E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda iyileşme sürecinin kolay kısmı bitti---

Borsalarda iyileşme sürecinin kolay kısmı bitti

Borsalarda iyileşme sürecinin kolay kısmı bitti
19 Haziran 2020 - 11:47 borsagundem.com

Wall Street yatırımcıları iyileşme sürecinin yavaşlayan hızından dolayı endişeli. Piyasa uzmanları kolay olan sürecin bittiğini belirtirken güçlü geri dönüşün öneminin altını çiziyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında karışık seyir devam ediyor. Wall Street’in korona virüsün ikinci dalgasına odaklanmasının ardından Dow Jones endeksi perşembe günü üst üste ikinci kez değer kaybetti. ABD’de Perşembe günü işsizlik verilerinin beklentileri aşması da kazanımların sınırlı kalmasına neden oldu. Bardağın dolu tarafından bakıldığında ise Nasdaq endeksi üst üste beşinci gününü yükselişle geçirdi.

Yatırımcıların bu karışık seyirde aklındaki en önemli soruysa ekonomideki iyileşme sürecinin ne kadar hızlı süreceğiydi. Wells Fargo’nun Kıdemli Ekonomisti Mark Vitner ise CNBC’ye yaptığı açıklamada iyileşme sürecinin yavaşladığını belirtiyor.

Vitner açıklamasında, “Gördüğümüz durumun ekonomideki iyileşme hızının yavaşlaması olduğunu düşünüyorum. Ekonomik aktivite çok sert bir şekilde düştüğünde geri dönüşün başlangıcını gördük.

Nisan ayında en sert darbe alındığında restoranlar %100 kapalılık oranından %85 kapalılık oranına geçti. Bu çalışanların ciddi bir kısmının dönüşünü getirir. Fakat bu noktadan sonra iyileşme yavaşlamış gözüküyor. Bunun sebebi gittiğim bazı restoranların sosyal mesafe uygulamalarını çok iyi işletebilmeleri.

Eğer insanları dış mekanlarda oturtabiliyorlarsa çok iyi durumdalar. Fakat diğerlerininse kapasiteleri çok sınırlı. Bu nedenle ben yeniden açılma sürecinin en kolay kısmının geride kaldığını düşünüyorum. Daha büyük kazançlarla ileriye gitmek biraz daha zor olacak” dedi.

İyileşmenin gücü hızından daha önemli

Yatırım danışmanlığı firması Neuberger Berman’ın Baş Yatırım Sorumlusu Joseph Amato, yatırımcıların kendi sınırlarını aşmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Amato borsalardaki gidişata ilişkin, “Bana kalırsa piyasa oldukça esnek durumda, özellikle de yüksek sermayeli şirketler aylar önceki düşük seviyelerinden etkileyici bir şekilde yükseldi.

Ekonomik açıdan bakıldığında veriler de iyileşmeye başlayacak ve borsalar şu anda kötü ekonomik verileri tersine çevirmeye odaklanmış durumda. Fakat bu oldukça dikkat çekici bir geri dönüş oldu.

Büyük sermayeli şirketlere karşın küçük sermayeli şirketlere olan dağılıma bakarsanız ya da sadece ABD’deki küçük sermayeli şirketlere olan dağılımı karşılaştırırsanız oldukça dramatik bir dağılım görürsünüz. Küçük sermayeli şirketlerin bulunduğu Russell 2000 endeksine baktığınızda endeksin yıl içinde %20 ila %25 arasında değer kaybettiğini görürsünüz. Buna karşın S&P 500 ise sınırlı bir değer kaybetti.

Bunun ekonomik toparlanma ile ilişkisine bakıldığında heyecanlı yatırımcıların hızını dengelemeye çalışıyoruz. Fakat ekonomideki yeniden açılmanın hızıyla iyileşmenin sürecinin gücünü karıştırmamak gerekiyor. Bana kalırsa hisse senetleri piyasalarının temel değerlerini belirleyecek piyasa gücüne odaklanmış durumdayız” ifadelerine yer verdi.

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

Goldman uyardı! Borsalarda düşüş olabilir

 

Küresel borsalarda yükseliş hedefi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)