E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda ilk uyarı sinyali---

Borsalarda ilk uyarı sinyali

Borsalarda ilk uyarı sinyali
13 Nisan 2021 - 10:30 borsagundem.com

Borsalarda hisseler rekor yükselişler gösterirken, dev yatırım bankası Morgan Stanley ‘ilk uyarı sinyalinden’ endişeli

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa pazartesi günü son dönemde gerçekleştirdiği yükselişin bir miktar altında açıldı. Wall Street yaklaşan ekonomik toparlanmanın heyecanını yaşıyor olsa da ABD’nin yatırım bankası Morgan Stanley, müşterilerine sabah saatlerinde ilettiği bir notta gerçek yeniden açılmanın “hayal ettiğimizden daha zor olacağı”na yönelik sinyallerin bulunduğu konusunda uyarıda bulundu.

Borsaların açılmasının hemen ardından, cuma günü rekor yükselişle kapanış gerçekleştiren Dow Jones Industrial Average ve S&P 500’de %0,1 düşüş görüldü. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksi ise %0,2 düşüş gösterdi. Petrol hisseleri pazartesi günü piyasalara öne çıktı ve petrol fiyatları yükselirken Devon Energy, Valero Energy ve Marathon Oil hisselerinin her biri %1,5 arttı.

Forbes’un haberine göre, yaklaşan ekonomik toparlanmayla ilgili belirsizliği yansıtan cruise gemisi şirketlerinin hisseleri de pazartesi günü düşüş yaşadı. Geçtiğimiz haftanın en büyük kazananları arasında bulunan Norwegian Cruise Line, Carnival ve Royal Carribbean gibi döngüsel hisseler, hafta başında sırasıyla %1,7, %1,4 ve %1,2 değer kaybetti.

Diğer yandan Massachusetts merkezli yazılım şirketi Nuance Communications hisseleri, Microsoft’un şirketi hisse başı 56 dolardan olmak üzere 19,7 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın alacağını açıklamasının ardından neredeyse %20 artış gösterdi. borsagundem.com'un derlemesine göre, bu anlaşma Microsoft’un ikinci büyük şirket alımı olacak. Daha önce LinkedIn’i 2016 yılında 24 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın almıştı.

Ancak piyasalardaki yeni yükselişlere rağmen Morgan Stanley Stratejisti Michael Wilson, ekonomik büyüme dönemlerinde yüksek performans gösterme eğiliminde olan küçük sermayeli ve döngüsel hisselerde değişen performansın “perde arkasında gerçek ekonomik yeniden açılmanın hayal ettiğimizden çok daha zor olacağına yönelik bir uyarı sinyali” olabileceğini söyledi.

Küçük sermayeli hisselerin performans ölçütü Russell 2000 pazartesi günü yatay seyretti ve endeks mart ortasında gösterdiği yükselişin ardından %5 düştü. Wilson, “nihayet, ekonominin yeniden açılması yakın ve hayatlarımız normale dönebilir. Finansal piyasalar heyecanlı” dedi ve yakın zamana kadar küçük sermayeli ve döngüsel hisselerin dikkat çeken yüksek performanslar gösterdiğini belirtti.

Açıklamasının devamında, “özünde, ekonomik toparlanmayı fiyatlıyorlardı ancak şimdi ekonomik açılmayı gerçekleştirmeliyiz ve bununla birlikte uygulama riskleri ve fiyatlanmamış olan potansiyel sürprizler de ortaya çıkıyor” ifadesini kullandı. Wilson şirketlerin şimdiden hammadde gibi alanlarda tedarik sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu ve bu durumun bilanço döneminde kötü haberlere neden olabileceğini beklediğini söyledi.

JPMorgan, Wells Fargo ve Goldman Sachs gibi dev bankalar bu hafta çarşamba günü bilanço açıklaması yapacak. Aynı gün ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase de uzun süredir beklenen halka arzını, Nasdaq endeksi üzerinden gerçekleştirecek. Citigroup, Bank of America, PepsiCo ve Delta Air Lines’ın da bilanço açıklamalarını perşembe günü yapmaları bekleniyor.

ABD Merkez Bankası (FED) 2020’nin mart ayında ABD ekonomisini desteklemek için elindeki tüm imkanları kullanma sözü verdiğinden bu yana S&P 500 neredeyse %80 yükseliş gösterdi. Bununla birlikte Dow Jones Industrial Average ve teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq da benzer şekilde yüksek kazançlar kaydetti ve endeksler sırasıyla %76 ve %102 yükseldi.

Diğer yandan istihdam piyasası pandemi öncesi seviyelerin altında kalmaya devam ediyor. Yine de son haftalarda umut vaat eden gelişmeler yaşandı. FED Başkanı Jerome Powell FED’in ekonomik toparlanmayı desteklemeye devam edeceği ve faiz oranlarını düşük seviyelerde tutarak 120 milyar dolarlık aylık varlık alımlarını sürdüreceğini söylüyor. Powell’a göre tam istihdam hedefine ulaşılana kadar ekonomiye verilen destekler devam edecek.

Borsada tedbirler fiyatlanıyor

 

Alımlar hangi seviyede güçlenebilir?

 

Piyasalarda kısıtlamaları beklerken

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Halil14 Nisan 2021 15:59

    Türkiye nin en büyük takımı yüz yıllık Galatasaray yatırımcı resmen bitiriyor borsaya güven kalmadı yakida kapanır BIST feto oyunu gecti

  • ZELİHA KARAKAŞLI13 Nisan 2021 11:56

    Ne hayali kardeşim tüm her şey şişti şimdi patlama zamanı keş nakitte kalanlar 6 ay sonra çok fırsatlar yakalayabilirler.

  • DWW13 Nisan 2021 18:14

    UCUZ BİRSÜRÜ HİSSE VAR. ONLARDA BENDE KLASIN 3 ADET YABANCI PAYI DEVEDE KULAK OLAN. BOŞ KONUSUYON. BİRAZ DOLU KONUSDA FAYDAN OLSUN.