E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda pandemi rallisinin gizli tetikleyicisi---

Borsalarda pandemi rallisinin gizli tetikleyicisi

Borsalarda pandemi rallisinin gizli tetikleyicisi
13 Ağustos 2021 - 10:29 borsagundem.com

Ünlü yatırım uzmanı Jim Cramer, borsalarda görülen korona virüs rallisinin gizli katılımcıları açığa satışçılar dedi. Cramer, boğa piyasası taraftarlarını korkutacak bir gelişme yaşanana kadar açığa satışçıların zorluk yaşayacağını açıkladı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü yatırım uzmanı Jim Cramer, geçtiğimiz yıl pandeminin ortaya çıkmasıyla birlikte borsalarda görülen düşüşün ardından gelen güçlü rallinin itici gücünün açığa satışçılar olduğunu söyledi. Ayı piyasası taraftarı yatırımcıları ise 2020’nin mart ayından bu yana Wall Street borsalarının başarısının “gizli tetikleyicisi” olarak tanımladı.

Cramer, “tıpkı favori hisseleri düştüğünde havlu atıp satış yapan sıradan yatırımcılar gibi, açığa satışçılar da favori hisseleri çok yükseldiğinde havlu atıyor” dedi. Açıklamanın hemen öncesinde ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksleri Dow Jones Industrial Average ve S&P 500’de yeni rekor kapanışlar görüldü. Yatırım uzmanı CNBC’de yaptığı açıklamada, “açığa satışçıların yenilgisinin görünmez örtüsü her gün piyasalarda açıkça görülüyor ve bu üzerinde yeterince konuşmadığımız bir şey” dedi.

Açıklamasının devamında, “%5’lik bir düşüş bile yaşamadan altı ay borsaların nasıl devam ettiğini düşünüyorsunuz? Açığa satışçılar, bunu isteyerek yapmasa da boğaları destekleyen bir kolon gibi” ifadelerini kullandı. 30 hisseden oluşan Dow Jones 2021 yılında %16 yükseliş gösterirken daha kapsamlı olan S&P 500 aynı sürede neredeyse %19 arttı. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksi ise yıl başından bu yana %15 yükseldi.

Cramer sıklıkla hisseleri destekleyen temel faktörlerden bahseder. Ancak perşembe günü yaptığı açıklamada, Reddit gibi sosyal medya platformlarında bir araya gelen bireysel yatırımcıların etkilerini de vurgulamanın önemli olduğunu söyledi. Reddit üzerinden organize olan yatırımcılar ocak ayında GameStop ve AMC hisselerinde yeni bir çılgınlık başlatmıştı.

O dönemde de, şimdi olduğu gibi Cramer bu yatırımcı grubunun açık pozisyonları aradığını söylemişti. Cramer, “bu da sorunlu şirketlerin hisselerinin, yani açığa satışçıları çekebilecek türde hisselerin daha önce hiç sahip olmadığı bir koruma kazandığını gösteriyor. Bugünlerde açığa satış yapmak çok daha tehlikeli” dedi.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre hedge fonlar gibi açığa satışçılar bir şirketin hisselerini satın alıyor ve hemen satışa geçiyor.

Beklenti ise hissenin fiyatının düşüşe geçmesi. Bu gerçekleştiği takdirde, aynı hisseleri yeniden satın alıyor ve yeniden satış yapıyorlar. Bu şekilde de kar elde ediyorlar. Ancak bu durumun tam tersi gerçekleştiğinde açığa satışçılar kayıplarını minimize etmeye karar vererek hisseleri mevcut yüksek fiyatından satın alıyor. Bu da hisseler üzerinde daha büyük bir yukarı yönlü baskı oluşturuyor.

Cramer, “bunun nasıl sona ereceğini bilmiyorum ama sosyal medya forumlarında popüler olan hisseleri açığa satan birçok insan oldukça ve tüm piyasaları açığa satan para yöneticileri bulundukça ayı piyasası taraftarlarının piyasaları düşürmekte zorlanacağı kesin” dedi. Açıklamasının devamında, “boğa piyasası taraftarlarının gerçekten paniklemesine neden olacak ve doğal satışçılar yaratacak bir şey olana kadar, bu açığa satışçılar için oldukça zor bir piyasa olacak” ifadesini kullandı.

Doların dalgalı seyri sürüyor

 

Gelişen piyasalar faiz artırımına devam ediyor

 

Merkez bankaları piyasaların gidişatını belirliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)