E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda ikinci dalga! Geri dönüş U şeklinde mi?---

Borsalarda ikinci dalga! Geri dönüş U şeklinde mi?

Borsalarda ikinci dalga! Geri dönüş U şeklinde mi?
15 Haziran 2020 - 11:34 borsagundem.com

Çin’de ve ABD’de korona virüs vakalarının artmasının ardından pazartesi günü küresel borsalarda düşüş hüküm sürüyor. Uzmanlar V şeklinde geri dönüş beklentilerinin ekonomiyle uyuşmadığı kanısında

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pekin’deki korona virüs vakalarının iki gün üst üste rekor seviyeye çıkması ve ABD çapında korona virüs vakalarının artması yatırımcı duyarlılığını tetikledi ve pazartesi günü borsalarda sert düşüşlerin oluşmasına sebep oldu. Reuters’ın haberinde ünlü analistler borsalardaki değişen havayı değerlendiriyor.

Aşağı yönlü hareket devam edecek

Sermaye piyasası şirketi Argonaut’un Baş Yöneticisi James Mcglew borsalardaki düzeltmenin sağlıklı olduğunu fakat yatırımcıların önümüzdeki süreci değerlendirmesi nedeniyle bir süre daha aşağı yönlü hareket olabileceğini ifade etti.

Mcglew, “Piyasa mart ayındaki en düşük seviyesine inmesinden bu yana keskin bir şekilde yükseldi. Bu da ekonomiyle ilgili aşırı iyimserliğe dayanıyordu. Ancak yatırımcılar şu an gerçekliği kontrol ediyorlar. Borsalar şu anda Kovid krizinin henüz kontrol altına alınmadığının farkına varıyor” dedi.

Piyasaların gerçekle imtihanı

Tokyo merkezli banka Sumitomo Mitsui’nin Ticari Yöneticisi Masaru Ishibashi piyasaların yeni vakaları bugüne kadar görmezden geldiğini ve ekonomik iyileşme ümidinin oluşturduğu sürü psikolojisine katıldığını belirtti. Ishibashi “Şimdiyse bu pozisyondakiler o kadar yoruldu ki tıpkı Pekin’de olduğu gibi insanlar olumsuz haberlere daha fazla tepki gösterme eğiliminde” ifadelerine yer verdi.

Ishibashi, “Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer faktör de risksiz ticareti destekleyen bazı piyasalarda volatilitenin yükselmesi. Bu, para birimleri ve hisse senedi satarak ve tahvil satın almak anlamına gelir. Buna ek olarak, Brexit ile ilgili endişeler geri dönmeye başlıyor ve bu tam olarak fiyatlandırılmadı. Finansal piyasalar için daha fazla aşağı yönlü risk var” dedi.

En iyi senaryo U şekilinde geri dönüş

Hong Kong merkezli kurumsal aracılık firması Uob Kay Hian’ın Baş Yöneticisi Steven Leung piyasaların V şeklinde geri dönüşü fiyatlandırdığını ikinci dalganın gerçekleşmesi halinde ise en iyi senaryonun U şeklinde geri dönüş olduğunu ifade etti. Baş Yönetici “İkinci bir dalga görürsek bu durum seyahat, otelcilik gibi ekonomik toparlanmaya bağlı olan tüm hisse senetlerinde daha ciddi bir etki yaratacaktır” sözlerine yer verdi.

Leung, “Salgınla ilgili belirsizliklerin görüldüğü son birkaç işlem gününde dolar endeksinde geri dönüş söz konusu. Bu Asya para birimlerinde baskı anlamına geliyor. Sermaye ABD için Asya’dan ayrılabilir. Bu Asya piyasaları için olumsuz bir durum” dedi.

Borsalar yeni dalgaya hazırlıklı

Singapur Bankası’nın Döviz Analisti Moh Siong Sim borsaların geçmişe göre daha hazırlıklı olduğunu belirtiyor. Analist, “Genellikle bu gibi uzun bir maratonun ardından bir mola olması normal. Virüsle alakalı birçok şeyi bilmiyoruz ve borsa bu belirsizlikle boğuşuyor. Fakat şimdi daha hazırlıklıyız. Hangi hamlenin mantılı olduğunu biliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Sim, “İkinci kez dibi görür müyüz? Emin değilim. Ben iyileşmenin umduğumuz kadar güçlü bir senaryo olmadığını düşünme eğilimindeyim. Borsalar V şeklinde geri dönüş derken ekonomi U şeklinde geri dönüşü gösteriyordu. Şimdiyse borsa bunun bir V değil daha çok U şeklinde bir geri dönüş olduğunu düşünmeye başladı” dedi.

İkinci dalga endişesiyle ABD vadeli işlemleri sert düştü

 

Borsalarda kazanmanın formülü

 

Aşırı yükselişleri şüphe uyandıran hisseler

 

ABD'de işsizlik ödemeleri kesiliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum16 Haziran 2020 00:24

    U dan çok olsa olsa w şeklinde olur ve ikinci dibin tamamlanmasıyla hacim yükselir kimse hisse almaya yetişemez bu ikinci dip te maksimum 1 2 ay sürer

  • HÜLYA KOBALT15 Haziran 2020 15:23

    TEMMUZ AYINDAN İTİBAREN BORSALARDA BÜYÜK VE SERT DÜŞÜŞLER BEKLİYORUM.

  • ZEYREK ZEMHERİ15 Haziran 2020 15:22

    bence büyük buhrana hepimiz hazırlıklı olalım.

  • ekonomiklst/stratejist 15 Haziran 2020 13:08

    Maalesef ki U şeklinde olacak. Ülkeden ülkeye değişse de bizim gibi ülkeler için en baştan beri söylediğim gibi U şeklinde büyüme bekliyorum. 2022'ye kadar devam edecek uzun bir süreç. Ayı piyasasından çıkmak hemen öyle kolay değildir. Nisan-Mayıs döneminde 2 ay boyunca yalancı baharı yaşattılar piyasalarda. Ancak 2. dalga başladı resmi ilanı yine gecikir DSÖ eminim 3 maymunu oynuyordur şu an.