E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda ölü kedi sıçraması---

Borsalarda ölü kedi sıçraması

Borsalarda ölü kedi sıçraması
05 Ekim 2022 - 12:34 borsagundem.com

Tarihsel veriler, borsaların dip seviyelerden yaptığı sıçramanın ayı piyasasının sonu olmadığını kanıtlıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar, 2022 yılının dip seviyelerinden belirgin bir yükseliş gerçekleştirdi. Bunda, ABD imalat verilerinin beklenenden düşük gelmesinin etkisi olduğu kabul ediliyor. Piyasalar, ekonomide bir yavaşlama anlamına gelen imalat verilerinin, yüksek enflasyonla mücadele eden Fed’in rekor faiz artırımlarından uzaklaşma ihtimalini artırdığını düşünüyor. ABD merkezli piyasa araştırması şirketi Bespoke ise S&P 500 endeksinde yaşanan bu sıçramayı tarihsel veriler ışığında özel olarak araştırıyor ve sonuçların yatırımcıların beklentilerini karşılamadığı görülüyor.

Ayı piyasası sona ermedi

MarketWatch’tan Christine Idzelis’in haberine göre, ABD borsaları, S&P 500 endeksinin 2022 yılındaki en düşük seviyelerinin üzerine tırmanmasıyla yeniden yükselişe geçti. Ancak Bespoke Investment Group, bu son yükselişin ayı piyasasının sona erdiğine dair sinyaller barındırmadığı konusunda uyarıyor.

Bespoke'un ayı piyasasının en düşük seviyelerinden yükselmesi üzerine yaptığı araştırmaya göre, S&P 500'ün yüzde 2,6 oranında yükseldiği Pazartesi günlerinin ardından ayı piyasaları tipik olarak haftanın ilk gününde görülenden daha büyük hareketler gerçekleştiriyor. Araştırmaya göre, daha yüksek ortalama hareket ise aslında yüzde 4'ün üzerinde bir orana karşılık geliyor.

Fed’in potansiyel güvercin tavrı satın alındı

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD hisse senetleri piyasası, Hazine getirilerinin düşmesi ve yükselen ABD dolarının gücünün bir kısmını kaybetmesiyle bu hafta yükselişe geçti. Yükseliş hareketlerinin, yatırımcıların Fed'in agresif para politikası sıkılaştırmasından geri çekilebileceğine dair umutlarının yeşermesiyle ortaya çıktığı öngörülüyor.

Bespoke ise yatırımcılarıyla paylaştığı notta, “Piyasalar, Richmond Fed Başkanı Barkin'in Vali Brainard'ın Cuma günü yaptığı konuşmada doların gücünün etkisiyle ilgili endişelerini dile getirmesini alıntılayan konuşmasından yararlandı” diye yazıyor. Notta, “ABD dolarının daha düşük getiriler ve daha yüksek hisse senetleri ile birlikte tersine dönmesi, yatırımcıların Fed’in potansiyel güvercin tavrını satın almalarını sağladığını gösteriyor” deniliyor.

ABD dolarının gücü bu hafta hafiflerken, ABD Doları endeksi DXY, FactSet verilerine göre, bu yıl şimdiye kadar yüzde 15 civarında değer kazandı. Fed’in yüksek enflasyonla mücadele etmek için para politikasını sıkılaştırması doların yükselmesini sağladı.

Dolardaki değer kaybı geçici

Brainard Cuma günü yaptığı ve küresel finansal istikrar konularına değindiği konuşmasında, “Denge arayışı olarak bakıldığında, doların değer kazanması ABD'de ithalat fiyatlarını düşürme eğiliminde” diyor. Brainard ayrıca, Fed'in ek olumsuz şokların ortaya çıkması durumunda daha da kötüleşebilecek finansal kırılganlıklara karşı dikkatli olduğunun altını çiziyor. Brainard, “Devlet veya kamu borç seviyelerinin yüksek olduğu ülkelerde, daha yüksek faiz oranları borç ödeme yükünü ve borcun sürdürülebilirliği ile ilgili endişeleri artırabilir, bu da para biriminin değer kaybetmesiyle daha da kötüleşebilir” şeklinde konuşuyor.

Dow Jones Piyasa Verilerine göre, 10 yıllık Hazine tahvilinin 15,2 baz puan düşüşle yüzde 3,650'ye, iki yıllık Hazine tahvilinin ise 10,3 baz puan düşüşle yüzde 4,103'e gerilediği görülüyor.

Bu arada, doların rakip para birimleri karşısındaki gücünün bir ölçüsü olan ABD Dolar endeksinin Salı günü öğlen saatlerinde yüzde 1'den fazla düştüğü görülüyor.

Ölü kedi sıçraması

FactSet verilerine göre ise ABD borsalarında Salı günü yeniden keskin bir yükseliş gerçekleşiyor. Salı günü Dow Jones yüzde 2,6, S&P 500 yüzde 2,9 ve Nasdaq yüzde 3,3 oranında artış gösteriyor. Bu da yükselişin, Bespoke’un tahminlerinin altında kaldığını ispatlıyor ve bu yükselişin bir ölü kedi sıçraması olma ihtimalini artırıyor.  

Ancak bu haftaki yükselişe rağmen, S&P 500’ü Salı gün ortası işlemleri baz alındığında yıllık bazda yüzde 20'den fazla düştüğü gözleniyor.

Bespoke, “Fed pivotuna ulaşıldığı varsayımına işaret ettiği için varlıklar arasında çok yüksek iki yönlü oynaklığı okumak kolay ancak bunun varsayımın doğruluğu için herhangi bir makul neden görmedik. Fed, enflasyon konusundaki endişelerinden kalıcı bir şekilde uzaklaşana kadar, dolar için arkadan esen rüzgarın yanı sıra hisse senetleri ve tahviller için ters rüzgarlar devam edecek” diye belirtiyor.

ABD borsasında, açığa satış pozisyonları kapanıyor

 

Piyasalarda risk iştahı iyileşiyor

 

Piyasalarda toparlanma çabası güç kazandı

 

Piyasalar ekim ayına oldukça iyi başladı

 

Fed beklentileri kısmen törpülendi

 

New York Fed Başkanından enflasyon yorumu: İşimiz henüz bitmedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR KIRMIZIALEV05 Ekim 2022 23:48

    DEMEK Kİ ELLERİNDE DAHA YÜKLÜ MİKTADRA BANKA HİSSE SENETLERİ VAR Kİ VE TAMAMINI SATAMADILAR Kİ BİR TÜRLÜ YÜKSELTEMİYORLAR BANKALARI.YAKINDA ENERJİ ŞİRKETLERİ VE GIDA ŞİRKETLERİNE BORSADA SATIŞ GELECEKTİR DİKKATLİ OLUN HEPSİ 10-30 KAT YÜKSELTTİLER.BİRDE KAZIK BURDAN YEMEYİN DERİM.

  • HASAN HÜSEYİN KIZILKOÇ05 Ekim 2022 23:06

    TSKB sından tam % 250 ZARARDAYIM 300 000 TL sildim galiba.Mehmet Akdere ve ekibine parayı kaptırdık galiba.hapisten ne zaman çıkarlar bilinmez ki.acaba paralarımızı yurtdışına mı transfer ettiler bilinmez ki.millet madur oldu arkadaş.

  • ŞEMİREN ANKARALI05 Ekim 2022 17:34

    sizleri uyarmış idim arkadaşlar hisse senetlerini sizlere geçirecekler diye.

  • Ramazan özçelik05 Ekim 2022 22:39

    Banka hisseleri elimde patladı satamadim tam 750 bin zararım var

  • ALİ YILDIRIM05 Ekim 2022 12:47

    YÜKSELTİP YÜKSELTİP HİSSELERİ MİLLETE BASIYORLAR.