E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda korkulan düzeltme başladı mı?---

Borsalarda korkulan düzeltme başladı mı?

Borsalarda korkulan düzeltme başladı mı?
01 Ekim 2021 - 15:10 borsagundem.com

ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksi S&P 500’de zirve seviyesinin ardından %5 düşüş görüldü ve şimdi bir düzeltme düşüşü başladı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

S&P 500 endeksi şimdi tüm zamanların en yüksek seviyesinden %5 geride seyrediyor. Bu durum geçtiğimiz yıl eylül ayından bu yana ilk kez gerçekleşti. Şimdi yatırımcıların dipten alım yapıp yapmama zamanı konusunda karar vermesi gerekiyor. ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksi S&P 500 perşembe günü %1,2 düşüş göstererek 4,354 puana geriledi. Endeks 2 Eylül tarihinde kırdığı rekorun %5 altında kapandı.

Geçtiğimiz yılın büyük bir bölümünde %5 ve üzerinde bir geri çekilme görülmemişti. Endeks %5’lik bir düşüşün ardından 227 gün boyunca benzer bir düşüş göstermedi. Bu dönem de kayıt aldındaki yedinci en uzun süreç oldu. Süreç boyunca S&P 500 endeksinde %29,4 yükseliş gerçekleşti. Peki hisseler neden şimdi düşüyor? Barrons’un haberine göre endekste yer alan şirketlerin bilanço tahminleri düşüş gösteriyor.

Aynı zamanda tedarik zincirindeki baskılar şirketlerin talebi karşılamak için gerekli hammaddelere erişmesini zorlaştırıyor. Bununla birlikte bu tür kısıtlamalarla ilişkili yükselen maliyetler de kar marjlarına zarar veriyor. Son dönemde tahvil getirilerin de yükselmesi, hisse yatırımcılarının endişelerini artırıyor.

Bunun nedenlerinden bir tanesi de ABD Merkez Bankası’nın (FED) geçtiğimiz hafta yakın zamanda aylık tahvil alımlarını azaltacağının sinyallerini vermesi oldu. Yatırımcılar şimdi dipten alım yapmak için en doğru zamanın ne olacağını merak ediyor. S&P 500 endeksinde bu yıl ılımlı düşüşler gerçekleşti ve yatırımcılar endekste “resmi” bir düzeltme görülmeden dipten alım yaptı.

“Resmi” bir düzeltme ise %10 ve üzeri düşüşler için kullanılıyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta yatırımcılar S&P 500’deki 4,310 puanı dipten alım için kullandı. Ancak endeks hızla yükseliş gösterdi. Bazı Wall Street uzmanları endeksin bu seviyeye düştükten sonra gösterdiği performansı izlemenin kilit önem taşıdığını söyledi.

Bu seviyenin üzerinde ikna edici bir toparlanma yatırımcıların hisse alımına devam edebilmesi için uygun zamanın geldiğini gösterecek.

Ancak cuma günü borsa açılışıyla birlikte yeni bir sert düşüş görüldüğü takdirde bu durum borsalarda daha fazla aşağı yönlü hareketin sinyallerini verecek. Piyasa katılımcılarının birçoğu risklerin henüz hisse fiyatlarında hissedilmediğini düşünüyor. Bu durumda Macro Risk Advisors Baş Teknik Stratejisti John Kolovos, S&P 500 endeksi için bir sonraki hamlenin 200 günlük hareket ortalaması olan 4,134 olabileceğini söyledi.

Bu rakam ise perşembe günü kapanıştaki seviyeden %4’lük bir düşüş anlamına geliyor ve endeksi teknik düzeltme seviyesine daha da yaklaştırıyor.

Ünlü ekonomist Stephen Roach uyardı: Stagflasyon riski yaklaşıyor

 

Silikonun fiyatı yüzde 300 arttı

 

Ekonomik toparlanma hisseleri liderliği ele geçirecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)