E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsalarda kar satışları tekrar tetiklenebilir---

Borsalarda kar satışları tekrar tetiklenebilir

Borsalarda kar satışları tekrar tetiklenebilir
21 Mayıs 2020 - 09:35 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne sınırlı negatif eğilimle başlaması bekleniyor.

BİST: Güne pozitif eğilimle başlayan BIST-100 endeksi günü %0,17 yükselişle 102.158’den kapattı. Yurtdışı borsalardaki yükseliş eğilimi aşı ve ekonomilerin açılacağı beklentisiyle devam etti. Petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi de borsalardaki yükselişi destekledi. BIST ise negatif ayrışarak günü sınırlı yükselişle tamamladı.

TCMB, Katar merkez bankası ile olan Swap anlaşmasının 5 milyar dolardan, 15 milyar dolara yükseltildiğini açıkladı. Bu habere karşın bir gün önce güçlü değer kazanan TL, EM para birimlerindeki güçlü değer kazancına rağmen negatif ayrışarak günü sınırlı değer kaybı ile kapattı.

CDS’ler ise 546 seviyelerine gerilerken, son dönemdeki düşüşe rağmen halen yüksek seviyelerde seyrediyor. VIX volatilite endeksi 28 seviyelerinde seyrederken, endeksin 25 seviyesi altına gerilemesi piyasaların normale döndüğüne ve volatilitenin zayıflayacağına işaret edecektir. Ancak endeksin tekrardan 35 üzerine geri dönmesi durumunda başta ABD olmak üzere borsalarda kar satışlarının güçlenmesi beklenir.

Covid-19 için etkili bir aşının bulunabileceğine yönelik beklentiler ve ekonomilerin açılmaya hazırlanmasının etkisiyle yurtdışı borsalarda kısa vadede yükseliş eğilimi devam edebilir. Ancak majör ekonomilerde virüsün ikinci dalga şeklinde yayılabileceğine yönelik endişeler ve zayıf ekonomik veriler borsalarda kar satışlarını tekrar tetikleyebilir. Bugün yurtiçinde TCMB faiz kararı takip edilecek. Bizim de tahminimiz olan ortalama piyasa beklentisi TCMB’nin 50 baz puanlık faiz indirimine gideceği yönündedir. Yurtdışında ABD açıklanacak Philadelphia Fed endeksi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve mevcut konut satışları takip edilecek. ABD ve Dax vadelileri BIST kapanışına ekside seyrederken,
Asya borsalarında karışık bir görünüm var. Endeksin güne sınırlı negatif eğilimle başlaması beklenmektedir. Endekste gün içinde sınırlı da olsa kar satışları yaşanabilir.

Para ve Döviz Piyasaları:

Dolar paritesi dün 6,7790-6,7947 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %1,29 oranında değer kaybıyla 6,7933 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %0,93 oranında değer kazandı. Borçlanma araçları piyasasında dün, %12,35-% 12,78 seviyeleri arasında hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 73 baz puan düşüşle gün içinde gördüğü en düşük seviye olan %12,35’ten günü tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

*** TCMB’nin bugün 50 baz puan faiz indirmesi bekleniyor: TCMB aylık PPK toplantısını bugün gerçekleştirecek ve kararını saat 14:00’t açıklayacak. Foreks anketine göre, Perşembe günkü PPK toplantısı için piyasada beklentilerin, bizim de beklentimiz olan 50 baz puanlık bir indirim üzerinde yoğunlaştığı görülüyor. Anketteki 17 katılımcının  12’si 50 baz puan, 2’si 25 baz puan, 1’i de 75 baz puan indirim beklerken, 2 katılımcı faiz indirimi beklemiyor.

TCMB son çeyreklik enflasyon raporunda da tekrarladığı üzere, önceliğini enflasyondan ziyade büyüme (kredi kanalının açık olması ve firmaların nakit akışının işleyişinin devamlılığı) olarak belirlemiş durumda. Aynı zamanda, TCMB’nin sene sonu enflasyon tahminini %8,2’den
%7,4’e aşağı yönlü güncellemesi ve de geçmiş enflasyon yerine, ileriye dönük enflasyon tahmininin önemine dikkat çekmiş olması, faiz indirimlerine devam etme eğiliminde olduğunu çağrıştırıyor.

*** Albayrak ithalatın eskisi gibi kolay olmayacağını söyledi: Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyesi yaklaşık 450 katılımcı ile gerçekleştirdiği telekonferansta, stratejik ve ülkemizde üretim imkanı olmayan ürünler haricinde artık ithalat eskisi gibi kolay olmayacağını, bundan böyle yerli üretimi önceleyeceklerini söyledi. Hatırlanacağı gibi, hükümet dün de Resmi Gazete’de yayınlanan bir genelgeyle yaklaşık 800 ürün için %30’a kadar oranlarda ek gümrük vergisi açıklamıştı. Bakan Albayrak ayrıca swap görüşmelerinin devam ettiğini ve önümüzdeki dönemde yerel paralarla swap noktasında daha etkin çalışacaklarını belirtti.

*** Hazine’den USD ve Euro cinsi borçlanma: Hazine 29 Mayıs’ta 1 yıl vadeli USD ve Euro cinsi tahvil ve kira sertifikaları ihraç edecek. USD cinsi borçlanma araçlarının kupon oranı %1,75, Euro cinsi enstrümanların da %1,25 olacak. Hazine’nin Mayıs ve Haziran aylarında toplamda 5,2 milyar $ dış borç geri ödemesi bulunuyordu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yavuz Ercan23 Mayıs 2020 06:48

    Borsada yükseliş genele yayilmadi. Gida, ilaç gibi bazı kağıtlar bir ayda yüzde yüz artarken bankacılık, teknoloji kağıtları, ASELSAN, Petkim yerinde saydı.

  • salim21 Mayıs 2020 11:46

    Ne oldu bizim borsaya böyle ya,,yaprak kımıldamıyor.