E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda “Kutsal Cuma” ---

Borsalarda “Kutsal Cuma”

Borsalarda “Kutsal Cuma”
07 Nisan 2023 - 08:17 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Haftanın son gününde yurtdışı piyasaların çoğunluğunun “good friday” nedeniyle kapalı olduğu bir güne başlıyoruz. Haftanın genelinde ise OPEC+’in üretimi azaltacağının sinyalini vermesinin yanı sıra ABD işgücü piyasasının da yakından takip edildiği bir hafta oldu.  Unutmayalım Perşembe haftanın son işlem günüydü ve Tarım Dışı İstihdam, piyasaların kapalı olduğu Cuma günü geliyor…

Önce JOLTS iş imkanları verilerini takip ettik. ABD’de JOLTS Açık İş Sayısı, Şubatta 9,9 milyon ile piyasa beklentilerinin altında kaldı ve FED’in elini güçlendirdi. Ardından ADP istihdam verileri 145 bin artarak tahminlerin altında kaldı ve yine FED olumlu sinyaller aldı. Dün ise haftalık işsizlik başvuruları açıklandı. ABD’de işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 1 Nisan ile biten haftada 18 bin azalarak 228 bine geriledi. Beklenti 200 bin başvuru gerçekleşmesi yönündeydi. ABD işgücü piyasası yumuşamanın erken belirtilerini göstermeye başlıyor. Fakat bu verilerin dalgalanmalara karşı hassas olduğunu ve tek seferlik olumlu sinyallerin değişebilir olduğunu belirtmekte fayda var. ABD işgücü piyasası tarihsel olarak hala ÇOK güçlü.

Diğer taraftan asıl önemli işgücü verisi olan tarım dışı istidam verileri FED’in mayıs ayı toplantısı için oldukça önem arz ediyor. Şahin açıklamalar yapan FED yetkilisi Bullard, “iş gücü piyasasının güçlü olmaya devam ettiği ortamda Fed’in enflasyonu aşağı çekmek için faizleri artırma politikasına bağlı kalması gerektiğini söyledi”.  Güncel verilerine göre piyasa, %49,3 oranında faiz oranlarının sabit kalacağını fiyatlarken %50,7 oranda ise 25 baz puanlık bir artış fiyatlanıyor, Bullard’ın açıklamaları öncesinde faiz oranlarının sabit kalacağı daha yüksek oranda fiyatlanıyordu.

ABD borsalarında tatilden önceki son işlem gününde yatay pozitif seyir hakimdi. Güvenli liman altında %0.66’lık bir geri çekilme görülürken hafta başından beri açıklanan ekonomik verilerin zayıf gelmesi ile birlikte 10 yıllık ABD tahvil getirileri 1.5 puan düşerek %3.29 seviyelerine geldi. Avrupa borsalarında da yatay pozitif bir gün geride kaldı.

Asya tarafında çoğu endeks tatil nedeniyle kapalı kalırken, Japonya’da Nikkei yüzde 0.06 işlem gördü ve Topix yüzde 0.22 kazanç elde etti.

Brent tarafında ise sürpriz OPEC kararı sonrasında sert yükselen petrol hafif değer kaybederek günü sonlandırdı.  Mayıs vadeli WTI petrol yatay negatif şekilde $80.57 seviyesinden işlem görürken Haziran vadeli Brent petrol ise %0,06 değer kaybı ile 89.94 dolardan işlem görüyor.

Haftanın son günü yurt içinde finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları ve Hazine nakit dengesi takip edilecek. Yurtdışında ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Yurt dışı piyasaların büyük bölümü bugün “Kutsal Cuma” tatili nedeniyle kapalı olacak.

Yatırımcılar Çin hisselerine ve tahvillerine yöneldiler

 

Altında ralli beklentisi güçleniyor

 

Menkul kıymet tesis oranında değişiklik Resmi Gazete'de

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YILDIRIM07 Nisan 2023 11:31

    Biz müslümanlar için her cuma kutsal ve bayramımızdır.

  • Mucise Reis : )07 Nisan 2023 09:55

    Neyin nesi bu kutsal Cuma ? ...Malum yokluk açlık fakirlik eziklik insanlık dışı muamele gören YAHUDİ lerin bayramı...Taaa mısır firavunu zamanında özgürlükleri için mücadele vermişler. firavun inat etmiş ama Tanrı ömüm meleiğini gödermiş hergün firavuna inat doğa üstü olaylarla yıldırmış, pes etme noktasına getirmiş tanrı. Yahudiler buradan göç etmiş özgürlüklerine kavuşmuşlar hatta hamurların mayalanmasını beklemeden kaçıp gitmişer mısırda tutsaklıktan (hamursuz bayramı) mayasız ekmek yerler hala bayramda.... İsa çarmığa asılmış, can vermiş ama yenıden dirilecektir. Burada da kutsal cuma deniyor. ekinoks dönemde oluyor bu taihde nisan ilk 1 ve2 haftaya vuruyor tahmini... SONUÇ: PEKİ YAHUDİLERİN FİLİSTİNDE YAPTIKLARI ? GEÇMİŞLERİNDE çok çektip diyip, MISIR FİRAVUNU eziyeti CAMİDE yapmaları ?

  • ALİ RIZA GÜZELKALE07 Nisan 2023 11:36

    İktidar daha ilk günden israil kınadı muhalefet parti liderlerinden bir tanesi bu konu hakkında hiç kınama yapaz ise bunlarda bunu yapacaklardır.Yunanistan silahlanıyor bizim muhalefet liderleri yunanistan ve pkk bizemi saldıracak neden S 400 alıyoruz der ise bu olaylar normal .....

  • AHMET ÖZÇELİK07 Nisan 2023 11:33

    Müslüman ülkeleri bırak içimizdeki muhalefet bile milli konularda sesini çıkartmaz ise bir tane proje ve vizyon sunnamayıp ancak milletin kafasını karıştırıp biz iktidara gelince yeni şeyler yapmayacağız hep olanı yıkacağız der ise bunlar normal şeyler bakalım gelecekte biz müslümanların başlarına neler neler gelecek hep birlikte göreceiz.