevcut fiyat/kazanç çarpanının tarihsel ortalamayla aynı çizgide olsa da, son yirmi yılda daha yüksek kalitedeki şirketlere yöneliş de göz önüne alındığında, piyasa çarpanının şu an için olması gerekenden daha değerli olduğunu düşünüyoruz” diyor.

JP Morgan, TCMB’nin faiz kararını değerlendirdi

 

JPMorgan’dan boğa piyasası tahmini

 

JPMorgan'dan Kolanovic: Borsalar dengeye kavuşacak

 

Borsa güne yükselişle başladı

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)