E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda kazandıracak 6 hisse satış stratejisi---

Borsalarda kazandıracak 6 hisse satış stratejisi

Borsalarda kazandıracak 6 hisse satış stratejisi
08 Haziran 2021 - 13:57 borsagundem.com

Yatırımcılar için doğru alımı yapmak kadar satış yapmak ve duygulardan arınmış bir şekilde kârın güvence altına alınması da önemli bir konu. Borsa uzmanı Michael Sincere yazısında 6 önemli satış stratejisine yer veriyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa yatırımlarında en çok yapılan hatalardan birisi de yatırımcıların hisse alımları için fazla mesai harcamalarına rağmen satış için yeterince düşünmemeleri. MarketWatch yazarı Michael Sincere yatırımcılar için en eski hamlelerden birisinin satın alıp sonsuza kadar tutmak olduğunu belirtiyor. Söz konusu ‘asla satış yapmama’ stratejisi boğa piyasalarında oldukça başarılı sonuçlar verir. Ancak bu stratejiler ayı piyasası ve düzeltmeler önünde sonunda geldiğinde büyük kayıplara neden oluyor.

Sincere yatırımcıların bu zorluklarının hafifletilmesine yardımcı olmak için altı başarılı satış stratejisine yer veriyor. Borsagundem.com’un derlediği haberde yatırımcılara hisse senetleri ve ETF alırken yatırımcıların aynı zamanda satış fiyatı ve satışın ne zaman yapılması gerektiği konularına da yer veriliyor.

Geç al erken sat stratejisi

Düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan satmak yatırımcıların dillerine pelesenk olmuş bir fikir. Çok başarılı bir hedef gibi görünse de borsaların ve yatırım dünyasının gerçekleri göz önünde bulundurulduğunda borsaların zamanlamasını yakalamak gerçekten de çok zordur.

Efsanevi hisse senedi spekülatörü Bernard Baruch’a başarısının sırrı sorulduğunda, “Ben her zaman çok geç alım yapar ve çok erken satışa geçerim” ifadelerine yer veriyor.

Alım konusunda geç davranmak mümkün olan en düşük fiyatı yakalamaya çalışmamak anlamına geliyor. Yatırım bunun yerine sabırla hisse senedinin yükselecek bir hisse olduğunu kanıtlıyor. Yatırımcılar satış sırasında da Hisse senedinden son kuruşuna kadar kazanmak yerine iyi bir kâr elde edildiği noktada satışa geçiyor.

Baruch’un stratejisi borsa ve yatırımlar anlamında öğretilen neredeyse her şeye karşı çıkıyor. Ancak bu stratejiyi takip etmek yatırımcıların duygusallığından özellikle de korku ve açgözlülük gibi insani duygulardan arınmasını sağlıyor. Bu metodu takip eden yatırımcıların risklerini azaltmak için bazı potansiyel fırsatları feda etmeyi göze alması gerekiyor. Strateji aynı zamanda herkesin sahip olduğundan daha yüksek bir fiyattan satın almaya istekli olmak anlamına geliyor. Bu da giriş fiyatı konusunda can sıkıcı bir durum olarak görülebilir.

Yukarı ya da aşağı yönlü kademeli satış

Hisse senetlerindeki tüm pozisyonların bir seferde satılması yerine yatırımcılar pozisyonlarındaki kazanımları veya kayıpları bir sürece yaymayı tercih edebilir. Örneğin bir yatırımcı 600 hisseyi hisse başına 25 dolardan satın almış olsun. Eğer hisse 27 dolara ulaşırsa 200 hissenin satılması değerlendirilebilir. Eğer hissenin değeri daha fazla yükselirse bir 200 Hisse daha satılabilir.

Borsa aracılık komisyonlarının ABD’de ücretsiz olmasıyla birlikte kazanımların ölçeklendirilmesinin de bir zararı yoktur. Ancak borsagundem.com'un derlemelerine göre bu yöntemi komisyon alan aracılık şirketleri üzerinden gerçekleştiren yatırımcıların ödeyecekleri komisyon ücretlerini de hesaba katması gerekebilir. Bununla birlikte Michael Sincere kaybeden bir hisseyle karşılaşıldığında tüm hisselerin satılmasının ve bir sonraki işleme geçilmesinin daha iyi bir yöntem olduğunu da belirtiyor.

Alım sonrasında hedef fiyat ve yüzdeler oluşturma

Yatırımcıların uygulayabileceği bir diğer yöntem de satış için hedef bir fiyat veya yüzde belirlemek yönünde. Örnek vermek gerekirse yatırımcı hisse başına 25 dolardan bir hisse senedi satın alıyorsa 28 dolarlık bir satış hedef fiyatı belirleyebilir.

Bu noktada yatırımcıların havadan bir hedef fiyatı seçmemesi ve temel veya teknik analizlere dayandırarak hedef fiyatı belirlemesi gerektiği oldukça önemli. Sincere’e göre hareketli ortalamaların kullanılması gibi teknik analizler hedef fiyatın seçilmesinde daha kesin ve doğru bir yöntem olarak öne çıkıyor.

Yatırımcılar hedef fiyat seçmek yerine yüzde bazlı bir hedef de belirleyebilir. Örneğin bir yatırımcı bir hisse ya da ETF’nin %5 yükseleceğini düşünüyor olabilir. Aynı şekilde bu yüzdenin belirlenmesi için teknik göstergelere dayanan bir tahminde bulunmak gerekir.

Bunlara ek olarak bir hisse senedinin hedef fiyatın üstünde çok hızlı ve çok sert bir şekilde yükselmesi gibi bir durumla karşılaşıldığında borsa uzmanı daha fazla bekleyerek daha büyük getirileri hedeflemek yerine bu fırsatı değerlendirerek getirinin azlığına bakılmaksızın satış yapılması gerektiğini belirtiyor.

Sincere bir yatırımcı için kazançların kaybedilmesini izlemekten daha kötü bir şeyin olmadığını hatırlatıyor. Borsa uzmanına göre yatırımcılar sadece hedef belirlemekle değil hedef fiyatına ulaşıldığında satış yapmakla da disipline ulaşıyor.

Kayıp veren hisseleri çabuk satın

Michael Sincere yatırımcılar için altın kural olabilecek bir yatırım kuralına yer veriyor:

“Kazanan hisseleri yavaş fakat kaybettirenleri hızlı satın.”

Söz konusu strateji herkes için kabul görmeyebilir ve bu strateji içerisinde alternatif riskler de bulundurur. Ancak kaybeden hisseleri çok fazla tutmak getirilerin büyük çoğunluğunun kaybedilmesine de neden olur. Sincere bu noktada tıpkı yükseliş hedefi gibi bir düşüş hedefi de belirlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Bütün yatırımcılar düşen hisselerin küllerinden efsanevi bir şekilde yeniden doğmasını bekler. Çoğu zaman bu sadece iyi bir niyetin ötesine geçemez. Borsa uzmanı bu noktada en kötü senaryolara karşı önceden hazırlanılması gerektiğini belirtiyor.

Sincere kendi tecrübelerinden öğrendiği kadarıyla bir sefer kaybeden bir hissenin belirlenmesi durumunda ilk fırsatta satışa geçilmesi gerektiğini söylüyor. Borsa uzmanı bu sayede bol miktarda parasını kurtardığını da belirtiyor. Gerçeklikle yüzleşerek yanıldığını kabul etmek ve bunun ertesinde yoluna devam etmek yatırımcılar için seçilebilecek uygun bir strateji olarak görülebilir.

Çoğu yatırımcının bildiği üzere yatırımcılar yanıldıklarında zihinsel veya fiziksel bir hazırlık yapılması ya da stop-loss yönteminin kullanılması sıklıkla önerilir. Genellikle %7 ila %10 arasında kayıplara ulaşıldığında satış yapmak uygun bir yöntemdir. Ancak Sincere bu noktada yatırımcıların kendi düzeltmelerini yapmakta çekinmemesi gerektiğini de belirtiyor. Zira buradaki asıl nokta küçük kayıpların büyük bir kayba dönüşmesine izin verilmemesi gerektiği.

Aracı kurum yazılımları, genellikle belirli fiyatlara veya yüzdelere ulaşıldığında uyarı yapılmasına veya otomatik olarak satışa geçilmesine izin veren yöntemler sunar. Satış işlemini otomatikleştirmek insani duyguları ortadan kaldırır ve güvenliği satış işlemlerine zorlar.

Düzenli olarak kâr alın

Bu oldukça açık bir yöntem gibi görünse de satış stratejilerinin tartışıldığı sırada Sincere yatırımcıların düzenli olarak kâr almayı unutmaması gerektiğini hatırlatıyor. Buna ek olarak, portföyün düzenli olarak gözden geçirilmesi ve analiz edilmesi ve kaybeden hisselerin terk edilmesi gibi satış kararları almak da her zaman için önemlidir.

Yatırımcı portföyünde tahmin edilenden daha büyük aşırı kazançlar varsa, kârın bir kısmını rezerve etmek ve bu kârla diğer finansal ürünlere çeşitlendirmek sadece ihtiyatlı bir karar olacaktır.

Bir kural listesi ya da plan bulundurun

Yukarıdaki listedeki fikirlerden herhangi biri veya birkaçı yatırımcıların işine yarayabilecek türdense bunların kuralların listesine dönüştürülmesi gerekebilir. Başka bir fikir de bir "satış komut dosyası" oluşturmak veya belirli satış talimatlarını listeleyen bir plan yapmaktır. Bu kurallara örnek olarak, bir günde %10 veya daha fazla kazanım gerçekleştiğinde bir pozisyonu azaltmak bir kural olarak belirlenebilir.

Yazılı kurallara uymak, insani duyguların satış kararlarından uzak tutulmasında yardımcı olur. Ayrıca, volatilitesi yüksek piyasa koşulları sırasında "kulaktan dolma" fikirlerle hamle yapılmasını veya paniği önler.

Elbette yatırımcılar için alım yapmak satıştan çok daha keyiflidir. Ancak Sincere’e göre satış stratejisi geliştirmek veya uygulamayı ihmal etmek yatırımcılar için büyük bir hatadır. Nihai yatırımcı hedefi kârların artırılması olsa da zorlu süreçlerde elde edilen kazançları korumak için de yatırımcıların çeşitli adımlar atması gerekmektedir. Sincere konuyla ilgili, “Her şeyin sonunda büyük kazançların toza dönüşmesini izlemekten daha sinir bozucu hiçbir şey yoktur” ifadelerine yer veriyor.

Bireysel yatırımcı dipten alım fırsatını fonlarda buluyor

 

Küresel yatırımcılar ABD hisselerine ilgisini kaybediyor

 

Borsa İstanbul'da karışık seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)