E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda kazandıran hisseyi seçmenin yolu---

Borsalarda kazandıran hisseyi seçmenin yolu

Borsalarda kazandıran hisseyi seçmenin yolu
30 Aralık 2021 - 15:34 borsagundem.com

Borsalarda yüksek getiri sağlamanın yolu her zaman soğuk verilerden geçmiyor olabilir. Tecrübeli borsa uzmanı Fred Reichheld doğru hisseyi tercih etmek için şirketlerin müşteri memnuniyetine bakılması gerektiğini belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda prim yapacak hisseyi tercih etmek yatırımcıların en temel hedefidir. MarketWatch yazarı Fred Reichheld portföyünde 10 yıldan uzun bir süredir basit bir stratejiyle bu hedefi üçte bir oranıyla gerçekleştirdiğini belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre hisse senedi tercihi konusunda dünyanın en ünlü borsa uzmanlarından biri olan Peter Lynch, yatırımcılara sevdiği ve tanıdığı şirketleri tercih etmelerini öğütler. Ancak Reichheld portföyünü oluşturmak için tek bir finansal metrikten yararlanmadığını belirtiyor. Borsa uzmanı bunun yerine her sektörde müşterilerin sevdikleri rakipleri sıralıyor ve ardından en önde kalan hisselere yatırım yapıyor.

Borsa uzmanı portföyünün başarılı olmasının sebebi olarak piyasaların müşteri memnuniyetinin oluşturduğu ekonomik gücü hafife alması olarak gösterdi. Reichheld, “Müşteriler bir yeri sevdiklerinde tekrar gelirler ve arkadaşlarına tavsiye ederler. Bu, sürdürülebilir refahı destekleyen bir ekonomik çarktır ve bunun üzerine inşa edilen şirketler şaşırtıcı düzeyde kârlı bir büyüme üretir” dedi.

Reichheld müşterilerin sevgisini ölmek için 20 yıl önce oluşturduğu Net Destek Puanı (NPS) ölçütünü kullanıyor. Bu ölçüt bir müşterinin bir ürün veya hizmeti bir arkadaşına veya iş arkadaşlarına önerme olasılığını yakalıyor.

Bursa uzmanının 2010 yılında NPS lideri olduğu için uzun vadeli satın aldığı 11 hisse, Amazon, Meta (eski adıyla Facebook), Apple, Costco, Google’ın çatı şirketi Alphabet, Southwest Havayolları, American Express, The Ultimate Question, JetBlue Havayolları, Verizon, T-Mobile ve 2013 yılında T-Mobile ile birleşen Metro hisseleri.

Söz konusu hisseler tanınırlığından dolayı herkes tarafından seçilebilir hisseler olarak görülebilir. Ancak Reichheld söz konusu hisse senedi tercihlerini yaptığı zamanlarda hisse senetlerinin şu anki değerlerinin çok altında olduğuna dikkat çekti. Zira 2011 yılında Amazon’un piyasa kapasitesi eBay’in aşağısındaydı ve T-Mobile en zayıf cep telefonu şirketlerinden biri olarak görülüyordu.

Ancak müşteri odaklı hisse senedi tercihlerinden oluşan portföyün performansı zamanla meyvelerini verdi. 1 Ocak 2011’den 31 Aralık 2020’ye kadar söz konusu hisse senetleri Vanguard’ın Genel Hisse Senetleri ETF’sine göre 2,8 kat daha iyi performans gösterdi.

Reichheld birçok müşteri odaklı ölçütte olduğu gibi NPC kaynaklı verilerin de yatırımcıların radarından uzun bir süre uzak kaldığını belirtiyor. Borsa uzmanına göre bunun önemli bir sebebi genel kabul görmüş muhasebe ilkelerinin (GAAP) müşteri merkezli ölçütlerden önemli derecede uzak olması. Zira GAAP’e dayalı muhasebecilik kaç müşterinin daha sonra geri dönüş yaptığı, müşterilerin satın alımlarını ne kadar artırdığını veya arkadaşlarına ve ailesine tavsiye ettiğini belirlemek bir yana dursun hizmet edilen müşterilerin toplam sayısını dahi içermiyor.

Borsa uzmanı hisse senedi seçimlerinde müşteri geri dönüşü (NRR), müşteri satın alma artışı (SaaS) ve yeni müşteri edinme (ENS) dışında NPS kazananlarının bulunabilmesi için başka ortak özelliklere de bakılabileceğini belirtiyor.

Reichheld NPS kazananlarının diğer ortak özelliklerini şöyle sıralıyor:

Bu tür şirketler komşularını da kendilerine olduğu kadar değer verirler. Bu durum genellikle şirketlerin elde edebilecekleri kötü kârlardan uzaklaşmasını sağlarlar.

NPS kazananları müşterilere hizmet eden ön cephe çalışanları için yaratıcı çözümler üretir ve müşterilerin geri dönüşlerine değer verir. Söz konusu şirketlerin uyguladıkları çözümler arasında müşterilerden veya saha önü çalışanlardan gelen sinyallerin şirketin karar verme mekanizmasını etkilemesi gibi yöntemler de bulunuyor.

Söz konusu şirketler müşteriyi öncelikli bir konuma yerleştirir. Şirketler, bir müşteriye sadece iyi değil, aynı zamanda dikkat çekici bir deneyim sunmak için ekstra yol kat ederek, sundukları ürünün ötesinde hayatlarını zenginleştirmede rol oynayabilirler.

Reichheld 44 yıllık kariyeri boyunca müşteri sadakatinin büyük şirketleri oluşturmada oynadığı rolü incelediğini belirtiyor. Borsa uzmanı bu şirketleri tercih etmenin ve yatırım yapmanın iş dünyasında ve hisse senetleri piyasalarında kazanmanın doğru yolu olduğuna dikkat çekiyor. Reichheld bu ölçütü yatırımcıların kendi şirketlerinin büyüme oranını hesaplarken kullanabileceğini de belirtti.

Yeni yılda borsaları bekleyen en büyük tehdit

2021’in borsa liderlerini zorlu bir yıl bekliyor

 

Küresel piyasalarda risksiz yatırım kalmadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BORSACI31 Aralık 2021 18:39

    borsamız için geçerli degil çünkü borsamız azılı piyasa dolandırıcısı patronların kontrölünde yönetim onların emrinde yap bedelli ,soy milleti,katla serveti ,küçük yatırımcıyı ne kadar iyi soyarsan yıldız pazara alınırsın mantıgı var.

  • ..............?31 Aralık 2021 12:57

    Türk ilaç ta Geçen hafta cumadan bu Cumaya kadar 30.000 TL Zarar ne güzel aşı algısı 2 kap haberi sonra soygun yüzdeye vursam bu sistemle % 5 kazanma şansım var ky asıp kesin kırk haramiler .................gider namaz kılar sonrada Müslüman kardeşini dolandırır haramzadelwr

  • AHMET ÖZBİR31 Aralık 2021 11:55

    TL, BİST BİZİM OLAN NE VARSA DALACAĞIZ, ECNEBİNİN PARASINDAN KAÇACAĞIZ. Artık uyandı Türk Milleti, Türk Lirası'nın dışındaki paraya el sürmem, KRİZCİ VATANA GICIK olanlara aldanmam, ONLARA İNAT TÜRK'ÜN PARASI'NDA OLACAĞIZ HER ŞART!..

  • Türkiye cumhuriyeti VATANTürküm diyene31 Aralık 2021 10:33

    Çarpıyorlar....çalıyorlar...silkeliyorlar...son durak...5000.bin ton altın...altin satılmaz bu zamanda.?

  • Akbük 30 Aralık 2021 23:01

    bırakın kardeşim bu lafları çılgınlar gibi küçük yatırımcının parasını gasp ediyorlar çalıyorlar yalan söyleyip soyuyorlar asıp kesiyorlar ky cıyı yaptıkları her iş şeytan işi Allah için yapılan bir hayırlı adaletli işleri yok maalesef bir akpartili olarak cumhura yıllardır şikayette bulunan küçük yatırımcının şikayetlerini cumhur bile görmedi görmezden geldi bilmem ama cuhurun bile eli olsa kimin eli varsa bu soygunda Allah’ından bulsunlar çünkü bıktık artık yeter kılıçtar oğlu ist borsasına gitse ya asıl pislik tepeden tırnağa orda

  • Alpertunga30 Aralık 2021 18:25

    Ne olacak varlık fonu hisselerine bakın sonra patronlara bakalım.türk sigortanın haline bakın.milleti bıktırdılar.ne aksigorta dan ne anadolu sigortadan utanıyor.borsa gidiyor tık yok.borsa düşüyor ilk o düşüyor.Devlet yönetime koymuş 3 er mmaşlı elemanları biz bekliyoruz bilanço.neye güveneceğiz...

  • Hayri 30 Aralık 2021 15:51

    Önce patronuna bakacaksın.Yabancı ise korkma.Yeşil sermayeye bulaşmış olandan uzak dur, kandırılırsın.Kuruşlu hisselere bak anlarsın. Ytd.

  • Ali30 Aralık 2021 17:23

    İhlaslardanmı bahsediyorsunuz?